Nadal na úvod Turnaje mistrů zaváhal a padl s Fritzem. Ruud přehrál Augera-Aliassimea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nadal na úvod Turnaje mistrů zaváhal a padl s Fritzem. Ruud přehrál Augera-Aliassimea
Aktualizováno
Rafal Nadal nestačil na Fritze.
Rafal Nadal nestačil na Fritze.Profimedia
Rafael Nadal (36) vstoupil do tenisového Turnaje mistrů v Turíně porážkou s Taylorem Fritzem (25). První nasazený Španěl podlehl debutujícímu Američanovi 6:7, 1:6. V úvodním utkání závěrečného podniku sezony zvítězil třetí nasazený Nor Casper Ruud (23) nad Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem (22) 7:6, 6:4. Letošní finalista Roland Garros a US Open vyhrál třetí vzájemný zápas za sebou a pokaždé neztratil ani set.

Nadal - Fritz 6:7, 1:6

Šestatřicetiletý Nadal, jemuž titul z Turnaje mistrů jako poslední z velkých úspěchů v bohaté sbírce chybí, držel s nováčkem elitního turnaje krok jen v úvodním setu. O jedenáct let mladší soupeř ho neustále tlačil a vypracoval si tři brejkboly, nakonec ale sadu získal až v tie-breaku 7:3. Ve druhé už Fritz své šance proměnil, ujal se vedení 3:1 a v dlouhém šestém gamu mu k navýšení náskoku pomohl Nadal dvojchybou při brejkbolu.

Američan, který za celý zápas nemusel čelit hrozbě ztráty servisu, po hodině a 39 minutách proměnil první mečbol.

Přehled zápasu Nadal - Fritz

Ruud - Auger-Aliassime 7:6, 6:4

Casper Ruud letos vyhrál tři antukové turnaje ATP 250 (Buenos Aires, Ženeva, Gstaad), v Miami se poprvé dostal do finále turnaje Masters 1000 a na Roland Garros a US Open si zahrál první dvě grandslamová finále.

První velký triumf sice neslavil, ve světovém žebříčku se však vyšplhal až na post světové dvojky a podruhé se kvalifikoval na Turnaj mistrů. Loni navzdory úvodní porážce postoupil do semifinále, letos udělal důležitý krok k postupu ze skupiny hned v prvním zápase.

Norský tenista si v Turíně v zahajovacím utkání letošního ročníku poradil 7:6, 6:4 s o rok mladším Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem, který na Turnaji mistrů debutuje. Ruud nečelil brejkbolu, naopak sám jedinou šanci na brejk za stavu 3-3 ve druhé sadě využil a po hodině a 51 minutách hry upravil vzájemnou bilanci na 4-2. V posledních třech duelech neztratil ani set.

Přehled zápasu Ruud - Auger-Aliassime

"Myslím, že tohle byl můj nejlepší výkon od US Open. Posledních pár měsíců jsem trošku bojoval, ale musíte to akceptovat. Během kariéry čelíte těžkým výzvám a tohle období možná byla jednou z nich... Nezáleží na tom, jak moc dobře trénujete, pokud nevyhráváte zápasy, takže dnes je to pro mě skvělé vítězství," komentoval Ruud.

"Félix se na podzim dostal do skvělé formy a já věděl, že to bude těžké. Ale hrálo se mi dobře, našel jsem skvělou úroveň své hry, takže jsem moc šťastný za způsob vstupu do turnaje. Věděl jsem, že jestli tady mám mít proti někomu šanci, musím předvést svou 'A-hru'. A dnes se mi to podařilo," prohlásil norský tenista. 

"Mám za sebou skvělý start, což jsem potřeboval. Další zápas bude těžký bez ohledu na to, proti komu budu hrát. Ale aspoň už mám jednu výhru v kapse. Nechci se nijak stresovat, takže nebudu nic počítat a budu se jen soustředit na další dva zápasy. A snad do nich přenesu svou dnešní hru," dodal Ruud.

Auger-Aliassime se na Turnaj mistrů kvalifikoval poprvé v kariéře po sezoně, během níž získal premiérový titul na okruhu ATP a na podzim přidal další tři halové trofeje. Během října vyhrál tři turnaje během tří týdnů a přemožitele našel až po sérii 16 vítězství.