Alcaraz přehrál Medveděva a v semifinále vyzve Djokoviče. Rus měl postup ze skupiny jistý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz přehrál Medveděva a v semifinále vyzve Djokoviče. Rus měl postup ze skupiny jistý

Aktualizováno
Carlos Alcaraz na Turnaji mistrů zvládl po úvodní porážce oba následující zápasy a vyhrál Červenou skupinu.
Carlos Alcaraz na Turnaji mistrů zvládl po úvodní porážce oba následující zápasy a vyhrál Červenou skupinu.Profimedia
Carlos Alcaraz (20) dokázal při svém debutu na Turnaji mistrů postoupit ze skupiny. Po úvodní porážce zvládl oba následující zápasy ve dvou setech a po vítězství 6:4, 6:4 nad Daniilem Medveděvem (27), který měl semifinálovou účast jistou už ve středu, vyhrál Červenou skupinu. Španělský supertalent si o finále zahraje s Novakem Djokovičem, Rus v semifinále změří síly s domácím Jannikem Sinnerem. 'Černý Petr' zůstal v Červené skupině dvojnásobnému šampionovi Alexanderu Zverevovi (26), kterého nezachránilo ani druhé vítězství.

Alcaraz – Medveděv 6:4, 6:4

Carlos Alcaraz má na Turnaji mistrů poslední šanci získat ještě v letošním roce svůj první titul od senzačního triumfu ve Wimbledonu, kde slavil druhé prvenství na grandslamových podnicích. Závěrečného vrcholu sezony se měl zúčastnit už loni, jenže zranění ho do Turína nepustilo.

Svou premiéru na akci pro osm nejlepších tenistů sezony nezahájil vůbec dobře, když proti Alexanderovi Zverevovi nedotáhl náskok setu. Ve zbývajících dvou zápasech si ovšem vedl suverénně, ani jednou neztratil servis a nakonec si zajistil vítězství v Červené skupině.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Zatímco proti Andrejovi Rubljovovi nutně potřeboval stejně jako jeho protivník vyhrát, aby výrazně zvýšil své šance na postup do semifinále, jeho duel s dalším ruským členem TOP 10 Daniilem Medveděvem měl trochu jiný náboj. Medveděv si totiž postup do semifinále zajistil už ve středu a nemusel v pátek předvést svůj nejlepší výkon ani plýtvat silami.

Průběh byl celkem jednoznačný. Alcaraz ve čtvrtém gamu zlikvidoval obě brejkbolové hrozby a k další šanci už soupeře nepustil. Medveděv mu v sedmé hře odevzdal vlastní servis čistou hrou a další zaváhání předvedl po dvojchybě v posledním gamu na svém podání.

Sestřih zápasu Carlos Alcaraz – Daniil Medveděv.
Livesport

Rázem bylo rozhodnuto o kvartetu semifinalistů. Alcaraz se v sobotu popere o finále se šestinásobným šampionem a obhájcem titulu Novakem Djokovičem, s nímž před pár dny definitivně prohrál souboj o post světové jedničky. Bývalý a současný lídr žebříčku se tak po venkovních betonech, trávě a antuce střetnou už i na tvrdém povrchu v hale. Vzájemná bilance je vyrovnaná 2:2, v posledním duelu ve finále srpnového Masters v Cincinnati zvítězil po další nervy drásající bitvě a odvráceném mečbolu Srb.

Rodák z El Palmaru je osmým španělským semifinalistou v historii ATP Finals. Před ním se mezi nejlepší kvarteto podívali Manuel Orantes, Sergi Bruguera, Carlos Moyá, Álex Corretja, jeho kouč Juan Carlos Ferrero, Rafael Nadal a David Ferrer. V této statistice jsou úspěšnější pouze Spojené státy s 21 různými semifinalisty.

Pozápasový ohlas Carlose Alcaraze.
Livesport

"Nejdůležitější bylo, že jsem byl silný psychicky. Měl jsem pár vnitřních bojů, během nichž jsem se trápil. Jeho hra na returnu je úžasná, čímž na vás vytváří tlak. Je proto potřeba zůstat klidný a psychicky silný. To byl klíč k tomu, abych měl dnes šanci zvítězit," řekl Alcaraz v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Šampion ročníku 2020 Medveděv si o možnost zabojovat o další triumf na této akci zahraje s Jannikem Sinnerem, který vítězstvím nad Holgerem Runem pomohl do semifinále Djokovičovi a je prvním italským semifinalistou Turnaje mistrů v jeho 54leté historii. Ve vzájemné bilanci vede jasně Medveděv 6:2, ovšem poslední dvě střetnutí ve finále v Pekingu a nedávno ve stejné fázi ve Vídni vyhrál Sinner, jenž je jediným neporaženým semifinalistou letošního ročníku závěrečného vrcholu sezony.

Rubljov – Zverev 4:6, 4:6

Ani dvě vítězství a aktivní bilance setů 4:3 nestačila k postupu Alexanderu Zverevovi. Německý tenista už před večerním zápasem proti Andreji Rubljovovi věděl, že je bez šance, ale porážkou sezonu ukončit nechtěl.

Zverev, který v úvodu turnaje porazil Alcaraze, ale následně nestačil na Medveděva, si s ruským vrstevníkem poradil po setech 6:4, 6:4 a oplatil mu tři letošní porážky z Dubaje, Bastadu a Vídně. Zároveň si připsal 200 bodů do žebříčku, v němž zůstane na 7. místě.

Sestřih zápasu Andrej Rubljov – Alexander Zverev
Livesport

Šampion z let 2018 a 2021 Zverev hrál na ATP Finals pošesté a poprvé mu dvě výhry ve skupině nestačily k celkově čtvrtému postupu do semifinále. Po loňském vážném zranění kotníku a půlroční pauze se ale během sezony dokázal vrátit do TOP 10. 

Rubljov startoval na Turnaji mistrů čtvrtý rok po sobě, potřetí ztroskotal ve skupině a poprvé se loučí bez výhry a zisku setu. 

Pořadí skupiny

Výsledky Turnaje mistrů