Šwiateková ve finále Turnaje mistryň rozcupovala Pegulaovou a vrátí se do čela žebříčku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková ve finále Turnaje mistryň rozcupovala Pegulaovou a vrátí se do čela žebříčku

Šwiateková ve finále Turnaje mistryň rozcupovala Pegulaovou a vrátí se do čela žebříčku
Šwiateková ve finále Turnaje mistryň rozcupovala Pegulaovou a vrátí se do čela žebříčkuAFP
Čtyřnásobná grandslamová šampionka Iga Šwiateková (22) rozzářila svou pestrou sbírku trofejí o titul z Turnaje mistryň. Polská tenistka v pěti zápasech v mexickém Cancúnu neztratila ani set, ve finále deklasovala 6:1, 6:0 Američanku Jessicu Pegulaovou (29) a po dvou měsících se vrátí na post světové jedničky před Arynu Sabalenkovou. Za šestý letošní triumf inkasuje prémii téměř 3,1 milionu dolarů (70,5 milionu korun) a druhou sezonu po sobě zakončí v čele žebříčku.

Pegulaová – Šwiateková 1:6, 0:6

Iga Šwiateková se po červnovém triumfu na Roland Garros dostala do útlumu, když ze sedmi turnajů udělala jediné finále. Na menším podniku WTA 250 v rodné Varšavě ho sice proměnila v titul, přesto po US Open přišla po 75 týdnech o pozici v čele žebříčku WTA.

V závěru sezony se však vrátila na vítěznou vlnu a post světové jedničky si po devíti týdnech vzala zpátky pod svá 'křídla'. Před měsícem si zvedla sebevědomí triumfem na podniku WTA 1000 v Pekingu a nyní si nejdokonaleji ze všech nejlepších tenistek současnosti poradila s náročnými podmínkami na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu.

Na vyvrcholení sezony dvaadvacetiletá Polka startovala potřetí v kariéře a postupnými krůčky se vyšplhala až na vrchol. Při premiéře v roce 2021 skončila s bilancí 1:2 ve skupině, loni prošla do semifinále a letos přetavila své první finále v triumf.

Sestřih zápasu Iga Šwiateková – Jessica Pegulaová
Livesport

Šwiateková porazila všech pět soupeřek z TOP 10 ve dvou setech. V úvodu proti Markétě Vondroušové sice prohrávala 2:5 s mankem dvou brejků, ale vývoj otočila a nastartovala svůj dobře fungující 'stroj'. Šanci pak už nedala ani Američance Coco Gauffové, Tunisance Ons Jabeurové, světové jedničce Aryně Sabalenkové a nejdominantnější výkon si schovala na pondělní finále, v němž deklasovala 6:1, 6:0 Jessicu Pegulaovou z USA.

Finálový souboj mezi dvěma hráčkami, které bez ztráty setu zvládly všechny čtyři předchozí zápasy ve skupině i v semifinále, rodačka z Varšavy jasně ovládla. Vyrovnaný byl duel pouze pár minut, od stavu 1:1 Šwiateková sbírala jeden game za druhým, po servisu ztratila jen devět míčků a po hodině hry proměnila hned první mečbol.

Polská tenistka sice zaznamenala jen o tři vítězné údery více (9:6), ale již tradičně výrazně méně chybovala. Zatímco sama se dopustila pouze sedmi nevynucených chyb, o sedm let starší soupeřka zápas ukončila 21. pokaženým úderem. Pegulaové oplatila srpnovou porážku z Montrealu a vzájemnou bilanci upravila na 6:3.

"Chtěla bych Jessie pogratulovat za skvělou konzistentní sezonu. Hrát proti tobě není nikdy snadné, ale doufám, že si spolu zahrajeme ještě spoustu dalších finále," řekla Šwiateková během slavnostního ceremoniálu.

Šwiateková natáhla svou neporazitelnost na jedenáct utkání. Letos zaznamenala 68 vítězství, čímž překonala své maximum z loňské sezony, a vyhrála 61 z 62 zápasů, v nichž získala první set.

"Moc děkuju všem fanouškům, že jste nás obě podporovali. I když tento týden nebyl vůbec jednoduchý, vy jste nám ho zpříjemnili," reagovala Šwiateková na deštivé a větrné podmínky, se kterými tenistky bojovaly na pobřeží Karibského moře v průběhu téměř celého turnaje. I proto se finálové duely musely hrát o den později, zápasy o titul se už ale konaly bez komplikací a za příjemného podnebí.

"Děkuju sponzorům a všem, kteří se na tomto turnaji podíleli. I když to pro vás nebylo jednoduché, tak i díky podavačkám míčků a všem organizátorům byla úžasná atmosféra. Dočkaly jsme se velké laskavosti a přátelského přijetí. Bylo to úžasné a jen chci všem poděkovat," dodala polská šampionka.

Rozhovor s Igou Šwiatekovou
Livesport

Díky triumfu Šwiateková zakončí druhou sezonu po sobě jako světová jednička. Do čela žebříčku se vyhoupne podruhé v kariéře a zahájí v něm celkově 76. týden.

Svěřenkyně Tomasze Wiktorowského cestou za titulem ztratila jen 20 gamů, což je nejméně od ročníku 2002. Tehdy se ale hrálo naposledy ještě pouze vyřazovacím způsobem a k titulu vedla cesta přes čtyři soupeřky, Belgičance Kim Clijstersové navíc před 21 lety pomohla jedna skreč a jeden postup bez boje. 

Závěrečnou akci sezony pro osm nejlepších singlistek Šwiateková ovládla jako druhá Polka v historii po Agnieszce Radwaňské, jež Turnaji mistryň kralovala v roce 2015. Zároveň je nejmladší vítězkou WTA Finals od roku 2011, kdy triumfovala ve 21 letech Petra Kvitová.

Parádní bilanci ve finálových zápasech vyšperkovala majitelka čtyř grandslamových trofejí na 17:4 a do své sbírky přidala nový a velmi cenný pohár.

Statistiky utkání,
Statistiky utkání,Livesport

Rodačka z Buffala Pegulaová hrála Turnaj mistryň podruhé. Zatímco loni prohrála všechny zápasy ve skupině, letos cestou do finále neztratila ani set. Stala se vůbec první tenistkou v historii (od založení žebříčku WTA v roce 1975), která na jednom turnaji hrála se všemi hráčkami TOP 4. Tři porazila, neuspěla až proti Šwiatekové.

"Ráda bych poděkovala pořadatelům. Ty podmínky tu nebyly ideální, foukalo, pršelo. Ale myslím, že to zvládli a turnaj se povedl. A moc děkuju divákům, že podporujete ženský tenis. Je to pro nás opravdu důležité," řekla Pegulaová.

Výsledky Turnaje mistryň v Cancúnu