Triumf Tsitsipase nenastartoval, v Torontu prohrál s Monfilsem. Alcaraz na úvod nezaváhal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Triumf Tsitsipase nenastartoval, v Torontu prohrál s Monfilsem. Alcaraz na úvod nezaváhal

Aktualizováno
Stefanos Tsitsipas v Torontu na triumf z Los Cabos nenavázal.
Stefanos Tsitsipas v Torontu na triumf z Los Cabos nenavázal.Profimedia
Stefanos Tsitsipas (24) minulý týden v Los Cabos ukončil 14 měsíců dlouhé čekání na titul, o čtyři dny později ale nezvládl vstup do podniku Masters 1000 v Torontu. Řecký finalista z roku 2018 podlehl 4:6, 3:6 francouzskému veteránovi Gaëlu Monfilsovi (36), jenž zaznamenal první skalp hráče TOP 10 od loňského března. Naopak nezaváhal úřadující vítěz US Open Carlos Alcaraz (20), jenž si poradil s Američanem Benem Sheltonem (20).

Tsitsipas – Monfils 4:6, 3:6

Stefanos Tsitsipas si v posledních týdnech užívá plnými doušky nový vztah se španělskou tenistkou Paulou Badosaovou a částečně upozadil tenisovou přípravu. Zřejmě i proto během turnajů na trávě vyhrál jen 4 z 8 zápasů a v osmifinále Wimbledonu překvapivě nestačil na Christophera Eubankse.

Po přesunu za Atlantik ale zahájil přípravu na US Open po triumfem. Minulý týden čtyřiadvacetiletý Řek ovládl podnik ATP 250 v mexickém Los Cabos, kde přerušil sérii pěti finálových nezdarů a ukončil 14 měsíců dlouhé čekání na 10. titul. 

Nabyté sebevědomí a úspěšně obnovenou spolupráci s australským trenérem Marcem Philippoussisem ale na následujícím turnaji Masters 1000 v Torontu v dobrý výsledek nepromění. Finalista z roku 2018 a předloňský semifinalista nezvládl hned své úvodní vystoupení, v němž podlehl 4:6, 3:6 Francouzi Gaëlu Monfilsovi.

Mečbol z utkání Tsitsipas – Monfils.
Livesport

Vítěz Turnaje mistrů 2019 a dvojnásobný grandslamový finalista Tsitsipas během zápasu nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů ve třech různých gamech. Sám o podání třikrát přišel, naposledy v poslední hře. První mečbol ještě odvrátil, ale při druhé poslal míček do autu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

"Při prvním mečbolu jsem byl asi příliš opatrný, možná jsem mohl vypustit jeden útočný úder navíc, ale on to udělal dřív než já. Snažil jsem se zůstat v klidu a dělat to, co jsem dělat v průběhu celého zápasu. A hlavně nepanikařit," řekl Monfils k závěru utkání.

Šestatřicetiletý Monfils se po dubnovém návratu po dlouhé pauze zaviněné zraněním zápěstí konečně dostává do formy. Týden po Washingtonu postoupil do třetího kola i v Kanadě a poprvé od října 2021 vyhrál na dvou turnajích po sobě víc jak jeden zápas.

Pozápasový rozhovor s Monfilsem.
Livesport

O první čtvrtfinále od loňského Australian Open si bývalá světová šestka Monfils zahraje s Aleksandarem Vukicem (h2h 0:0), který v Torontu dál využívá své druhé šance. Australský lucky loser po skalpu Borna Čoriče zdolal i Sebastiana Kordu a po výhře 6:3, 4:6, 7:6 postoupil poprvé do osmifinále turnaje Masters 1000.

Konec tří členů TOP 10

Kromě Tsitsipase ve středu vypadli ještě další dva hráči TOP 10. Světová sedmička Andrej Rubljov, kterému se mu na kanadském Masters 1000 pravidelně nedaří, v Torontu stejně jako loni v Montrealu skončil po dvousetové porážce hned po svém úvodním vystoupení. Letos podlehl 4:6, 3:6 Američanu Mackenziemu McDonaldovi.

Šestý hráč světa Holger Rune od postupu do čtvrtfinále Wimbledonu prohrál čtvrtý ztápas po sobě. V Torontu na úvod US Open Series dánský mladík podlehl 2:6, 6:4, 3:6 Američanu Marcosi Gironovi, jenž vyhrál i druhý vzájemný duel.

Zajímavé výměny z utkání Giron – Rune.
Livesport

Alcaraz – Shelton 6:3, 7:6

Do přípravy na US Open úspěšně vstoupil jeho loňský vítěz Carlos Alcaraz. Při premiéře v Torontu dvacetiletý Španěl porazil i díky odvrácení všech tří brejkbolů 6:3, 7:6 amerického vrstevníka Bena Sheltona a připsal si první výhru na kanadském Rogers Cupu.

"Snažil jsem se hrát na své úrovni, ale nebylo to snadné. On byl začátku do konce agresivnější než já. Snažil jsem se dostat do rytmu a jsem rád, že jsem postoupil a zajistil si šanci na další zápas. Dnešek mi pomůže, abych se v příštím kole více soustředil na svou hru hned od prvního gamu," řekl Alcaraz, jenž vylepšil letošní bilanci na turnajích Masters na 18:2 a vydal se na cestu za pátým triumfem na akcích této kategorie.

Pozápasový ohlas Alcaraze.
Livesport

Dvacetiletý Španěl zaznamenal 15. vítězství v řadě na třetím různém povrchu. Po travnatých triumfech v Queen's Clubu a Wimbledonu byl úspěšný i ve dvou duelech na antukovém Hopman Cupu v Nice a nyní na vítězné vlně pokračuje i na betonu.

Zajímavé výměny z utkání Alcaraz – Shelton.
Livesport

O čtvrtfinále si Alcaraz zahraje s Polákem Hubertem Hurkaczem (h2h 1:0). Předloňský čtvrtfinalista a obhájce finále z loňského Montrealu ve druhém kole zdolal 5:7, 6:3, 6:0 Srba Miomira Kecmanoviče a na druhý pokus si připsal jeho skalp.

Murray – Purcell 7:6, 3:6, 7:5

Šampion z roku 2010 Andy Murray zdolal 7:6, 3:6, 7:5 Australana Maxe Purcella, i když ve třetí sadě prohrával 2:4, a po pěti měsících vyhrál na turnaji ATP dva zápasy po sobě.

O druhé letošní čtvrtfinále a největší od Wimbledonu 2017 si šestatřicetiletý Brit zahraje s Jannikem Sinnerem (h2h 1:1), jenž na druhý pokus zaznamenal výhru v Torontu. Jednadvacetiletý Ital si v prvním zápase od porážky v semifinále Wimbledonu poradil 6:4, 6:3 s krajanem Matteem Berrettinim a postupem do osmifinále vyrovnal své maximum na Rogers Cupu.

"Byl to hodně těžký zápas, s Matteem se navzájem dobře známe. Já se jen snažil hrát svůj tenis. Ale nybelo snadné se dostat do rytmu, protože on skvěle podává. Ve druhém setu jsem byl několikrát pod tlakem, nebyl to vůbec  snadný první zápas," komentoval Sinner, jenž vylepšil svou bilanci na okruhu ATP proti krajanům na 9:0.

Daniil Medveděv vykročil za zopakováním předloňského triumfu v Torontu výhrou 6:2, 7:5 nad italským mladíkem Matteem Arnaldim. V osmifinále se nasazená dvojka střetne s dalším Italem Lorenzem Musettim.

Taylor Fritz se na Masters 1000 v Torontu dočkal na třetí pokus premiérové výhry, když po dvou a půl hodinách boje zdolal 7:6, 3:6, 6:3 Francouze Uga Humberta. V osmifinále se osmý nasazený Američan utká s Australanem Alexem de Minaurem.

Španěl Alejandro Davidovich ve třech vzájemných duelech s Alexanderem Zverevem prohrál všech osm setů, na Masters v Torontu ale německého soka poprvé porazil a navíc drtivě 6:1, 6:2.

Mečbol zápasu Davidovich – Tsitsipas
Livesport

"Nikdy jsem proti němu neuhrál ani set. A když jsem dnes vyhrál první set, tak jsem si najednou řikal ¨Wow, já ho můžu porazit'. Cítil jsem se fakt skvěle, on na začátku dost chyboval a já se každým gamem zlepšoval," radoval se Davidovich. O čtvrtfinále si zahraje s Norem Casperem Ruudem (h2h 1:1).

Rozhovor s Alejandrem Davidovichem
Livesport

Výsledky turnaje Masters 1000 v Torontu