Kvitová je 400 týdnů v TOP 10. Z aktivních tenistek to dokázaly už jen sestry Williamsovy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvitová je 400 týdnů v TOP 10. Z aktivních tenistek to dokázaly už jen sestry Williamsovy

Petra Kvitová je stále mezi nejlepšími.
Petra Kvitová je stále mezi nejlepšími.Profimedia
Petra Kvitová (33) ztroskotala na turnaji v Madridu už ve svém prvním zápase, přesto v těchto dnech dosáhla na výjimečný milník. V pondělí zahájila svůj jubilejní 400. týden v elitní desítce žebříčku a je spolu se sestrami Serenou a Venus Williamsovými teprve třetí aktivní tenistkou, které se na tuto metu podařilo dojít.

Před měsícem v Miami získala Kvitová svůj nejcennější titul od května 2018. Díky celkově devátému triumfu na "tisícovkách" se poprvé od září 2021 vrátila do TOP 10 světového hodnocení. Od té chvíle se v nejvyšším patře žebříčku drží.

Rekordmankou mezi aktivními hráčkami je v tomto ohledu Serena Williamsová (41), jež v desítce strávila v letech 1999-2021 celkem 873 týdnů. Hned za ní figuruje starší sestra Venus (42) se 636 týdny, které posbírala v letech 1998-2018. Blízko čtyřstovce je v tuto chvíli Simona Halepová s 394 týdny.

Jak informuje web tennis.com, Kvitová strávila 27 z těchto 400 týdnů na svém kariérním maximu, tedy postu světové dvojky: prvních 15 týdnů byla na druhém místě rankingu od října 2011 do února 2012, dalších pět týdnů v roce 2015 a naposledy sedm týdnů v sezoně 2019.

Petra Kvitová a její týdny v Top 10 WTA
Petra Kvitová a její týdny v Top 10 WTALivesport

Lichotivou statistikou disponuje rodačka z Fulneku i ve finálových zápasech. Vesměs platí, že čím větší či důležitější zápas hraje, tím je nebezpečnější. Nejenže má na svém kontě 30 kariérních titulů, ale bilance jejích finálových utkání je impozantní v tom ohledu, že jich pouze 11 prohrála.

Antukové jaro nezačalo pro dvojnásobnou wimbledonskou šampionku nejlépe. Z turnaje ve Stuttgartu se na poslední chvíli odhlásila a následně v Madridu, kde je se třemi triumfy nejúspěšnější hráčkou, vypadla hned na úvod s Jule Niemeierovou. V příštích dvou týdnech by se měla představit na dalším podniku kategorie WTA 1000 v Římě, v plánu má odehrát i grandslamové French Open.

Vítězná cesta Petry Kvitové v Miami.
Livesport