Tři ze sedmi Češek. V Pekingu začaly vítězně jen Fruhvirtová, Nosková a po boji Kvitová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tři ze sedmi Češek. V Pekingu začaly vítězně jen Fruhvirtová, Nosková a po boji Kvitová
Aktualizováno
Petra Kvitová poprvé od 13. března otočila zápas z 0:1 na sety.
Petra Kvitová poprvé od 13. března otočila zápas z 0:1 na sety.Profimedia
Do turnaje WTA 1000 v Pekingu v neděli vstoupilo všech sedm českých nadějí a pouze tři z nich postoupily do druhého kola. Linda Fruhvirtová (18) si poradila s Nizozemkou Arantxou Rusovou, Linda Nosková (18) rovněž ve dvou setech přehrála domácí Fangran Tian a Petra Kvitová (33) v noční tříhodinové bitvě proti domácí Xiyu Wang po půl roce otočila zápas z 0:1 na sety. Naopak neuspěly Markéta Vondroušová (24), jež neudržela nadějné vedení, Kateřina Siniaková (27), Marie Bouzková (25) a Barbora Krejčíková (27).

Kvitová – Xiyu Wang 6:7, 7:5, 6:3

Světová čtrnáctka Petra Kvitová i na 14. letošním turnaji mimo antuku zvládla svůj zahajovací zápas. V Pekingu se na vítězství pořádně nadřela, domácí Xiyu Wang udolala 38 minut po půlnoci až po více než tříhodinovém boji 6:7, 7:5, 6:3. 

Třiatřicetiletá Češka tak poprvé od 13. března a teprve podruhé od loňského US Open vyhrála zápas, v němž prohrála první set. Letos se jí to povedlo jen v Indian Wells, kde se proti Jeleně Ostapenkové oklepala z kanára.

Ve druhém kole se česká finalistka z roku 2014 utká s Ljudmilou Samsonovovou (h2h 1:0).

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Fruhvirtová – Rusová 6:0, 6:3

Lindě Fruhvirtové se v duelu s Arantxou Rusovou až výjimečně dařilo. Nizozemská tenistka si sice vypracovala devět brejkbolů, v osmi případech ale česká hráčka hrozbu ztráty podání odvrátila a i díky tomu získala první sadu poměrem 6:0.

Ve druhém setu to byla Rusová, která jako první dokázala získat brejk, jenže od stavu 2:3 už zase vládla osmnáctiletá Češka. Fruhvirtová uhrála čtyři gamy v řadě, sadu získala poměrem 6:3 a postoupila mezi 32 nejlepších. Ve druhém kole ji čeká souboj s Marií Sakkariovou z Řecka.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Fangran Tian – Nosková 4:6, 2:6

Pošesté ze sedmi poslední turnajů zvládla svůj úvodní zápas Linda Nosková. V Pekingu odstartovala očekávanou výhrou nad domácí hráčkou ze šesté světové stovky Fangran Tian, kterou přehrála 6:4, 6:2.

Ve druhém kole se osmnáctiletá vítězka dívčího Roland Garros 2021 střetne se světovou šestnáctkou Jelenou Ostapenkovou (h2h 0:1), která pařížský grandslam ovládla v roce 2017 v seniorské kategorii. Česká tenistka jediný vzájemný duel v červnu na trávě v Birminghamu prohrála ve třech setech.

Vondroušová – Kalininová 6:1, 4:6, 1:6

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová na začátku září postoupila do čtvrtfinále US Open, v průběhu turnaje ji ale začaly limitovat potíže s levým loktem. Rozhodla se odstoupit ze čtyřhry a singl dohrála hlavně díky lékům tlumícím bolest.

Po třech týdnech odpočinku se na kurty vrátila na štědře dotovaném podniku WTA 1000 v Pekingu a navzdory zápasovému deficitu začala skvěle. Proti Anhelině Kalininové, jež od překvapivé květnové jízdy do finále antukové 'tisícovky' v Římě nevyhrála na 13 turnajích po sobě víc jak jeden zápas, získala prvních pět gamů a za stavu 6:1 a 2:1 měla tři brejkboly.

Jenže šance na zlomeni odporu soupeřky nevyužila, začala čím dál více chybovat a dobře rozehraný vývoj v postup proměnit nedokázala. V dalším průběhu získala jen tři ze sedmi gamů při svém podání a po hodině a třičtvrtě prohrála 6:1, 4:6, 1:6.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova nezvládla svůj úvodní zápas teprve podruhé v sezoně. Na 12 z 15 turnajů porazila minimálně dvě soupeřky. 

V Pekingu Vondroušová přišla o možnost sama si definitivně zajistit premiérový start na Turnaji mistryň. V boji o letenku do mexického Cancúna aktuálně drží postupovou šestou příčku před krajankou Karolínou Muchovou, jež v Pekingu nestartuje, Tunisankou Ons Jabeurovou a Řekyní Mariou Sakkariovou. Příští týden by měla startovat na podniku WTA 250 v Zhengzhou.  

Šestadvacetiletá Kalininová si připsala teprve třetí skalp hráčky TOP 10 a první v roce 2023. Letos zaznamenala celkově 22. výhru na okruhu WTA, čímž překonala své maximum během jedné sezony.

Savilleová – Siniaková 6:2, 6:2

Kateřina Siniaková před pár dny v Ningbu přerušila černou sérii sedmi porážek a po dvou výhrách postoupila do čtvrtfinále, v Pekingu ale již na šestém ze sedmi posledních turnajů skončila hned v úvodním kole.

S Darjou Savilleovou v čínské metropoli ztratila prvních pět gamů, pětkrát neudržela servis, po hodině a půl prohrála hladce 2:6, 2:6 a ani ve čtvrtém vzájemném duelu na Australanku nedokázala najít recept. 

Devětadvacetiletá Savilleová se ve druhém kole utká v souboji přemožitelek českých tenistek v prvním vzájemném střetnutí s Kalininovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Bouzková – Putincevová 2:6, 6:7

První start od grandslamového US Open se nevydařil ani Marii Bouzkové, která v duelu s Julií Putincevovou z Kazachstánu ztratila pět svých podání. Česká tenistka se sice po prohrané první sadě dostala ve druhém dějství do nadějného vedení 3:0 a 4:1, pak však ztratila čtyři hry v řadě a rozhodovalo se v tie-breaku. Ani v něm se ale nedokázala opřít o servis a prohrála 5:7, když Putincevová využila hned první mečbol.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Putincevová doposud neměla proti českým tenistkám příznivou bilanci, z 11 utkání vyhrála pouze dvě. Premiérový souboj s Bouzkovou ale pro sebe získala po více než dvouhodinové bitvě 6:2, 7:6 a ve druhém kole se střetne s vítězkou utkání mezi devátou nasazenou Caroline Garciaovou z Francie a Katerynou Bailndlovou z Ukrajiny.

Krejčíková – Andrejevová 2:6, 2:6

Další český neúspěch v úvodním kole utrpěla Barbora Krejčíková. Světová jedenáctka v prvním zápase od triumfu v San Diegu prohrála jednoznačně dvakrát 2:6 s šestnáctiletou Mirrou Andrejevovou a připravila se o šanci zabojovat o postup na Turnaj mistryň.

Sestřih zápasu Barbora Krejčíková – Mirra Andrejevová
Livesport

Sabalenková – Keninová 6:1, 6:2 

Aryna Sabalenková v Pekingu úspěšně absolvovala premiérový zápas v roli světové jedničky. V prvním vystoupení od porážky ve finále US Open si v souboji bývalých vítězek Australian Open poradila jednoznačně 6:1, 6:2 s Američankou Sofií Keninovou a oplatila jí květnovou porážku z antuky v Římě.

Pětadvacetiletá Sabalenková v zápase nečelila brejkbolu, soupeřku přestřílela na vítězné údery 22:7 a přitom udělala pouze 9 nevynucených chyb.

Sabalenková je 25. z celkově 26 světových jedniček, která zvládla svůj první zápas v roli lídryně žebříčku. Jedinou neúspěšnou novou královnou zůstává Japonka Naomi Ósakaová, jež v Dubaji 2019 nestačila na Francouzku Kristinu Mladenovičovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu