Tsitsipas vyhrál na Turnaji mistrů bitvu šampionů s Medveděvem, Djokovič je v semifinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tsitsipas vyhrál na Turnaji mistrů bitvu šampionů s Medveděvem, Djokovič je v semifinále
Aktualizováno
Tsitsipas vyhrál na Turnaji mistrů bitvu šampionů s Medveděvem, Djokovič je v semifinále
Tsitsipas vyhrál na Turnaji mistrů bitvu šampionů s Medveděvem, Djokovič je v semifinále
Profimedia
Stefanos Tsitsipas (24) na Turnaji mistrů udolal v souboji bývalých šampionů Daniila Medveděva (26) v poměru 6:3, 6:7 a 7:6, přestože ve třetím setu prohrával 3:5, a soka připravil o šanci postoupit ze skupiny. Řecký tenista si o semifinále, v němž už čeká Nor Casper Ruud (23), zahraje v přímém souboji s Andrejem Rubljovem. Novak Djokovič (35) má po druhém úspěchu už postup v kapse.

Tsitsipas v roce 2019 při svém debutu na Turnaji mistrů odstartoval skalpem Medveděva, s nímž si poradil až na šestý pokus, a nakonec si v 21 letech dokráčel pro životní triumf.

Další dva ročníky pro něj skončily už ve skupině a letos odstartoval porážkou s Novakem Djokovičem. Ve středu však vyhrál důležitý druhý zápas s Medveděvem a boj o postup do semifinále má ve svých rukách.

Řek do zápasu vstoupil koncentrovanější, rychle se dostal do vedení 3:0 a náskok si bezpečně pohlídal. Ve druhé sadě nebyl k viděni jediný brejkbol a po 12 gamech musel přijít na řadu tie-break. Tsitsipas se v něm dostal do stavu 1:4 a postupně měl tři mečboly, ale ani jeden nevyužil a Medveděv si po výhře 13:11 vynutil třetí dějství.

Tsitsipas v něm za stavu 3:3 až ve svém 15. gamu na podání poprvé ztratil víc jak dva gamy, poprvé čelil brejkbolu a o servis přišel. A když pak Medveděv brejk potvrdil, vedl 5-3 a byl dva míčky od vítězství. Obrat ale nedokonal, o dva roky mladší Řek zmobilizoval síly a nakonec přeci jen zvítězil. Rozhodující zkrácenou hru ovládl jednoznačně 7:1.

Posledních 5 vzájemných zápasů.
Flashscore

"Byl to hodně vyčerpávající zápas. Doufám, že si to diváci užili. Já jsem pyšný na svůj výkon. Jsem rád, že jsem se nevzdal a pořád bojoval. V těžkých okamžicích jsem dokázal vyhrát několik těžkých výměn a vrátit se do zápasu," komentoval Tsitsipas, jenž nastřílel 41 winnerů a dopustil se 28 nevynucených chyb.

Djokovič dotahuje Lendla

O 2. místo ve Červené skupině si Tsitsipas zahraje v přímém souboji s Rubljovem, který po úvodní výhře nad Medveděvem nestačil na Djokoviče. Na vítěze už v semifinále čeká Nor Casper Ruud, který má po dvou zápasech jisté 1. místo v Zelené skupině.

Pokud Tsitsipas vyhraje příští dva zápasy, stane se poprvé světovou dvojkou.

Utkání Tsitsipas – Medveděv 6:3, 6:7, 7:6

Pětinásobný šampion Djokovič porazil 6:4, 6:1 Rusa Rubljova a po druhém dvousetovém vítězství v Turíně se stal prvním semifinalistou z Červené skupiny. Mezi nejlepšími čtyřmi na finále sezony ATP Tour je Srb při patnácté účasti pojedenácté.

Duel mezi vítězi pondělních úvodních duelů byl vyrovnaný pouze do stavu 4:4. V následujícím gamu Rubljov nabídl Djokovičovi nevynucenou chybou brejkbol, bývalá světová jednička nezaváhala a vítězným returnem získala poprvé soupeřovo podání. Od stavu 4:4 vyhrál zkušený Srb pět her za sebou a získal nejen první set, ale i rozhodující náskok v druhé sadě.

Djokovič za 69 minut oplatil Rubljovovi letošní porážku z finále domácího turnaje v Bělehradu a už před závěrečným duelem ve skupině proti Medveděvovi se může těšit na semifinále. Jedenáctým postupem mezi nejlepší čtyři na Turnaji mistrů se odpoutal od Peta Samprase a je sám třetí za Ivanem Lendlem (12) a Rogerem Federerem (16), který je zároveň s šesti triumfy rekordmanem Turnaje mistrů.

Utkání Djokovič – Rubljov 6:4, 6:1