Trojí český turnajový úspěch. Menšík, Gengel a Palán triumfovali na akcích ITF

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trojí český turnajový úspěch. Menšík, Gengel a Palán triumfovali na akcích ITF
Jakub Menšík dobyl řecký Heráklion.
Jakub Menšík dobyl řecký Heráklion.
Profimedia
Hned tří čeští tenisté tento týden triumfovali na turnajích ITF. Jakub Menšík (17) dobyl řecký Heráklion, Marek Gengel (27) neztratil ani set v egyptském Šarm aš-Šajchu a Dominik Palán (22) zvítězil v indické Bombaji. Finále si v neděli zahraje ještě Matěj Vocel (25), který statuje v americkém Columbusu.

Jakub Menšík byl loni v anketě Zlatý kanár vyhlášen Talentem roku a v lednu zazářil postupem do finále juniorského Australian Open. Od té doby se až na pár výjimek soustředí na nelehkou transformaci do dospělého tenisu a výsledky nemá špatné. 

Na kontě má jedno challengerové semifinále a dva tituly z turnajů ITF. Po zářiovém triumfu na antuce v německém Allershausenu (ITF M15) dobyl tento týden řecký Heráklion (ITF M25), kde se hrálo na tvrdém povrchu. 

Detail zápasu Menšík – Ovčarenko 6:4, 7:6

Čech porazil Itala Federica Arnaboldiho (479. v ATP), Brita Billyho Harrise (323.), Izraelce Daniela Cukiermana (394.), Francouze Titouana Drogueta (306.) a v neděli si udržel finálovou neporazitelnost, když zdolal 6:4, 7:6 Ukrajince Oleksandra Ovčarenka.

Díky zisku druhého titulu se Menšík posune ve světovém žebříčku poprvé do Top 500. 

Solidní formu v závěru sezony našel Marek Gengel. Před dvěma týdny v Sydney si poprvé zahrál v semifinále challengeru a v neděli na turnaji ITF M15 v egyptském Šarm aš-Šajchu ukončil rok dlouhé čekání na 7. titul. V prvním finále po devíti měsících Čech smetl za necelou hodinu hry 6:3, 6:1 domácího Amra Elsayeda a soutěží tak prošel bez ztráty setu.

Detail zápasu Gengel – Elsayed 6:3, 6:1

Dominik Palán si v neděli potřetí během posledních čtyř týdnů zahrál finále a zatímco v kuvajtské Al Zahře a indickém Indaur neuspěl, v neděli na podniku ITF M25 v indické Bombaji slaví. Čech porazil 6:4, 6:4 Japonce Ryuki Macudu a získal druhý letošní titul. Celkovou bilanci ve finálových duelech si vylepšil na 3-4, poprvé si ve finále zahrál teprve loni v prosinci.

Detail zápasu Palán – Matsuda 6:4, 6:4