Těsné vítězství Plzně vystřílel Květ. Pardubice vyhrály, Olomouc remizovala s Hradcem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Těsné vítězství Plzně vystřílel Květ. Pardubice vyhrály, Olomouc remizovala s Hradcem

Výhru Plzně řídil dvěma góly debutant v základní sestavě Roman Květ.
Výhru Plzně řídil dvěma góly debutant v základní sestavě Roman Květ.@fcviktoriaplzen
Třemi odpoledními zápasy pokračovalo v neděli 19. kolo FORTUNA:LIGY. Úřadující ligový mistr z Plzně přivítal ve Štruncových sadech trápící se Dynamo a dlouho to vypadalo, že to bude jednoznačná záležitost. A to především díky Romanu Květovi, který Viktorii zařídil dvěma góly vedení 2:0. České Budějovice však zabraly a duel zdramatizovaly. Na více se však nezmohly a favorit tak slaví tři body (2:1). Důležité vítězství si v boji o záchranu připsaly Pardubice, které vyloupily Mladou Boleslav (1:0). V duelu o šesté místo se Olomouc rozešla s Hradcem Králové smírně (2:2).

Mladá Boleslav – Pardubice 0:1

Mladá Boleslav od úvodního hvizdu vyvíjela větší aktivitu směrem k brankáři hostů Florinu Nitovi. Pardubice zahrozily poprvé až v 11. minutě zásluhou Michala Hlavatého, který po prvním ofenzivním výpadu svého týmu dokázal zpracovat náročnou nahrávku od spoluhráče a z otočky vystřelit na bránu Jana Šedy. Pokus ale mířil doprostřed brány a nepředstavoval pro veterána modrobílých větší problém. Zlepšující se výkon Východočechů vyústil v první gól, který vstřelil Janošek ve 23. minutě. Nešťastně tečovaný míč od Marka Suchého překvapil Jana Šedu a ten už nestačil reagovat.

Ihned po změně stran však dala Boleslav jasně najevo, že jí stav utkání bytostně nevyhovoval, snížení zabránil sérií zákroků pozorný Nita. Jejich ofenzivní snažení v úvodu druhé půle však nesneslo srovnání s dalšími 20 minutami hry, kdy se Pardubice zatáhly do obrany a modrobílí se stali náhle zcela bezradnými. Trenér týmu z města perníku Radoslav Kováč se navíc nejednou snažil svým svěřencům pomoci i dobře načasovaným střídáním. Domácím utíkal čas do konce utkání jednoznačně rychleji a více než 1200 fanoušků v Lokotrans Aréně začalo projevovat nelibost nad nepříliš povedeném počínání jejich klubu. Naopak fotbalistům posledního celku tabulky rostlo sebevědomí s každou další minutou, Středočeši se na další odpor již nezmohli.

Olomouc – Hradec Králové 2:2

Hostům stačila první vážnější situace, aby se ujali vedení. Centr z přímého kopu, který byl po cestě několikrát tečován, propadl až k Michalu Leiblovi. Hradecký obránce zareagoval rychleji než defenzivní řada domácích a střelou přesně k pravé tyči zapsal první trefu v sezoně. Navázat na něj chtěl jeho spoluhráč Adam Gabriel, který se ve vápně prezentoval pěknou ranou z otočky, čímž donutil Jakuba Trefila k povedenému zákroku. Ve 25. minutě bylo vyrovnáno. Jan Navrátil našel přesným centrem Denise Ventúru, jenž čekal nehlídaný na úrovni penaltového puntíku a přesným volejem uklidil balon nechytatelně k tyči. Obrat ve skóre mohl zařídit Ondřej Zmrzlý, jeho přízemní pokus z úhlu ale gólman Michal Reichl za svá záda nepustil.

Do druhé půle vstoupili aktivněji domácí, což vyústilo v zajímavou standardní situaci z 56. minuty. Na přímý kop si na úrovni penalty nejvýše naskočil Vít Beneš, který míč hlavou poslal jen těsně vedle hradecké brány. O chvíli později Votroci skvěle využili soupeřova propadnutí na polovině hřiště. Následný protiútok zakončil Matěj Koubek, který zužitkoval přesný Gabrielův centr z pravé strany. O vyrovnání se pokoušel v 75 minutě Jan Vodháněl, když se snažil překonat vyběhnuvšího Reichla, jeho pokus však bránu jen těsně minul. Ten samý hráč si chuť spravil o sedm minut později, když neomylně využil nabídky, kterou mu z pravého křídla předložil Antonín Růsek.

Plzeň – České Budějovice 2:1

Černobílí sice začali aktivně a s míčem na nohách se snažili zaskočit favorita, rohem z 12. minuty však zavařili sami sobě. Okamžitý protiútok totiž završil prvním gólem v novém působišti Květ, který za přihrávku před odkrytou bránu děkoval Pavlu Buchovi. Pár momentů poté se Jan Kopic, jenž se podílel na předešlé brejkové situaci, dožadoval penalty. Skluz Lukáše Havla ovšem podle rozhodčího nepřekročil hranici pravidel. Plzeňští se ještě několikrát dostali do zakončení v čele s často hlavičkujícím Tomášem Chorým, do kabin si však odnesli pouze jednogólové vedení.

Viktoriáni chtěli včas přidat pojišťující branku. V 56. minutě sice nevyšla Jhonu Mosquerovi finální přihrávka, o pouhou minutu později však mohli domácí fanoušci jásat i tak. Průnikovka Kopice na zimní posilu z Bohemians totiž neměla chybu, stejně jako následné zakončení Květa. Ten se tak 11. trefou v sezoně vyrovnal nejlepším střelcům ligy. Sražený centr o pouhé čtyři minuty později ovšem znamenal snížení skóre, smolařem se stal Václav Jemelka. Následně mohlo přijít i vyrovnání, vyboxovaný míč po centru se totiž dostal k Marcelu Čermákovi. Místo své premiérové trefy za Budějovice ale trefil fanoušky za odkrytou bránou. Poté byli opět aktivnější domácí, změna skóre již ovšem nepřišla.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY