Šwiateková musela kvůli zranění skrečovat zápas s Rybakinovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ztráta vedení, zranění a skreč. Šwiateková neporazila Rybakinovou ani v oblíbeném Římě

Aktualizováno
Ani oblíbená antuka v Římě proti Rybakinové nakonec nezafungovala. Iga Šwiateková vzdala
Ani oblíbená antuka v Římě proti Rybakinové nakonec nezafungovala. Iga Šwiateková vzdalaProfimedia
Vítězka posledních dvou ročníků Iga Šwiateková (21) ani na oblíbené antuce v Římě nenašla recept na Jelenu Rybakinovou (23) a také potřetí v této sezoně s ní prohrála. Přestože vedla 6:2, 4:2, měla brejkbol a byla výrazně lepší hráčkou na kurtu, dorazit soupeřku nedokázala. V závěru druhé sady si navíc poranila pravé koleno a za stavu 6:2, 6:7 a 2:2 jedenáct dní před startem Roland Garros vzdala. Na Rybakinovou v semifinále čeká Lotyška Jelena Ostapenková (25).

Šwiateková – Rybakinová 1:1 / skreč Š.

Iga Šwiateková v roce 2023 utrpěla pouze pět porážek, dvě z nich na tvrdém povrchu s Jelenou Rybakinovou. V osmifinále Australian Open prohrála 4:6, 4:6, v semifinále v Indian Wells dokonce ještě snadněji 2:6, 2:6.

Blízko prvnímu letošnímu skalpu o dva roky starší Kazašky byla až na svém oblíbenějším povrchu a na oblíbeném turnaji. Antuka v Římě dlouho otupovala servis Rybakinové, která navíc ve snaze o útočnou hru výrazně častěji chybovala, a Šwiateková nečekaně suverénně kráčela za hladkým vítězstvím.

Nakonec však kurt opustila opět se sklopenou hlavou. A ještě k tomu zraněná.

21letá Polka do zápasu vletěla s touhou o odplatu a ziskem první čtyř gamů rozhodla o osudu prvního setu. V něm se dopustila pouze pěti nevynucených chyb, zatímco soupeřka jich nastřádala trojnásobek a zahrála o jeden winner méně.

Z koncentrace jí nevykolejil ani vlastní zvonící mobil, který musela už v průběhu úvodní hry najít v báglu a poslat do publika svému týmu.

Souboj na kurtu pokračoval navzdory relativně hustému mrholení a dvojnásobná vítězka French Open a majitelka tří grandslamových trofejí Šwiateková vstoupila brejkem i do druhého dějství, za stavu 6:2 a 4:2 měla brejkbol a byla blízko vítězství.

Jenže ho neproměnila a momentum zápasu se z minuty na minutu otočilo.

Vzápětí totiž polská tenistka poprvé přišla o podání, když Rybakinová využila hned svůj první brejkbol, v dalších dvou gamech na returnu nevyužila celkem pět šancí na brejk a musela do ošidného tie-breaku.

Zranění, pláč a skreč

Psychická výhoda byla na straně Kazašky a útočnou hrou si vypracovala tři setboly v řadě. Navíc ve stejný moment Šwiateková při marném natahování se po míčku ucítila ostrou bolest v pravé noze, chytla se za koleno a několik vteřin zůstala nehnutě stát.

Po ztrátě další výměny a setu se světová jednička rozplakala, vyžádala si medical timeout a zmizela v šatnách. Na kurt se vrátila se zabandážovaným stehnem a ještě odehrála čtyři gamy. Byť si svůj servis dvakrát pohlídala, za stavu 6:2, 6:7 a 2:2 se vydala k síti a utkání skrečovala.

Šwiateková v Římě prohrála po sérii 14 vítězství a 25 vyhraných setech v řadě a neobhájí tak triumfy z předchozích dvou let. V čele žebříčku se její náskok na druhou Arynu Sabalenkovou ztenčí na 1399 bodů a navíc je nejisté, zda bude schopná obhajovat 2000 bodů za loňské vítězství na French Open. Grandslam na pařížské antuce startuje v neděli 28. května.

Rybakinovou čeká posun na 5. místo žebříčku

Vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open Rybakinová upravila vzájemnou bilanci na 3:1, radost z dnešního vítězství má ale zakalenou. 

"Nikdy není dobré vyhrát touto cestou. Byl to opravdu dobrý zápas. Doufám, že to pro Igu není nic vážného a brzy se uzdraví. Děkuju fanouškům, že nás v tuhle noční hodinu přišli podpořit," řekla půl hodiny po půlnoci světová šestka Rybakinová, jež se v žebříčku posune poprvé na 5. místo.

"Hlavně začátek zápasu byl náročný, nezačala jsem dobře. Iga hrála hodně agresivně, byla výbušnější a lépe se pohybovala. V prvním setu jsem bojoval se svým prvním servisem, takže mi vážně nepomohlo hrát pořád po druhé servisu. Ve druhém setu jsem se už cítila mnohem lépe," dodala.

Ostapenková – Badosaová 2:1

23letá Kazaška, jež ještě nikdy nevyhrála dva turnaje během jedné sezony, v Itálii postoupila do svého největšího antukového semifinále. O celkově 14. finále, v nichž má bilanci 4-9, se utká v dalším souboji grandslamových vítězek s Jelenou Ostapenkovou, kterou v lednu přehrála v Melbourne.

"Ostapenková je velmi těžká soupeřka. Musím do zápasu dobře vstoupit a být agresivní při svém servisu. Nebude tam moc výměn a myslím, že to bude další obtížný zápas," řekla Rybakinová.

Lotyška Ostapenková v Římě zvládla už třetí třísetový zápas. Španělku Paulu Badosaovou porazila 6:2, 4:6, 6:3, vzájemnou bilanci vyrovnala na 2:2 a poprvé od loňského září postoupila do semifinále. Na antuce se do něj prodrala poprvé od triumfu na French Open 2017.

První semifinálovou dvojici vytvořily už v úterý Ukrajinka Anhelina Kalininová, kterou čeká druhé a největší semifinále kariéry, a Veronika Kuděrmetovová, jež zabojuje o své největší finále.