Pět událostí ligového kola: Plzeňská otočka, Tvrdík v kleci i ostravský klubový rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Plzeňská otočka, Tvrdík v kleci i ostravský klubový rekord
Baník se postaral o nejvyšší venkovní výhru v historii klubu.
Baník se postaral o nejvyšší venkovní výhru v historii klubu.fcb.cz
Druhý hrací víkend na českých trávnících nabídl hned několik zajímavých momentů. K vidění bylo hned pět červených karet, pětigólový poločas i šéf pražské Slavie v kleci. Takové byly události 18. kola FORTUNA:LIGY.

Pět červených

Spoustu žlutých a také pět červených karet viděli hráči české nejvyšší soutěže v 18. kole. Přímé vyloučení, jediné v kole, musel akceptovat Josef Divíšek po faulu na Jana Kopice. Zkušený obránce pak brněnské Zbrojovce scházel, když se snažila srovnat skóre v zápase s Plzní. Závěru zápasu se nedočkal ani útočník Českých Budějovic Quadri Adediran, který opustil hřiště v 77. minutě po druhé žluté kartě. Také Liberec přetavil přesilovku v náskok dvou branek.

Další hráči s červenou kartou už body sbírali. Bohemians i bez Daniela Köstla udrželi dvougólový náskok v duelu s Hradcem Králové, Slavia přečkala závěr střetnutí bez Aihama Ousoua a navíc vstřelila další gól. Pro švédského stopera je to nicméně už třetí červená karta za necelé dvě sezony ve Slavii.

Vyloučit se po dvou žlutých kartách nechal i Libor Kozák. Po jeho odchodu Jablonec vyrovnal na 2:2, alespoň bod ale Zlín nakonec uhájil.

Tvrdík v kleci

V týdnu měl šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík k zamřížovanému sektoru hostí na novém pardubickém stadionu plno výhrad, po sobotním zápase byl však smířlivější. "Sympatické město, útulný stadion, skvělý výkon domácího týmu. Škoda té klece. Než nám zhasli, uklidili jsme po sobě, co šlo," uvedl na svém Twitteru a přiložil také několik fotografií. Po boku měl právě v "kleci" stále zraněného Jana Bořila a početnou skupinku fanoušků.

Všichni společně přihlíželi tuhému boji jejich oblíbenců. Slávisté nakonec na východě Čech uspěli i díky penaltě Václava Jurečky, jistotu a setrvání v čele tabulky FORTUNA:LIGY pak v samém závěru dodal Sešívaným Peter Olayinka.

Pětigólový poločas

Střeleckou formu měl o víkendu ostravský Baník, který v sobotním utkání zničil Teplice na jejich hřišti pěti góly. Hosté byli aktivní už v první půli, branky však padaly až po přestávce. Ostravané byli ve druhém poločase stoprocentní, což jen podtrhuje jejich počínání před brankou – všech pět střel do prostoru mezi třemi tyčemi rozvlnilo síť.

Podruhé na jaře se trefil Jiří Klíma, první branku v sezóně si připsali Jiří BoulaDavidem Lischkou a svou premiérovou radost v dresu Baníku zažil brazilský záložník Cadu. Trenér Pavel Hapal zkrátka po utkání nemohl být spokojenější. 

"Pro Baník to asi bude historický poločas. Jsem spokojený s přístupem a nemám co vytknout dopředu ani dozadu. Než jsme ale dali první gól, byla to dřina," připomněl Hapal fakt, že v první půli jeho tým dobré příležitosti neproměňoval.

Obrat Viktorky i strach o Kalvacha

Viktoria Plzeň měla po první jarní ztrátě s Hradcem Králové namále i v Brně. Na hřišti Zbrojovky prohrávala a zápas otáčela během emotivní čtvrthodinky ve druhé půli. Západočeši srovnali stav v 59. minutě jen chvíli poté, co domácí Jakub Řezníček skóroval z ofsajdu. Gól kola pak vstřelil Jan Kopic o deset minut později.

Jistotu vítězství dal Plzni v nastaveném čase střídající Adam Vlkanova, který během půl hodiny na hřišti zapsal branku i asistenci. 

Fanoušky úřadujícího mistra ale trápí zranění střepolaře Lukáše Kalvacha, kterého už ve 21. minutě musel nahradit Modou N'Diaye. "Má berle a cítí velkou bolest. On je pro nás nesmírně důležitý, má myšlenku, skvělé dlouhé přihrávky. Pokud by byl mimo na delší čas, bylo by to pro nás skutečně špatné. Věřím ale, že to tak vážné nebude," sdělil trenér Michal Bílek.

Kairinen při premiéře skóroval

Finský záložník Kaan Kairinen odehrál své první soutěžní střetnutí za Spartu, v němž dokázal skórovat už po pěti minutách na hřišti. Minimálně v jednu chvíli mu však zatrnulo. V závěru poločasu, kdy už Sparta po proměněné penaltě Ladislava Krejčího vedla 2:1, totiž nešťastně "prošlápl" při obranném odkopu Denise Donáta.

"Nechtěl faulovat, byla to nešikovnost. Sami sudí ale uvedli, že noha byla prohnutá, tudíž si dovedu představit, že Kairinen měl jít ven," uvedl během poločasové přestávky Antonín Rosa, host ve studiu O2 TV Sport. Podobně situaci viděl i další televizní expert Zdeněk Ščasný nebo kouč hostujícího celku Pavel Hoftych. "Byl to nešetrný zákrok, který mohl být oceněn červenou kartu," sdělil.

Zatímco Donát musel o přestávce utkání opustit, Kaan Kairinen odehrál celý zápas a přihrávkou se podílel i na závěrečné trefě střídajícího Martina Minčeva, který svých šestnáct minut na hřišti využil hned ke dvěma přesným zásahům.