Preview Turnaje mistrů: Největším favoritem je Djokovič, může překonat Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Preview Turnaje mistrů: Největším favoritem je Djokovič, může překonat Federera

Podaří se Djokovičovi dosáhnout na sedmý triumf?
Podaří se Djokovičovi dosáhnout na sedmý triumf?AFP
Turnaj mistrů, jenž odstartuje už v neděli, je akcí pro osm nejlepších hráčů sezony. V italském Turíně, kde se bude hrát třetím rokem po sobě, je největším favoritem obhájce titulu Novak Djokovič, který v případě sedmého triumfu překoná Rogera Federera. V Zelené skupině bude čelit Jannikovi Sinnerovi, Stefanosovi Tsitsipasovi a Holgerovi Runemu. V Červené skupině se o postup do semifinále poperou Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv, Andrej Rubljov a Alexander Zverev.

V neděli startuje 54. ročník Turnaje mistrů. O prestižní trofej se od roku 2021 bojuje v italském Turíně, který vystřídal britský Londýn. Víceúčelová aréna s názvem Pala Alpitour bude závěrečný vrchol sezony hostit až do roku 2025.

Největším favoritem je loňský šampion a šestinásobný vítěz Novak Djokovič, který se momentálně dělí o první místo v počtu titulů s Rogerem Federerem. Šestatřicetiletý Srb letos ovládl Australian Open, French Open a US Open a hrál finále Wimbledonu. Ziskem 24. grandslamové trofeje vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové a posunul ten vlastní na mužském tenisovém okruhu. Do italské metropole dorazil s vítěznou sérií čítající 18 zápasů a po 40. triumfu na Masters.

V Zelené skupině jsou Djokovič, jediný domácí zástupce Jannik Sinner, bývalý šampion Stefanos Tsitsipas a debutant Holger Rune. Do Červené skupiny byli nalosováni debutant a úřadující wimbledonský vítěz Carlos Alcaraz, který se loni kvůli zranění nezúčastnil, další z bývalých šampionů Daniil Medveděv, Andrej Rubljov a vítěz ročníků 2018 a 2021 Alexander Zverev.

Herní pole se oproti loňskému ročníku změnilo přesně z poloviny. Účast si zopakují Djokovič, Medveděv, Tsitsipas a Rubljov, kteří před rokem tvořili jednu skupinu. Chybí naopak Rafael Nadal, loňský finalista Casper Ruud, Félix Auger-Aliassime a Taylor Fritz.

Hraje se o rekordní odměnu

Hráči se nejprve utkají v rámci skupin systémem každý s každým a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězové skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále, které je na programu v neděli 19. listopadu.

Djokovičovi stačí jediná výhra k tomu, aby zakončil sezonu na postu světové jedničky. V minulosti se mu to povedlo rekordně sedmkrát. V případě tří porážek ve skupině bude doufat, že se Alcaraz nestane neporaženým šampionem.

Celková dotace činí rekordních 15 milionů dolarů (cca 344,1 milionu korun). Neporažený vítěz si přijde na rekordních zhruba 4,8 milionu dolarů (cca 110,1 milionu korun) a 1 500 bodů do žebříčku.

Rozlosována je i čtyřhra, která se bude hrát ve stejném formátu jako dvouhra. Titul budou obhajovat Rajeev Ram s Joem Salisburym.