Turnaj mistryň startuje i s Vondroušovou, Sabalenkovou může z trůnu sesadit Šwiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Turnaj mistryň startuje i s Vondroušovou, Sabalenkovou může z trůnu sesadit Šwiateková
Vondroušová (vpravo) si Turnaj mistryň zahraje poprvé.
Vondroušová (vpravo) si Turnaj mistryň zahraje poprvé.AFP
V neděli startuje letošní ročník Turnaje mistryň, akce pro osm nejlepších hráček sezony. České barvy bude v mexickém Cancúnu hájit pouze Markéta Vondroušová (24), úřadující wimbledonská šampionka má ve skupině Igu Šwiatekovou, Coco Gauffovou a Ons Jabeurovou. Ve druhé skupině budou o postup do semifinále usilovat Aryna Sabalenková, Jelena Rybakinová, Jessica Pegulaová a Maria Sakkariová.

Turnaj mistryň v posledních letech neustále střídá dějiště. V roce 2020 se kvůli pandemii koronaviru vůbec neuskutečnil, předloni byl přesunut do mexické Guadalajary, loni se konal v americkém Texasu a letošní ročník proběhne v Cancúnu (O pořadatelství neúspěšně usilovala také Ostrava.). V mexické metropoli se o prestižní trofej popere osm nejlepších hráček sezony.

Na závěrečném vrcholu sezony se představí Markéta Vondroušová, Aryna Sabalenková, Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Jelena Rybakinová, Jessica Pegulaová, Ons Jabeurová a Maria Sakkariová, která nahradila zraněnou Karolínu Muchovou. První náhradnicí je Barbora Krejčíková.

Sezonní statistiky.
Sezonní statistiky.Livesport

Do skupiny Bacalar byly nalosovány Sabalenková, Rybakinová, Pegulaová a Sakkariová, druhou základní skupinu Chetumal tvoří Vondroušová, Šwiateková, Gauffová a Jabeurová.

Herní pole se oproti poslednímu ročníku nijak výrazně nezměnilo. Účast si zopakují Sabalenková, Šwiateková, Gauffová, Pegulaová, Jabeurová a Sakkariová. Ty doplňují debutantky Vondroušová s Rybakinovou. Turnaj mistryň bude mít už poosmé v řadě zbrusu novou šampionku, poslední českou je Petra Kvitová (Istanbul 2011).

Hráčky se nejprve utkají v rámci skupin systémem každá s každou a dvě nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězky skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále, které je na programu v neděli 5. listopadu.

Šwiateková opět na trůn?

Sabalenkovou může z tenisového trůnu sesadit jedině Šwiateková, která musela Bělorusce po skončení US Open a po roce a půl kralování post světové jedničky přenechat.

Celková dotace činí devět milionů dolarů (přibližně 210 milionů korun). Neporažená vítězka si do žebříčku WTA připíše 1 500 bodů.

Rozlována je i čtyřhra, která se bude hrát ve stejném formátu jako dvouhra. V deblové soutěži budou Česko reprezentovat bývalé šampionky a loňské finalistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

České zástupkyně jsou ve skupině Mahahual spolu s páry Cori Gauffová/Jessica Pegulaová, Laura Siegemundová/Věra Zvonarevová a Gabriela Dabrowská/Erin Routliffeová. Ve skupině Maya Ka'an budou bojovat týmy Storm Hunterová/Elise Mertensová, Šuko Aojamaová/Ena Šibaharaová, Desirae Krawczyková/Demi Schuursová a Nicole Melicharová-Martinezová/Ellen Perezová.

Souhrn Turnaje mistryň 2023

Loňské finále (Fort Worth): Garciaová (6-Fr.) – Sabalenková (7-) 7:6 (7:4), 6:4

Účastnice: Sabalenková (1. v WTA), Šwiateková (2.), Gauffová (3.), Rybakinová (4.), Pegulaová (5.), Vondroušová (6.), Jabeurová (7.), Sakkariová (9.)

Kategorie: Turnaj mistryň

Místo konání: Cancún, Mexiko

Povrch: tvrdý

Dotace: Devět milionů dolarů (210,5 milionu korun)

Dvouhra

Skupina Bacalar

Aryna Sabalenková (1-)

Jelena Rybakinová (4-Kaz.)

Jessica Pegulaová (5-USA)

Maria Sakkariová (8-Řec.)

Skupina Chetumal

Iga Šwiateková (2-Pol.)

Coco Gauffová (3-USA)

Ons Jabeurová (6-Tun.)

Markéta Vondroušová (7-ČR)

Čtyřhra

Skupina Mahahual

Cori Gauffová/Jessica Pegulaová (1-USA)

Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková (4-ČR)

Laura Siegemundová/Věra Zvonarevová (6-Něm./-)

Gabriela Dabrowská/Erin Routliffeová (7-Kan./N. Zél.)

Skupina Maya Ka'an

Storm Hunterová/Elise Mertensová (2-Austr./Belg.)

Šuko Aojamaová/Ena Šibaharaová (3-Jap.)

Desirae Krawczyková/Demi Schuursová (5-USA/Niz.)

Nicole Melicharová-Martinezová/Ellen Perezová (8-USA/Austr.)