Šwiateková se vyhrabala z mečbolů. Světová jednička je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková se vyhrabala z mečbolů. Světová jednička je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu

Iga Šwiateková měla namále, ale postoupila.
Iga Šwiateková měla namále, ale postoupila.Profimedia
Iga Šwiateková (22) se ani letos nemusela dočkat svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu. Majitelka čtyř grandslamových trofejí byla v osmifinálovém souboji bývalých šampionek místní juniorky s Belindou Bencicovou (26) dvakrát jediný míček od vyřazení. Světová jednička však oba mečboly zlikvidovala a po vítězství 6:7, 7:6, 6:3 zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech majorech. Její další soupeřkou bude Elina Svitolinová (28).

Šwiateková – Bencicová 6:7, 7:6, 6:3

Iga Šwiateková došla do semifinále Australian Open, vyhrála US Open a nedávno potřetí kralovala na French Open, ale Wimbledon a obecně tráva pro ni byly dlouho zakleté. Teprve na poslední generálce v Bad Homburgu dosáhla světová jednička na svou vůbec první čtvrtfinálovou a zároveň semifinálovou účast na nejrychlejším povrchu.

K souboji o finále však zřejmě kvůli otravě jídlem nenastoupila a její zdravotní stav byl před startem slavného Wimbledonu otazníkem. Největší favoritka je ale fit a úvodní tři zápasy v All England Clubu zvládla bez větších potíží a ve dvou setech. Postupem do osmifinále vyrovnala své maximum na londýnském pažitu.

A o jeho vylepšení musela pořádně zabojovat. Osmifinále bylo ještě v sobotu jedinou fází grandslamů, ve které neměla pozitivní bilanci. Po více než třech hodinách však tuto statistiku alespoň na nějakou dobu zažehnala, když v souboji bývalých šampionek wimbledonské juniorky udolala po odvrácených mečbolech vítězku posledních olympijských her Belindu Bencicovou.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Majitelka čtyř grandslamových trofejí Šwiateková přitom klidně mohla postoupit hladce ve dvou setech. V úvodním dějství měla k dispozici šest brejkbolů včetně dvou setbolů, ale ani jednu šanci nevyužila a v tie-breaku příliš chybovala, a ve druhé sadě vedla o brejk.

Přesto se za stavu 5:6 ve druhém dějství ocitla v pozici, kdy čelila dvěma mečbolům v řadě. Aktivní hrou obě hrozby zlikvidovala a tentokrát ve zkrácené hře uspěla. Závěrečný set pak rozhodl jediný brejk Polky ve čtvrtém gamu.

Šwiateková nedělním vítězstvím zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech čtyřech grandslamových turnajích. Ve Wimbledonu, kde loni přišla o historickou 37zápasovou neporazitelnost, přidala 14. výhru v řadě a dál bojuje o setrvání na postu světové jedničky.

Po kompletaci sbírky čtvrtfinálových účastí na majorech teď může dosáhnout na alespoň jedno semifinále na všech podnicích velké čtyřky. V cestě jí stojí Ukrajinka Svitolinová.

Azarenková – Svitolinová 6:2, 4:6, 6:7

Elina Svitolinová se na začátku dubna vrátila po zhruba roční mateřské pauze. Bývalé světové trojce se začalo dařit až o měsíc později a formu vygradovala na francouzských antukových dvorcích. Po triumfu ve Štrasburku se na French Open probojovala do svého prvního grandslamového čtvrtfinále po téměř dvou letech.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

A čtvrtfinále si zahraje i na druhém grandslamu po narození dcery, mezi nejlepší osmičku se dokázala dostat také ve Wimbledonu. Ukrajinka v osmifinále udolala z manka setu a brejku bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou, se kterou prohrála všech pět předchozích soubojů. Bělorusku přetlačila poměrem 11:9 v tie-breaku rozhodujícího setu.

Proti Šwiatekové, jíž se pokusí oplatit porážku z jediného předchozího střetnutí předloni na antuce v Římě, bude usilovat o vyrovnání svého wimbledonského i grandslamového maxima.

Výsledky dvouhry žen ve Wimbledonu