Týden číslo 377. Djokovič vyrovnal rekord Grafové, brzy bude absolutní tenisový král

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Týden číslo 377. Djokovič vyrovnal rekord Grafové, brzy bude absolutní tenisový král

Novak Djokovič vyhrál ve své kariéře už 22 grandslamů.
Novak Djokovič vyhrál ve své kariéře už 22 grandslamů.@DjokerNole
Novak Djokovič (35) loni nemohl bojovat o celkem 10 tisíc bodů, přesto je znovu mužskou světovou jedničkou a v pondělí vyrovnal rekord Steffi Grafové (53). Srb odstartoval v pondělí svůj 377. týden kralování a v příštím týdnu se na prvním místě v historických tabulkách osamostatní.

Djokovič kvůli odmítavému postoji k očkování proti Covidu-19 přišel loni o celé australské léto včetně Australian Open (2 000 bodů), všechna čtyři Masters na severoamerickém kontinentu (4 000) i US Open (2 000 bodů) a za triumf ve slavném Wimbledonu (2 000) nedostal jediný bod do žebříčku. To je celkem 10 000 bodů, které nemohl získat. Přesto je znovu světovou jedničkou.

Na tenisový trůn se vrátil po jubilejním 10. triumfu na Australian Open, dnes vyrovnal rekord Steffi Grafové (377 týdnů) a už teď je jasné, že se za týden na prvním místě v počtu strávených týdnů na postu světové jedničky osamostatní a bude historickým rekordmanem. Když se podíváme jen na mužský žebříček, pak je rekordmanem už dávno, na druhého Rogera Federera (již ukončil kariéru) má náskok 67 týdnů.

Rodák z Bělehradu ztratí v novém vydání pořadí 90 bodů za loňské čtvrtfinále v Dubaji. Pokud by Carlos Alcaraz po Buenos Aires ovládl i probíhající akci ATP 500 v Rio de Janeiru, měl by za týden v pondělí stejný počet bodů jako Djokovič. V tom případě bude rozhodovat největší bodový zisk z grandslamů, Turnaje mistrů a podniků Masters. Ten má vyšší majitel 22 grandslamových trofejí, ačkoli se nemohl zúčastnit výše zmíněných turnajů a za Wimbledon se mu nepočítá ani jeden bod.

Srb momentálně nikde nehraje, na turnajích by se mohl znovu objevit za týden v Dubaji. Dle dostupných informací si zažádal o výjimku pro vstup do USA, jelikož se chce v březnu zúčastnit podniků Masters v Indian Wells a Miami.

Alcaraz slavil v Buenos Aires svůj už sedmý kariérní triumf na nejvyšší úrovni, Španěl tak pokračuje v útoku na návrat do čela žebříčku. Poražený finalista Cameron Norrie je třináctý.

V rotterdamské hale se svého prvního letošního a celkově 16. titulu dočkal Daniil Medveděv. Bývalý lídr pořadí ve finále porazil Jannika Sinnera, zastavil jeho letošní halovou neporazitelnost a vrátil se do elitní desítky. Sedmadvacetiletý Rus momentálně figuruje na osmém místě.

Pětadvacetiletý Taylor Fritz ovládl domácí turnaj v americkém Delray Beach. Jedná se o jeho pátý vavřín na hlavní tour, ve světovém hodnocení je nadále sedmý. Jeho finálový protivník Miomir Kecmanovič uzavírá Top 30.

Finalisté posledních turnajů

2. (2.) Alcaraz (Šp.), Buenos Aires vítěz

7. (7.) Fritz (USA), Delray Beach vítěz

8. (11.) Medveděv (-), Rotterdam vítěz

12. (14.) Sinner (It.), Rotterdam finalista

13. (12.) Norrie (Brit.), Buenos Aires finalista30. (33.) Kecmanovič (Srb.), Delray Beach finalista

Největší skoky v první stovce

↑ 100. (141.) Kokkinakis (Austr.)↓ 113. (84.) Basilašvili (Gruz.)

Skok do první stovky

81. (101.) Varillas (Peru)99. (113.) Albot (Mol.)

100. (141.) Kokkinakis (Austr.)

Vypadnutí z první stovky

101. (98.) Karacev (-)104. (81.) Opelka (USA)

113. (84.) Basilašvili (Gruz.)