Tenisovou sezonu zahájí Plíšková, sestry Fruhvirtovy či Bouzková. Návrat hvězd v čele s Nadalem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tenisovou sezonu zahájí Plíšková, sestry Fruhvirtovy či Bouzková. Návrat hvězd v čele s Nadalem

Karolína Plíšková bude ladit formu na blížící se Australian Open.
Karolína Plíšková bude ladit formu na blížící se Australian Open.Profimedia
Úvodní týden letošní sezony bude ve znamení návratů a prvních generálek na blížící se Australian Open. V Brisbane, kde startují na konci prosince ženský podnik WTA 500 a mužská akce ATP 250, budou v hlavní soutěži účinkovat minimálně Karolína Plíšková, Linda Nosková a Kateřina Siniaková. V Aucklandu se představí sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy a také Marie Bouzková. Návrat po dlouhé pauze podniknou Rafael Nadal, Naomi Ósakaová a Angelique Kerberová.

Brisbane International

Kategorie: WTA 500 a ATP 250

Místo konání: Brisbane, Austrálie

Povrch: tvrdý

Dotace ženy: 1 736 763 dolarů

Dotace muži: 661 585 dolarů

Po dlouhých čtyřech letech máme zpět oblíbený přípravný turnaj v Brisbane. Z TOP 10 se představí Aryna Sabalenková, která loni kralovala na podniku stejné kategorie v Adelaide, Jelena Rybakinová a Holger Rune.

Tím ale výčet hvězd rozhodně nekončí, po téměř roce se díky divoké kartě představí Rafael Nadal a po mateřské pauze se vrací Naomi Ósakaová. Rovněž Japonka obdržela volnou vstupenku do hlavní soutěže. Dalším účastníkem s grandslamovou trofejí a postem bývalé světové jedničky je Andy Murray.

Do hlavní soutěže se dostaly trojnásobná šampionka a vítězka posledních dvou ročníků 2019-20 Karolína Plíšková, Linda Nosková a Kateřina Siniaková. Účast naopak zrušila Karolína Muchová. Do kvalifikačních bojů zasáhnou Gabriela Knutsonová a Tomáš Macháč.

Divokou kartu získali také domácí hráči Kimberly Birrellová, Arina Rodionovová, Darja Savilleová a Rinky Hijikata. Pořadatelé mají ještě jednu pro mužskou část turnaje k dispozici.

ASB Classic

Loňské finále: Gauffová (1-USA) - Masárová (Šp.) 6:1, 6:1

Kategorie: WTA 250

Místo konání: Auckland, Nový Zéland

Povrch: tvrdý

Dotace: 267 082 dolarů

V Aucklandu je obsazení slabší. Turnaj si však nenechá ujít úřadující vítězka US Open a světová trojka Coco Gauffová, která bude obhajovat loňský triumf. Mezi nasazenými budou také Elina Svitolinová a Marie Bouzková. Ještě k tomu dorazí díky divoké kartě další grandslamové šampionky Caroline Wozniacká a Emma Raducanuová.

Bouzkovou v hlavní soutěži doplní Linda Fruhvirtová a v novozélandské metropoli už je i její mladší sestra Brenda. Ta bude nejspíše muset do kvalifikace, v tuto chvíli je první náhradnicí pro hlavní los. Do kvalifikace je přihlášená také Tereza Martincová.

Divoké karty jsou rozdány. Kromě Wozniacké a Raducanuové se pořadatelé rozhodli pozvat Amandu Anisimovovou, jež hrála naposledy v dubnu v Madridu. V playoff si volnou vstupenku vybojovala domácí Monique Barryová.

Bank of China Hong Kong Tennis Open

Kategorie: ATP 250

Místo konání: Hongkong

Povrch: tvrdý

Dotace: bude teprve upřesněno

Tento turnaj je zpět v kalendáři ATP po 22 letech, poslední edici v roce 2002 ovládl Juan Carlos Ferrero. Mezi kvartetem nejvýše nasazených jsou člen TOP 10 Andrej Rubljov, Karen Chačanov, Frances Tiafoe a Francisco Cerúndolo.

Turnaj proběhne bez české účasti.

Uděleny jsou zatím dvě ze tří divokých karet, dostali je domácí Coleman Wong a čínský teenager Juncheng Shang.

United Cup

V pátek startuje druhý ročník soutěže smíšených družstev s názvem United Cup. Český výběr, který by měli reprezentovat hlavně Markéta Vondroušová s Jiřím Lehečkou, se ve skupině E v Perthu utká s Čínou (sobota) a Srbskem (úterý).

Největšími hvězdami budou kromě Vondroušové světové jedničky Novak Djokovič a Iga Šwiateková, Stefanos Tsitsipas s Marií Sakkariovou, Taylor Fritz s Jessicou Pegulaovou, Caroline Garciaová, Casper Ruud a Alexander Zverev s bývalou světovou jedničkou a trojnásobnou grandslamovou šampionkou Angelique Kerberovou, která se vrací po mateřské pauze.

Ze tří základních skupin hraných v Perthu postoupí do další fáze vítězové a nejlepší tým na druhém místě. Podobný formát čeká na aktéry dalších tří skupin v Sydney. Turnaj vyvrcholí 7. ledna, titul obhajuje výběr USA.