Události Ligue 1: Krize Lyonu se prohlubuje, zabrat se nedaří ani Štrasburku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Ligue 1: Krize Lyonu se prohlubuje, zabrat se nedaří ani Štrasburku

Události Ligue 1: Krize Lyonu se prohlubuje, zabrat se nedaří ani Štrasburku
Události Ligue 1: Krize Lyonu se prohlubuje, zabrat se nedaří ani ŠtrasburkuProfimedia
Čtvrtá porážka v řadě, pád na 7. místo tabulky a rostoucí ztráta na pohárové příčky. Pokud fanoušci Lyonu doufali, že jejich týmu prospěje reprezentační pauza, nedělní zápas na hřišti Lens veškerý optimismus rychle ukončil. Domácí byli po celé utkání jasně lepším týmem a Lyon mohl být rád, že na severu Francie prohrál pouze 0:1.

Když se vedení Lyonu po loňské sezoně rozhodlo podržet Petera Bosze ve funkci, bylo to trochu překvapení. Pod vedením nizozemského trenéra skončil Lyon až na 7. místě a přišel tak o účast v evropských pohárech, které pro něj byly dlouho samozřejmostí. Obvykle nesmlouvavý prezident Jean-Michel Aulas přesto vyjádřil Boszovi důvěru a ubezpečil fanoušky, že v letošním ročníku se klub vrátí zpět na špičku tabulky.

Podle spekulací francouzských médií dostal Bosz od vedení jasný úkol: Být do začátku mistrovství světa v Kataru nejhůře na třetím místě. Nezdá se to jako přehnaný požadavek, Lyon na rozdíl od konkurence nemusí ztrácet síly v pohárech a kvalita jeho kádru, který přes léto posílili Corentin Tolisso či Alexandre Lacazette, by na boj o Ligu mistrů teoreticky měla stačit. Zatím to ale vypadá, že opravdu jen teoreticky. Po prohře v Lens patří Lyonu až 7. místo a jeho ztráta na třetí Lorient činí propastných devět bodů. Do reprezentační pauzy přitom zbývá odehrát už jen šest kol.

Statistiky utkání Lens – Lyon

Čtvrtá porážka v řadě dostává Bosze pod zatím největší tlak, který během angažmá ve Francii zažil. Je fér dodat, že Lyon měl poslední týdny těžký los, hrál s Lorientem, Monakem, PSG a Lens, tedy s kluby ze současné ligové TOP 5. Jenže výkony Lyonu byly v těchto zápasech hodně daleko od toho, co by měl tak silný tým předvádět. Proti Monaku i PSG měl Olympique alespoň dobré pasáže, v neděli proti Lens už ale ani to. Racing byl po celý zápas jednoznačně lepší a nebýt brankáře Anthonyho Lopese, odjeli by hosté s debaklem.

Výsledky 9. kola

Prezident Aulas byl po zápase tradičně aktivní na Twitteru a jeho vyjádření nevzbuzovala dojem, že se Lyon chystá změnit trenéra. V prvním utkání po reprezentační přestávce by to ani nebylo moc logické, zvlášť když hned v pátek čeká OL domácí utkání s Toulouse. V dalších týdnech ale přijdou těžké zkoušky: Rennes, Lille, Marseille či Nice. Pokud do nich Olympique stále půjde pod vedením Petera Bosze, budou to zápasy o jeho budoucnost.

Tabulka Ligue 1

Lyon není jediným týmem, který se zatím nečekaně trápí. Zatímco loni patřil Štrasburk mezi příjemná překvapení ligy a jen těsně mu utekla účast v evropských pohárech, letos to vypadá spíš na boj o záchranu. Po devíti odehraných kolech je alsaský klub jediným, který ještě nevyhrál zápas, a s pěti body na kontě mu patří až 19. místo. Zabrat se nepovedlo ani v sobotním zápase proti Rennes, kterému doma podlehl 1:3.

Zápas výrazně ovlivnila brzká (a velmi přísná) červená pro stopera Gerzina Nyamsiho, po níž bylo o vítězi jasno. Pro Štrasburk to bylo už třetí vyloučení v posledních pěti kolech, proti Montpellieru ho nedávno zase srazila penalta ve čtvrté minutě nastavení. Racingu se zkrátka nedaří vůbec nic, kádr přitom určitě má minimálně na klidný střed tabulky. Pozice mladého trenéra Juliena Stéphana (42) by zatím měla být pevná, pokud se ale brzy nezačne vyhrávat, může se to rychle změnit.

Hráč kola

Jonathan Clauss dlouhodobě patří mezi nejlepší pravé beky v Ligue 1, o víkendu ale ukázal, že rozhodovat zápasy umí i z opačné strany hřiště. Obránce Marseille nahradil na levém kraji vykartovaného Nuna Tavarese a skvělým výkonem zařídil svému týmu výhru 3:0 na půdě Angers.

Ve 35. minutě Clauss otevřel skóre zápasu, když přesnou ranou na přední tyč překvapil domácího brankáře, ve druhém poločase se pak blýskl nahrávkami na góly Luise Suareze a Gersona. Marseille se díky jasné výhře drží jen dva body za vedoucím PSG.

Gól kola

Lionel Messi dal v kariéře jen z přímých kopů víc gólů, než kolik zvládne většina fotbalistů ze hry. Proti Nice si Argentinec připsal už 60. úspěšný pokus, který byl zároveň jeho vůbec prvním v dresu PSG.

Messi si nejprve sám zařídil palebnou pozici, když jeho cestu k brance těsně před vápnem zastavil stoper Dante jen za cenu žluté karty, a následně precizní střelou levačkou zakroutil míč do branky Nice. Brankář Kasper Schmeichel se mohl jen bezmocně ohlédnout, o gólu bylo jasno už ve chvíli, kdy Messiho pokus přeletěl zeď.