Události Bundesligy: Bayern už zase velebí útočníka, Hertha toho svého hledá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Bayern už zase velebí útočníka, Hertha toho svého hledá
Události Bundesligy: Bayern už zase velebí útočníka, Hertha toho svého hledá
Události Bundesligy: Bayern už zase velebí útočníka, Hertha toho svého hledáProfimedia
Zatímco Union Berlín tentokrát přece jen klopýtnul, mnichovský Bayern zvítězil počtvrté v řadě. Konečně se tak prodral do čela Bundesligy, za což do značné míry vděčí hráči, s nímž se přitom v Bavorsku už tolik nepočítalo. Eric Maxim Choupo-Moting (33) však ukazuje, že i v Kristových letech má elitnímu klubu pořád co dát.

Vše nasvědčovalo tomu, že se Bayern na nějaký čas rozloučil se hrou na hrotového útočníka. Že se po "adieu" Robertu Lewandowskému nebude hledat nástupce polského velikána. Místo toho se v Mnichově měli vydat jinou, dosud neprobádanou cestou.

Lewandowského následovník se skutečně nehledal, avšak se hrou bez hroťáka to zas tak horké není. Kouč Bayernu Julian Nagelsmann to sice zkraje sezony několikrát zkusil a zase tak špatně si nevedl. Ať už se vepředu ukázali Sadio Mané, Serge Gnabry nebo Thomas Müller, sfoukl Bayern první tři bundesligové soupeře jako svíčku.

Pak ale zaváhal. A ne jednou. Nagelsmann se rázem dostal pod tlak. A možná i proto jednoho dne vsadil na Erica Maxima Choupo-Motinga. Kamerunský fotbalista už v Bavorsku nějakou dobu působí, doposud ale plnil roli snadno přehlédnutelného náhradníka. Což se nemělo změnit ani po odchodu Lewandowského. 

Bilance Erica Maxima Choupo-Motinga.
Bilance Erica Maxima Choupo-Motinga.Flashscore

Když Nagelsmannův plán po třech kolech přestal fungovat, dostal dosavadní žolík šanci. Svému trenérovi se okamžitě odvděčil gólem proti Freiburgu, načež skóroval také ve všech následujících ligových zápasech. Stejně tak se Choupo-Motingovi zadařilo i v Lize mistrů a DFB-Pokalu.

Své kvality ukázal Kamerunec také o víkendu na berlínském Olympiastadionu. Hertě vsítil hned dva góly, jimiž demonstroval svou dost možná největší přednost: zarputilost, tolik typickou pro klasické hroťáky. Ani jedna z tref nepatřila mezi výstavní (především druhá, kterou dal tak trochu omylem), ale komu to při konečném účtování vadilo? Bayernu rozhodně ne.

Choupo-Moting je schopným hlavičkářem i parťákem do kombinace, jenž ze vzduchu i po zemi sklepává a přiťukává balony pro spoluhráče. Prostě bijcem, kterým jeho technicky vyspělí spoluhráči tolik nejsou. A nebyl jim snad ani Lewandowski. Přesto se rváč Mnichovanům najednou hodí.

I přes příspěvek objeveného hrdiny se Bayern v Berlíně natrápil a ještě do poločasu malém ztratil vedení. Nakonec jej ale udržel. Hertha se každopádně neměla za co stydět. Už zase.

Je fajn, že Sandro Schwarz opět ukázal, že s kádrem z hlavního města Německa umí pracovat. Jenže k čemu to Hertě je, když zase nezískala body? Podobných slibných výkonů už v sezoně předvedla několik, na lopatky však položila pouze Augsburg a Schalke. Berlíňanům by se šikl spolehlivý zakončovatel. Někdo jako… Choupo-Moting. Ofenziva BSC leží výhradně na bedrech Dodiho Lukébakia, který by ovšem potřeboval, aby se k němu občas přidali i další. To se ale zatím neděje.

V kádru Herthy přitom najdeme hned několik schopných hroťáků. Jenže Wilfried Kanga, Chidera Ejuke ani Davie Selke nejsou schopni Lukébakia doplnit. Nedaří se to ani zkušenému Stevanu Jovetićovi. Proti Bayernu se ze hry znovu prosadil jen belgický křídelník, Selke si pak musel pomoci penaltou. Dva góly proti obhájci titulu nejsou špatné, avšak ten třetí, který by zajistil body, už nepřišel. Útočník se tak na západě Berlína hledá dál.

Přehled zápasu Hertha - Bayern 2:3

Hráč kola

Katarské mistrovství světa se kvapem blíží a Německo zase postrádá střelce. Zvlášť po zranění Tima Wernera. Podle mnohých by měl šanci dostat Niklas Füllkrug. Je ale možné, že jej k Perskému zálivu doprovodí ještě jeden hráč z Brém.

Kariéra Mitchella Weisera se v posledních letech ubírala směrem dolů. V Leverkusenu ztratil své místo a před rokem se odebral do Brém, které toho času hrály pouze druhou nejvyšší soutěž. Werder se ovšem mezi elitu vrátil a v současnosti baví celé Německo atraktivní kopanou. Na ní se vedle zmíněného Füllkruga značně podílí také Weiser.

V sobotu proti Schalke se pravý bek SVW blýskl dvěma nápaditými asistencemi. Nejprve po pravé straně pláchnul nepřipravenému Tobiasi Mohrovi, před brankářem Alexanderem Schwolowem však nestřílel. Místo toho přihrál patou za sebe Füllkrugovi, jenž už hravě otevřel skóre. Před druhou trefou zase Weiser našel za obranou "Knappen" Marvina Ducksche, který se podobně jako Füllkrug nemýlil.

Mnozí po vynikajícím výkonu volají po povolání Weisera do reprezentace. Uvidíme, jak se německý kouč Hansi Flick nakonec rozmyslí. Konečnou nominaci na mistrovství světa oznámí co nevidět.

Přehled zápasu Werder - Schalke 2:1

Gól kola

Možná v určitých fázích stále působí splašeně, i tak si nelze nevšimnout sílícího sebevědomí Youssoufy Moukokoa. A s rostoucí vírou v sebe sama přicházejí také góly z kopaček stále sedmnáctiletého talentu.

Dortmund o víkendu čekalo nevyzpytatelné derby proti Bochumi, obavy však rychle zahnal právě Moukoko. Ten v osmé minutě přetlačil v důrazném souboji stopera soupeře Ivana Ordece a následně ze své levé nohy vyslal pumelici, proti níž se brankář VfL Manuel Riemann ani neodvážil zasáhnout. Balon se po tvrdém projektilu odrazil k radosti BVB za brankovou čáru.

Moukoko se v utkání prosadil ještě jednou, přičemž také druhá trefa stála za to. Ještě v první půli ztrestal vysoké postavení Riemanna a dalekonosnou trefou v podstatě rozhodl o osudu utkání. Navíc se stal historicky nejmladším hráčem Bundesligy s deseti góly na kontě. Zkrátka typický den dortmundského teenagera.