Djokovič vyrovnal 46. grandslamovým semifinále rekord, Sinner je v něm poprvé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič vyrovnal 46. grandslamovým semifinále rekord, Sinner je v něm poprvé
Novak Djokovič ztratil ve čtvrtfinále s Andrejem Rjublovem první set, zbylé opanoval.
Novak Djokovič ztratil ve čtvrtfinále s Andrejem Rjublovem první set, zbylé opanoval.@Wimbledon
Novak Djokovič (36) si ve čtvrtfinále Wimbledonu poradil 4:6, 6:1, 6:4, 6:3 s Andrejem Rubljovem (25), v tenisovém svatostánku vyhrál už 33. zápas v řadě a postupem do 46. grandslamového semifinále vyrovnal rekord Rogera Federera. Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků se v něm střetne s Jannikem Sinnerem (21), který se mezi nejlepší kvarteto na majorech probojoval poprvé v kariéře.

Rubljov – Djokovič 6:4, 1:6, 4:6, 3:6

Novak Djokovič letos ovládl Australian Open i French Open a v neporazitelnosti na grandslamech trvající nyní už 26 utkání pokračuje ve Wimbledonu, kde usiluje o uchování naděje na kalendářní Grand Slam a také útočí na dorovnání rekordu Rogera Federera (osm wimbledonských triumfů) a Margaret Courtové (24 grandslamových trofejí).

Mužský rekordman v počtu grandslamových vavřínů prošel úvodními třemi koly bez ztráty setu, ale v posledních dvou zápasech už potřeboval o jednu sadu více. Po bitvě s Hubertem Hurkaczem rozložené kvůli londýnské večerce do dvou dnů měl dost práce i s Andrejem Rubljovem, který neuspěl ani ve svém osmém čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky. Rodák z Bělehradu musel nastoupit už třetím dnem po sobě.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Djokovič měl jeden ze svých pomalejších startů, což u něj není obzvláště na grandslamech neobvyklé. V úvodní sadě nevyužil tři brejkboly v jednom gamu, za stavu 4:4 zaváhal poprvé a naposledy na servisu a po tři čtvrtě hodině věděl, že se na kurtu zdrží déle, než zřejmě plánoval.

Zatímco druhé dějství trvalo bez jedné minuty jen půlhodinu, v tom následujícím se rval o vedení rovnou hodinu. A to hlavně kvůli maratonskému závěrečnému gamu, ve kterém odvracel tři brejkboly a potřeboval celkem pět setbolů. Ve čtvrtém setu se brzy dostal do brejku a náskok už nepustil, dokonce zápas uzavřel dalším sebraným podáním.

"Každý tenista chce být v pozici, že ho ti ostatní touží porazit. Mě to ale motivuje k tomu, abych hrál nejlepší tenis. Oni chtějí můj skalp a chtějí vyhrát - ale neděje se to," řekl Djokovič na kurtu.

Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků tak opět prodloužil svou neporazitelnost na wimbledonském centrálním dvorci, poslední nazdar zapsal ve finále 2013 s Andym Murraym. Navíc postupem do 46. grandslamového semifinále vyrovnal rekord Rogera Federera.

Ještě k tomu odehrál 400. zápas na grandslamech (bilance 353:47), více jich absolvovali jen Federer (429) a Serena Williamsová (423). Aby toho nebylo málo, prodloužil svou neporazitelnost v tomto dějišti na 33 duelů.

O už 35. finále na podnicích velké čtyřky, deváté v All England Clubu a celkově 134. kariérní se popere s Jannikem Sinnerem. S Italem vyhrál oba předchozí souboje, ovšem v loňském čtvrtfinále právě tady ve Wimbledonu otáčel stav 0:2 na sety.

Další dvě čtvrtfinále se uskuteční ve středu. Světová jednička Carlos Alcaraz bude čelit Holgerovi Runemu a Christopher Eubanks vyzve Daniila Medveděva.

Sinner – Safiullin 6:4, 3:6, 6:2, 6:2

Jannik Sinner v posledních letech pravidelně postupuje do závěrečných kol, ale stále čeká na titul na akcích vyšších než ATP 500 a na kontě má zatím jen dvě finále na Masters. Další krok ke splnění tohoto cíle udělal ve Wimbledonu, kde prošel do svého premiérového semifinále na grandslamových turnajích.

Italský mladík měl cestu mezi nejlepší kvarteto velmi snadnou, dokonce nepotkal nikoho z TOP 75 žebříčku. Možná ale zaslouženě, protože ve všech předchozích čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky narazil na hráče TOP 5 a recept nenašel na Rafaela Nadala, Stefanose Tsitsipase, Novaka Djokoviče (vedl 2:0 na sety) ani Carlose Alcaraze (měl mečbol).

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Papírově mnohem snazší souboj ho čekal ve čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Osmý nasazený nezaváhal a s 92. hráčem pořadí Romanem Safiullinem si poradil ve čtyřech setech. Proti Rusovi, jehož předchozím maximem na grandslamech bylo druhé kolo, měl slabší chvilku pouze ve druhé sadě, v níž ztratil od stavu 3:1 pět her v řadě.

V 21 letech je nejmladším italským grandslamovým semifinalistou v open éře. Povedlo se mu překonat Adriana Panattu, kterému bylo v roce 1973 na French Open o rok více. Konkrétně ve Wimbledonu se dostal do semifinále jako teprve třetí Ital, dokázali to už jen Nicola Pietrangeli a Matteo Berrettini.

Ve svém prvním grandslamovém semifinále a v boji o celkově 11. finále bude čelit největšímu favoritovi Djokovičovi.

Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu