Zraněný Djokovič ztratil sérii 43 výher na australské půdě. Polsko a Austrálie jsou v semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zraněný Djokovič ztratil sérii 43 výher na australské půdě. Polsko a Austrálie jsou v semifinále

Djokovič bojuje před Australian Open se zraněním zápěstí.
Djokovič bojuje před Australian Open se zraněním zápěstí.AFP
Novak Djokovič (36) v posledních dnech a krátce před startem Australian Open bojuje se zraněním pravého zápěstí a viditelně limitován byl ve čtvrtfinále United Cupu mezi Srbskem a Austrálií. Lídr žebříčku v Perthu prohrál 4:6, 4:6 s fantasticky hrajícím Alexem de Minaurem (24) a přišel o svou sérii 43 vítězství na australské půdě táhnoucí se od začátku roku 2019. Domácí výběr prošel do semifinále už po dvouhrách, stejně jako Polsko díky Hubertovi Hurkaczovi (26) a Ize Šwiatekové (22).

Austrálie – Srbsko 3:0

Novak Djokovič má v posledních dnech a krátce před obhajobou titulu na Australian Open, kde může získat už 11. titul a celkově 25. grandslamový vavřín, kterým by se osamostatnil na prvním místě v historických tabulkách, potíže s pravým zápěstím.

Problémy měl už před zápasem skupiny s Jiřím Lehečkou. Českou jedničku sice přetlačil ve třech setech, ale ve středečním čtvrtfinále mezi Srbskem a Austrálií byl proti Alexovi de Minaurovi viditelně limitován, příliš chyboval a po porážce 4:6, 4:6 přišel o svou sérii 43 vítězství na australské půdě táhnoucí se od začátku roku 2019. Poslední nezdar zaznamenal v osmifinále Australian Open 2018 proti Hyeonovi Chungovi, tehdy se vracel po zranění lokte.

Aktuální lídr žebříčku vyrobil za pouhé dva sety celkem 31 nevynucených chyb a potíže se zápěstím ho limitovaly zejména na returnu. Na příjmu dohromady uhrál jen osm bodů a po prvním servisu Australana jen jeden z 34 fiftýnů. V obou setech vždy jednou ztratil servis a manko se mu ani v jednom dějství smazat nepodařilo. "Čím déle hraju, tím víc to bolí," stěžoval si fyzioterapeutovi v rámci masáže během výměny stran.

Fantasticky hrající a takřka bezchybný De Minaur slavil svůj premiérový skalp světových jedniček. Tím předchozím nejcennějším bylo vítězství nad tehdejší světovou dvojkou Rafaelem Nadalem loni právě v United Cupu.

"Poslední dva dny mě zápěstí trápí. Během dnešního zápasu to bylo horší, ale nechci vůbec nijak snižovat výhru Alexe. Pokusím se zotavit pro Australian Open. Myslím si, že v Melbourne už budu v pořádku," řekl Djokovič na tiskové konferenci.

Srbsko následně čtvrtfinálový duel zdramatizovat nedokázalo. Místo vyčerpané Olgy Danilovičové nastoupila Natalija Stevanovičová, aktuálně 184. hráčka pořadí schytala výprask 1:6, 1:6 od Ajly Tomljanovičové. V mixu pak Storm Hunterová s Matthewem Ebdenem porazili 6:3, 6:3 Dejanu Radanovičovou a Nikolu Čačiče.

Domácí výběr se nyní přesune do Sydney a v semifinále se střetne s Řeckem, nebo Německem.

Polsko – Čína 3:0

Poláci v pondělí jako první slavili postup do čtvrtfinále letošního ročníku United Cupu a o dva dny později se znovu po roce dostali do semifinále soutěže smíšených družstev. Díky devátému hráči pořadí Hubertovi Hurkaczovi a světové jedničce Ize Šwiatekové jsou největšími favority na celkový triumf.

Právě na tyto dva aktéry se mohli naši sousedé ve čtvrtfinále s Čínou spolehnout. Hurkacz potvrdil roli favorita proti Zhizhenovi Zhangovi, kterého přehrál 6:3, 6:4. Rychlé vítězství zapsala v Perthu také Šwiateková proti Qinwen Zheng. Soupeřce povolila jen pět gamů, vyhrála hladce 6:2, 6:3 a protáhla svou aktuální neporazitelnost na 14 zápasů.

Závěrečný mix už nic neřešil. Poprvé se nicméně dostali do akce hráči, kteří seděli v předchozích duelech na lavičce a podporovali největší hvězdy. Katarzyna Piterová s Janem Zieliňským přetlačili 6:3, 5:7, 10:7 dvojici Xiaodi You, Fajing Sun.

V semifinále, které se uskuteční ve zhruba čtyři tisíce kilometrů vzdáleném Sydney, se Polsko utká s Francií, nebo Norskem.

Francie – Itálie 3:0

Francouzští tenisté v premiérovém ročníku United Cupu skončili už ve skupinových bojích, ale letos se do vyřazovací fáze probojovali. Ve Skupině D po Německu porazili i Itálii a zajistili si čtvrtfinálový souboj s Norskem.

O vítězství nad loňskými finalisty rozhodli už po dvouhrách. Adrian Mannarino, který má v 35 letech za sebou nejlepší sezonu kariéry korunovanou třemi tituly, přehrál dvakrát 6:4 Lorenza Sonega. Na něj navázala Caroline Garciaová, bývalá šampionka Turnaje mistryň zdolala 6:4, 5:7, 6:4 Jasmine Paoliniovou.

Smíšená čtyřhra už nemohla na výsledku nic změnit, takže největší opory mohly odpočívat. Francie poslala do posledního zápasu Elixane Lechemiaovou a deblového specialistu Édouarda Rogera-Vasselina, kteří přehráli 7:6, 6:4 Nuriu Brancacciovou a Flavia Cobolliho.

Řecko – Kanada 3:0

Řecko díky Stefanosovi Tsitsipasovi a Marii Sakkariové postoupilo do čtvrtfinále letošního United Cupu a vyzve v něm Německo, které v Sydney skončilo jako nejlepší tým ze druhých míst.

Tsitsipas, který vynechal singlové utkání proti Chile, si na úvod poradil 6:2, 6:3 se Stevenem Diezem a Sakkariová poté zdolala 7:6, 6:3 grandslamovou finalistku Leylah Fernandezovou. Kanadě ani tentokrát nemohl pomoct Félix Auger-Aliassime, jemuž se vrátily potíže s kolenem.

Ani tady zápas mixu výsledek nijak neovlivnil. Despina Papamichailová s Petrosem Tsitsipasem přehráli 7:5, 6:4 Stacey Fungovou a Augera-Aliassimeho, který otestoval koleno alespoň v tomto utkání.

Pořadí skupin + Pavouk vyřazovacích bojů