Macháč si na antuce v Ženevě zahraje své první semifinále, čeká ho souboj s Djokovičem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč si na antuce v Ženevě zahraje své první semifinále, čeká ho souboj s Djokovičem

Aktualizováno
Tomáš Macháč potvrdil ve čtvrtfinálovém utkání s Alexem Michelsenem roli favorita.
Tomáš Macháč potvrdil ve čtvrtfinálovém utkání s Alexem Michelsenem roli favorita.AFP
Tomáš Macháč (23) se na poslední antukové generálce v Ženevě dostal do svého premiérového semifinále na nejvyšším okruhu. Rodák z Berouna potvrdil roli favorita ve čtvrtfinálovém utkání s Alexem Michelsenem (19), Američana přehrál 6:3, 7:6. Na své největší finále v kariéře zaútočí proti světové jedničce Novakovi Djokovičovi (37).

Michelsen – Macháč 3:6, 6:7

Tomáš Macháč v průběhu antukového jara dvakrát onemocněl a v Barceloně i na Masters v Madridu dohrál ve druhém kole. Na poslední generálce v Ženevě ovšem dosáhl na své nové maximum na nejvyšším okruhu. Ve švýcarské metropoli, kde debutuje, si poradil s nasazeným Jackem Draperem, Nicolasem Morenem De Alboranem i Alexem Michelsenem.

V utkání s americkým teenagerem byl až do stavu 5:4 ve druhé sadě, kdy šel podávat na postup, jasně lepším hráčem. Český favorit, který musel přečkat zhruba hodinovou pauzu způsobenou deštěm, však zřejmě znervózněl a hlavně kvůli vlastním chybám ztratil osm fiftýnů v řadě. Menším kolapsem se ale nenechal rozhodit, suverénně srovnal na 6:6 a v tie-breaku povolil soupeři pouhé dva body.

Sestřih zápasu

Macháč přehrál Michelsena ve dvou setech.
Livesport

Macháč uspěl ve čtvrtfinálové fázi na hlavní tour až na pátý pokus. Loni se nedostal do semifinále v Houstonu ani Stockholmu a letos se mu to nepodařilo v Marseille ani na prestižním podniku Masters v Miami.

Postupem do svého prvního semifinále na této úrovni si rodák z Berouna zajistil premiérový posun do nejlepší čtyřicítky světového pořadí. Loni touto dobou se v žebříčku nacházel o téměř 100 míst níže.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

O své největší finále v kariéře si zahraje se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. S rekordmanem v počtu grandslamových trofejí změří síly podruhé, loni v Dubaji mu podlehl až v tie-breaku rozhodujícího setu.

Rozhovor s Macháčem

Rozhovor s Tomášem Macháčem
Livesport

Djokovič – Griekspoor 7:5, 6:1

Novak Djokovič ve středu oslavil své 37. narozeniny jubilejním 1100. kariérním vítězstvím na nejvyšším okruhu a po Yannickovi Hanfmannovi nepovolil set při svém debutu na ženevské dvěstěpadesátce ani Tallonovi Griekspoorovi.

Aktuální lídr žebříčku opět exceloval při odvracení brejkbolů, v úvodním zápase zlikvidoval 10 z 11 hrozeb a ve čtvrtečním čtvrtfinále všech sedm. Za stavu 4:5 musel řešit manko 0:40 a celkem čtyři setboly. Po jejich odvrácení a brejku na 6:5 už na kurtu dominoval. Do té doby skvěle hrajícího Griekspoora promarněná šance evidentně zlomila a ve zbytku utkání už příliš chyboval.

Sestřih zápasu

Djokovič v Ženevě stále neztratil set.
Livesport

Djokoviče dělí jediný krok od prvního letošního finále a útoku na 99. kariérní titul. Mezi nejlepší kvarteto se v aktuálním roce probojoval také na Australian Open a v Monte Carlu a recept nenašel na Jannika Sinnera ani Caspera Ruuda.

Rekordman v počtu grandslamových trofejí startuje v Ženevě hlavně kvůli brzkému vyřazení na Masters v Římě, kde po úderu lahví do hlavy schytal po mizerném výkonu výprask od Alejandra Tabila ve třetím kole. Srb ladí formu před French Open, kde za pár dní odstartuje obhajobu loňského triumfu. Jeho dalšími cíli budou Wimbledon a hlavně olympijské hry v Paříži.

Báez – Ruud 3:6, 6:3, 4:6

Casper Ruud v Ženevě zvládl i druhý třísetový souboj. Argentince Sebastiána Báeze zdolal 6:3, 3:6, 6:4, vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3:0 a svou bilanci v Ženevě vylepšil na 11:1.

V semifinále se norský šampion z let 2021 a 2022 utká s Italem Flaviem Cobollim. Italský tenista přehrál 6:4, 6:4 Kazacha Alexandera Ševčenka a poprvé se na nejvyšším okruhu prodral do semifinále.

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě