Djokovič překonal Samprase. Po bitvě s Hurkaczem vyhrál v Londýně 32. zápas v řadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič překonal Samprase. Po bitvě s Hurkaczem vyhrál v Londýně 32. zápas v řadě
Aktualizováno
Djokovič sice poprvé na letošním Wimbledonu ztratil set, ale přes Hurkacze se do čtvrtfinále dostal.
Djokovič sice poprvé na letošním Wimbledonu ztratil set, ale přes Hurkacze se do čtvrtfinále dostal.Profimedia
Novak Djokovič (36) ztratil svůj první set v rámci letošního ročníku Wimbledonu, ale svou neporazitelnost v tenisovém svatostánku protáhl na 32 zápasů, čímž překonal legendárního Peta Samprase. Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků zdolal v bitvě rozložené do dvou dnů 7:6, 7:6, 5:7, 6:4 Huberta Hurkacze (26) a dál útočí na vyrovnání rekordu Rogera Federera v počtu titulů. Ve čtvrtfinále se utká s Andrejem Rubljovem (25).

Hurkacz – Djokovič 6:7, 6:7, 7:4, 4:6

Novak Djokovič letos pokračuje v dominanci na grandslamech. V Austrálii ztratil v sedmi zápasech jediný set a úvodní major roku ovládl už podesáté a na pařížské antuce navzdory mizerné přípravě zvedl nad hlavu už 23. grandslamovou trofej, čímž stanovil nový mužský rekord.

Jeho úsilí o překonávání a dorovnávání rekordů ale rozhodně nekončí. Ve Wimbledonu může dorovnat absolutní rekordmanku v počtu grandslamových vavřínů Margaret Courtovou a také rekordmana Rogera Federera, jenž v tenisovém svatostánku triumfoval osmkrát.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků nejslavnějšího turnaje vyhrál v All England Clubu už 32. zápas v řadě a překonal svého idola Peta Samprase. Delší vítěznou sérii v tomto dějišti předvedli už jen Björn Borg (41) a Federer (40). Navíc už přes 10 let neprohrál na centrálním dvorci, naposledy ve finále ročníku 2013 s Andym Murraym.

Srb, který jako jediný ovládl všech devět podniků Masters, a to dokonce dvakrát, a má nejvíce týdnů na postu světové jedničky v historii, prošel do osmifinále letošního Wimbledonu bez ztráty setu. V osmifinále, které rozehrál už v neděli, měl ale plné ruce práce s Hubertem Hurkaczem.

Polák, jenž právě ve Wimbledonu ukončil kariéru Federera, předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů. Vysokou úspěšností dělového prvního servisu favorizovaného Djokoviče deptal a zasypal ho 33 esy.

Djokovič ale zase našel recept na postup. V neděli se po dvou zvládnutých tie-breacích dostal do vedení 2:0 na sety, ačkoli v tom úvodním čelil třem setbolům v řadě. Na grandslamech zvládl 14 tie-breaků po sobě v jedné sezoně a už ten 13. byl rekordní.

Zápas pokračoval kvůli večerce ve 23:00 tamního času až v pondělí. Djokovičovi dlouho trvalo, než našel ve výměnách rytmus a třetí set ztratil, když nedokázal sadu dotáhnout do dalšího tie-breaku.

Ve čtvrtém dějství ale využil nižší procentuální úspěšnosti trefených prvních servisů soupeře a ve svém jubilejním 100. zápase v All England Clubu nakonec uspěl (bilance 90:10). Na vítězství se nadřel, přestože zaznamenal 44 vítězných úderů a jen 16 nevynucených chyb.

"Upřímně si nepamatuju, kdy jsem se naposledy cítil na returnu takhle bezmocný. Hubert má jeden z nejlepších servisů na okruhu a je velmi těžké přečíst, kam ho umístí," oddechl si Djokovič, který vyhrál posledních 25 duelů na grandslamech, v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Hurkacz ztratil za celý turnaj pouze jednou vlastní podání.

Ve svém už 14. wimbledonském čtvrtfinále a celkově 56. na podnicích velké čtyřky změří síly s Andrejem Rubljovem. Ruského tenistu potkal ve stejné fázi také na letošním Australian Open a po suverénní výhře upravil vzájemnou bilanci na 3:1.

Eubanks – Tsitsipas 3:6, 7:6, 3:6, 6:4, 6:4

Jméno Christopher Eubanks asi mnozí ještě před pár měsíci nikdy neslyšeli. Dvoumetrový Američan se poprvé výrazněji prosadil až senzačním postupem do čtvrtfinále na březnovém Masters v Miami. Loni touto dobou figuroval až na 159. místě a nyní se v live žebříčku nachází na 31. pozici. A to všechno díky životním výkonům v posledních týdnech na travnatých dvorcích.

V první červencový den si na Mallorce zahrál své premiérové finále na nejvyšším okruhu a po jasné výhře nad zkušeným Adrianem Mannarinem exceluje také ve Wimbledonu. Už ve druhém kole si proti loňskému semifinalistovi a světové třináctce Cameronovi Norriemu připsal svůj nejcennější skalp a v pondělí dosáhl na premiérové vítězství nad hráči TOP 10, když v osmifinálové pětisetové bitvě zaskočil pátého tenistu pořadí Stefanose Tsitsipase.

Eubanks, který nikdy předtím nepřešel přes druhé kolo grandslamů, musel zvládnout řadu kritických situací. Kromě manka 0:1 a poté 1:2 na sety neudržel v rozhodujícím dějství náskok brejku. Své zaváhání na servisu však ihned napravil a v závěrečném gamu zlikvidoval obě brejkbolové hrozby. Vítězství slavil i díky 53 vítězným úderům po třech hodinách a sedmi minutách a protáhl svou neporazitelnost na devět utkání.

Ve svém senzačním debutu v hlavní soutěži Wimbledonu bude pokračovat proti Daniilovi Medveděvovi, jemuž může oplatit porážku právě ze čtvrtfinále v Miami. Rusovi vzdal za stavu 0:2 na sety Jiří Lehečka.

Alcaraz – Berrettini 3:6, 6:3, 6:3, 6:3

Carlos Alcaraz zakončil poslední dvě sezony s poloviční úspěšností na travnatých dvorcích a jeho předchozím maximem ve Wimbledonu bylo loňské osmifinále. V letošním roce však na nejrychlejším povrchu zvládl všech devět zápasů a před pár týdny v londýnském Queen's Clubu ovládl hned svůj první travnatý podnik ATP.

Na vítězné vlně pokračuje ve Wimbledonu. Zatímco s Jérémym Chardym i Alexandrem Müllerem si poradil bez ztráty setu, proti Nicolásovi Jarrymu a předloňskému finalistovi Matteovi Berrettinimi potřeboval o jednu sadu navíc. V souboji s Italem, jenž odehrál svůj teprve třetí turnaj za poslední tři měsíce, prohrál úvodní dějství, ale po odvráceném brejkbolu v úvodním gamu následujícího setu byl jasně lepším hráčem na kurtu.

Alcaraz vylepšil svou skvostnou letošní bilanci na 44:4 a na grandslamech na 9:1. Španěl tak stále na dálku bojuje o tenisový trůn s Novakem Djokovičem. Za posledních 30 let je spolu s Djokovičem, Rafaelem Nadalem, Rogerem Federerem a svým příštím protivníkem jediný, kdo v jedné sezoně před dosažením 21. narozenin postoupil do čtvrtfinále na French Open i ve Wimbledonu.

Ve svém premiérovém čtvrtfinále v All England Clubu vyzve vrstevníka Holgera Runeho. Bude se jednat o první wimbledonské čtvrtfinále v open éře, v němž je oběma aktérům méně než 21 let.

Dimitrov – Rune 6:3, 6:7, 6:7, 3:6

Holger Rune debutoval na travnatých dvorcích loni a prohrál všechny tři zápasy. V letošním roce však dánský mladík zvládl sedm z osmi duelů, poslední vítězství přidal v osmifinále Wimbledonu proti bývalému semifinalistovi Grigorovi Dimitrovovi.

Šestý hráč světa, jenž v předchozím kole předvedl parádní obrat a udolal v super tie-breaku Alejandra Davidoviche, měl namále i tentokrát. Se zkušeným Bulharem totiž prohrával už o set a brejk a druhý i třetí set získal až ve zkrácené hře. S bývalým šampionem Turnaje mistrů se pral o postup tři hodiny a 24 minut.

Rune je prvním dánským čtvrtfinalistou Wimbledonu v otevřené éře tenisu. Posledním mužským zástupcem skandinávských zemí v této fázi nejslavnějšího turnaje byl před startem pondělního programu Robin Söderling v roce 2010.

Čtvrtfinále na grandslamech si zahraje potřetí v kariéře. Obě předchozí absolvoval na antukovém French Open a loni i letos prohrál ve čtyřech setech s pozdějším finalistou Casperem Ruudem.

Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu