Djokovič na Turnaji mistrů přemohl Tsitsipase, Rubljov si vyšlápl na Medveděva

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič na Turnaji mistrů přemohl Tsitsipase, Rubljov si vyšlápl na Medveděva
Aktualizováno
Djokovič na Turnaji mistrů přemohl Tsitsipase, Rubljov si vyšlápl na Medveděva
Djokovič na Turnaji mistrů přemohl Tsitsipase, Rubljov si vyšlápl na MedveděvaAFP
Ani třetí dvouhra letošního Turnaje mistrů nedopadla podle papírových předpokladů. V úvodním duelu Červené skupiny si totiž Andrej Rubljov (25) ve dvouapůlhodinovém derby vyšlápl 6:7, 6:3, a 7:6 na předloňského šampiona a loňského finalistu Daniila Medveděva (26). O premiérový postup ze skupiny vrcholu sezony se ve středu utká s Novakem Djokovičem (35), který porazil Stefanose Tsitsipase (24).

Tsitsipas – Djokovič 0:2

Djokovič počtrnácté v řadě vyhrál svůj úvodní zápas na Turnaji mistrů a úspěšně tak zahájil už šestý útok na rekordní šestý triumf. Srb, který se může stát nejstarším šampionem, odstartoval výhrou nad Řekem Tsitsipasem 6:4, 7:6.

Rodák z Bělehradu před osmi dny nečekaně prohrál finále podniku Masters 1000 v pařížské hale Bercy. O sérii 12 zápasů bez porážky a titul z generálky na Turnaj mistrů ho připravil dánský teenager Holger Rune. Vstup do podniku pro osmičku nejúspěšnějších tenistů sezony ale v Turíně zvládl, s Tsitsipasem si poradil na třetí akci po sobě a podesáté z 12 vzájemných soubojů.

V prvním setu Djokovič využil pomalého startu o 11 let mladšího soupeře a brejk z úvodní hry si bez potíží pohlídal, neboť v pěti gamech na podání ztratil jen čtyři míčky. Ve druhé sadě se pokračovalo v nastaveném rytmu z předchozího dějství. Oba tenisté si hlídali své servisy, když Djokovič jediný brejkbol ve čtvrtém gamu odvrátil aktivitou ve výměně po druhém podání. Rozhodl tie-break, v němž Djokovič odskočil do vedení 5:1 a náskok už nepustil.

Ve druhé sadě se pokračovalo v nastaveném rytmu z předchozího dějství. Oba tenisté si hlídali své servisy, když Djokovič jediný brejkbol ve čtvrtém gamu odvrátil aktivitou ve výměně po druhém podání. Rozhodl tie-break, v němž Djokovič odskočil do vedení 5:1 a náskok už nepustil.

"Jsem moc rád, že si tady v Turíně mohu znovu zahrát. Tohle je specifický turnaj a jsem rád, že mohu být jeho součástí. Dnešní zápas byl těžký. Rozhodlo pár klíčových výměn, které mohly momentum zápasu překlopit na obě strany. Já v těch důležitých chvílích dobře zaservíroval a to mi hodně pomohl," řekl Djokovič v italštině v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Už první game byl velmi důležitý. Získal jsem brejk, což hodně pomohlo mému sebevědomí. Oba jsme věděli, že ten zápas může být vyrovnaný a dlouhý, takže jsem hned získal cennou výhodu. V poslední době jsme se už několikrát utkali a ten úvod byl opravdu důležitý. Pak se mi dařilo na servisu, jen jednou jsem mu po dvou dvojchybách nabídl brejkbol. A na konci jsem zahrál skvělý tie-break," dodal v angličtině.

Djokovič hraje na Turnaji mistrů popatnácté v kariéře a už pošesté se snaží získat celkově šestý titul a vyrovnat rekord Rogera Federera. Triumfy slavil v letech 2008, 2012, 2013, 2014 a 2015. Stát se může nejstarším vítězem v historii soutěže, Federerovi bylo při jeho posledním triumfu v roce 2011 rovných 30 let.

Postup ze skupiny, ze které se nedostal jen čtyřikrát, si může zajistit teoreticky už ve středu, kdy se utká s Rubljovem. Ruský tenista v prvním pondělním utkání Červené skupiny udolal krajana a předloňského šampiona Medveděva.

"Zápas jsem sledoval, byla to úžasná bitva. Andrej mohl vyhrát ve dvou setech, ale Daniil se dostal do hry. Andrej hrál na konci odvážněji a šel si pro vítězství. Na tomto turnaji není snadný zápas, není tu jasný favorit," uvedl Djokovič.

Tsitsipas porážkou přišel o šanci stát se na konci sezony poprvé v kariéře světovou jedničkou. Před současného lídra Carlose Alcaraze se může dostat už jen Rafael Nadal, a to pouze za předpokladu, že navzdory úvodní porážce premiérově ovládne Turnaj mistrů. 

Rubljov – Medveděv 2:1

Rubljov v posledních letech patří k nejlepším hráčům na akcích ATP 250 či 500. Stále však čeká na nějaký průlom na těch největších turnajích, ať už je to premiérový triumf na Masters, semifinálová účast na grandslamech nebo postup ze skupinové fáze Turnaje mistrů, na kterém startuje potřetí v kariéře a třetím rokem po sobě.

Rus letos v Turíně začal výborně a má velkou šanci se konečně mezi absolutní špičkou prosadit. V hale Pala Alpitour totiž začal velmi cenným skalpem, když ve dvouapůlhodinovém derby udolal předloňského šampiona a loňského finalistu a jednoho z největších favoritů Medveděva.

Se svým krajanem prohrál úvodních pět vzájemných soubojů, ovšem už podruhé v řadě na něj našel recept, ačkoli si dnes cestu k vítězství pořádně komplikoval. V úvodním dějství nedotáhl náskok 5:2, nevyužil celkem sedm setbolů, přestože ve zkrácené hře disponoval čtyřmi v řadě, a v tie-breaku rozhodující sady nezužitkoval náskok 6:3 a nakonec potřeboval pět mečbolů. V poslední výměně přeletěl míč přes síť 37krát.

"Dnes to bylo velmi těžké. Daniil je jedním z nejlepších hráčů na okruhu. Už tady jeden titul získal a navíc je to jeden z mých nejlepších kamarádů, o to to bylo těžší. Ale od začátku jsem cítil, že míčky netrefuje čistě a mám šanci ho porazit," řekl Rubljov v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"V prvním setu jsem odehrál velmi dobrý tie-break. Vedl jsem 6-2, ale nedotáhl jsem to a vzpomněl si na náš zápas na US Open 2020, kde to bylo podobné. Věděl jsem, že potřebuju něco změnit a myslím, že se mi to povedlo. Jsem moc šťastný, že jsem nakonec našel cestu k vítězství," dodal.

Šampion čtyř letošních podniků Rubljov, jenž si připsal jubilejní 50. letošní výhru, si může ve středu s předstihem zajistit postup z Červené skupiny. Bývalému lídrovi žebříčku Medveděvovi k úspěšnému vstupu do letošního ročníku akce pro osm nejlepších tenistů sezony nepomohlo ani 24 es.

Rus navíc pokračuje v celoročním trápení, které začalo po zahození jasného náskoku ve finále lednového Australian Open. Do Turína dorazil pouze se dvěma tituly, coby až pátý hráč světa a po nečekané porážce s Alexem de Minaurem v pařížské hale Bercy.