Turínské publikum dohnalo Sinnera i k prvnímu skalpu Djokoviče. Tsitsipas odstoupil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Turínské publikum dohnalo Sinnera i k prvnímu skalpu Djokoviče. Tsitsipas odstoupil

Aktualizováno
Jannik Sinner připravil Djokovičovi první porážku od Wimbledonu.
Jannik Sinner připravil Djokovičovi první porážku od Wimbledonu.AFP
Jannik Sinner (22) pokračuje na domácí půdě v Turíně v úspěšném debutu na Turnaji mistrů v roli plnohodnotného účastníka a po dvou skalpech bývalých šampionů ho dělí jediný set od jistoty postupu do semifinále. Po Stefanosi Tsitsipasovi (25) si italský tenista poradil v bouřlivé atmosféře v hale Pala Alpitour také s dlouho neporaženým šestinásobným vítězem turnaje Novakem Djokovičem (36), kterého udolal po více než tříhodinovém boji a na čtvrtý pokus si připsal Srbův skalp. Řek Tsitsipas kvůli bolestem zad po třech gamech vzdal Holgeru Runemu (20) a ze soutěže odstoupil.

Djokovič – Sinner 5:7, 7:6, 6:7

Sinner letos pokračuje v postupném pronikání mezi nejlepší tenisty světa a zapisuje si osobní i národní milníky. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP vyrovnal posunem na čtvrté místo italské maximum a jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc než 54 zápasů (aktuálně 59).

Díky čtyřem triumfům v Montpellieru, Torontu, Pekingu a Vídni (poprvé ovládl čtyři turnaje během jedné sezony) se také premiérově kvalifikoval na Turnaj mistrů. Sice si na něm zahrál už v roce 2021, ale do soutěže zasáhl až jako náhradník od druhého kola s minimální šancí na postup ze skupiny, kterou zakončil s bilancí 1:1.

Letos už si dvaadvacetiletý Ital na domácí půdě v Turíně úspěšně odbývá premiéru se vším všudy. Po nedělní přesvědčivé výhře 6:4, 6:4 nad řeckým šampionem Tsitsipasem si poradil i s šestinásobným vítězem Novakem Djokovičem, kterého udolal po 3 hodinách a 6 minutách boje 7:5, 6:7, 7:6. 

Čtvrtý vzájemný souboj byl od prvních okamžiků vyrovnaný. Sinner získal první set díky brejku v jedenácté hře. Ve druhé sadě nebyl k vidění jediný brejkbol a Djokovič si v tie-breaku vynutil rozhodující dějství. 

V něm se Sinner opíral o mohutně povzbuzující publikum, které brnkalo na nervy Djokoviče. Ten sice za stavu 2:4 poprvé sebral o 14 let mladšímu sokovi servis, ale v rozhodující zkrácené hře prohrál prvních pět výměn a zachránit se již nedokázal. Přitom zahrál více winnerů (42:39) a udělal méně nevynucených chyb (26:33).

Sestřih zápasu Novak Djokovič – Jannik Sinner
Livesport

"Nevím, co říct. Musím se ještě spoustu věcí naučit, pořád mi chybí dostatek sebevědomí. V tie-breaku druhého setu jsem udělal chyby při servisu a ty klíčové momenty jsem moc nezvládl. Ale ve třetím setu jsem v těch big pointech hrál dobře. Celkově si myslím, že měl zápas vysokou úroveň," komentoval Sinner premiérový skalp Djokoviče.

"Znamená to pro mě hodně. Nevím, kam přesně to vítězství zařadit. Novak je světová jednička, vyhrál 24 grandslamů a patří do elitního klubu. Oba jsme dobře podávali, byl to taktický zápas a jsem moc rád, že jsem ho získal," dodal rodák z Innichenu, který poprvé porazil hráče Big 3. Na světovou jedničku si vyšlápl podruhé v kariéře a s hráči TOP 10 vyhrál už šestý zápas po sobě.

Sinner je teprve čtvrtým italským účastníkem Turnaje mistrů a může se stát jeho prvním italským semifinalistou. Slavit postup ze skupiny mohl už v úterý v případě dvousetové výhry, nyní ale potřebuje získat ještě alespoň set proti Holgeru Runemu, nebo věřit, že Djokovič neporazí 2:0 na sety náhradníka Huberta Hurkacze.

Rozhovor s Jannikem Sinnerem.
Livesport

Djokovič: Každý chce můj skalp

Vítěz šesti letošních turnajů včetně tří grandslamů Djokovič prohrál teprve pošesté v sezoně, poprvé od finále Wimbledonu a následné sérii 19 vítězství. Od poloviny května našel teprve druhého přemožitele z 33 zápasů, letošní bilanci na tvrdých površích včetně haly si mírně pohoršil na 32:2.

"Tu bouřlivou atmosféru jsem očekával. Je tu jediným Italem a hraje doma v Itálii. Je kolem něj velký humbuk a je ve skvělé formě, tak je normální, že ho lidé chtějí vidět jako vítěze," komentoval porážku se Sinnerem Djokovič, podle kterého mají mladíci jako Sinner, Carlos Alcaraz či Rune extra motivaci ho porazit. 

"Je to normální, chtějí se dostat tam, kde jsem já. Každý chce můj skalp, Jannik ho dnes dostal. Ale já jsem spokojený s tím, jak jsem bojoval," dodal rodák z Bělehradu.

V Turíně Djokovič absolvoval už druhou tříhodinovou bitvu. Tu první proti Runemu v neděli zvládnul a získal jistotu, že v čele žebříčku ATP zahájí jubilejní 400. týden a poosmé v kariéře přezimuje jako světová jednička.

Na Turnaji mistrů šestatřicetiletý Srb startuje pošestnácté v kariéře a potvrdil mizernou bilanci ve svých druhých zápasech (8:8). Dosud jedenáctkrát, z toho třikrát navzdory porážce ve druhém vystoupení, postoupil do semifinále. Pokud by letos dokázal navázat na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022, překonal by v počtu triumfů Švýcara Rogera Federera.  

Za posledních 17 let Djokovič chyběl na Turnaji mistrů jen na konci roku 2017, kdy pro něj sezona skončila už ve Wimbledonu kvůli zranění pravého loktu. Devět z posledních deseti startů proměnil minimálně v postup ze skupiny. Letos si semifinále zajistí v případě čtvrteční výhry 2:0 nad Hurkaczem, jinak bude potřebovat pomoc od Sinnera v zápase proti Runemu.

Tsitsipas – Rune 1:2 skreč

Tsitsipas startoval na Turnaji mistrů poprvé v roce 2019 a i díky skalpu Rogera Federera si došel pro svůj dosud největší triumf, když celý turnaj ovládl. Všechny čtyři následující starty včetně toho letošního však zakončil ve skupině a závěrečný vrchol sezony stejně jako předloni předčasně opustil.

V neděli nastoupil k úvodnímu zápasu a ve dvou setech nestačil na domácího Jannika Sinnera. Dnešní utkání pak nebyl schopný dohrát a za stavu 1:2 kvůli problémům se zády vzdal. Na kurtu oba tenisté strávili necelých 20 minut. "Chtěl bych se omluvit všem, kteří přišli na dnešní zápas. Mrzí mě, že jsem ho nemohl dohrát. V posledních dnech jsem navštěvoval lékaře a vyšetření ukázala, že mohu nastoupit. Dostal jsem zelenou, abych to zkusil. Bohužel jsem se na kurtu cítil strašně. Nerad skrečuju zápasy, není to můj styl," litoval Tsitsipas na tiskové konferenci.

Po jeho odstoupení půjde do akce první náhradník Hubert Hurkacz. Polák je však už předem bez šance na postup. Ve čtvrtek vyzve šestinásobného šampiona a obhájce titulu Novaka Djokoviče, který bude bojovat o postup do semifinále.

Diváci si odpolední program v turínské hale Pala Alpitour moc neužili. Po rychlém deblovém duelu přišel ještě bleskovější singlový zápas. Pořadatelé alespoň narychlo uspořádali exhibiční set mezi Hurkaczem a druhým náhradníkem Taylorem Fritzem, který však také není stoprocentně fit. Polský tenista zvítězil 6:3.

Výsledky Turnaje mistrů