Události Ligue 1: Lens opět čeří vody na špičce tabulky, Nice poprvé vyhrálo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Ligue 1: Lens opět čeří vody na špičce tabulky, Nice poprvé vyhrálo

Racing Lens rozebral Lorient 5:2 a v pěti kolech Ligue 1 zatím ztratil bo jen za remízu s Ajacciem.
Racing Lens rozebral Lorient 5:2 a v pěti kolech Ligue 1 zatím ztratil bo jen za remízu s Ajacciem.Profimedia
Po pěti odehraných kolech se na čele tabulky Ligue 1 bodově srovnaly tři týmy: PSG, Marseille a Lens. Zatímco u prvních dvou klubů to vzhledem k síle kádrů není nic zvláštního, výkony Racingu v nové sezoně jsou zatím příjemným překvapením.

Lens úspěšně čeřilo vody v horních patrech Ligue 1 už v posledních dvou sezonách. Po pěti letech ve druhé lize se Racing v ročníku 2020/21 uvedl mezi elitou skvělým 7. místem a loni tento výsledek zopakoval. Tým Francka Haiseho se dlouhodobě prezentuje agresivním a běhavým fotbalem a jeho zápasy obvykle patří k tomu zajímavějšímu, co Ligue 1 nabízí. Před startem letošní sezony se ale čekalo, že by sympatický klub přece jen mohl zažít slabší období.

Kádr totiž v létě opustil pravý obránce Jonathan Clauss, který byl klíčovým hráčem a loni se blýskl ligovou bilancí 5+11. Výkony ve žlutočerveném dresu mu ale kromě pozvánky do francouzské reprezentace vynesly i přestup do Marseille, kde se okamžitě zařadil mezi opory. Kromě Clausse z klubu odešli také záložník Cheick Doucouré, jenž zamířil za více než 20 milionů eur do Crystal Palace, a útočník Arnaud Kalimuendo, jemuž vypršelo hostování z PSG. Oba hráči základní sestavy, kteří se výrazně podíleli na úspěšné sezoně.

Tabulka Ligue 1

Racing ale zatím ukazuje, že ho letní odchody nijak zvlášť nepoznamenaly. V úvodních pěti kolech ani jednou neprohrál a se 13 body na kontě mu patří třetí místo jen o skóre za dvojicí PSG, Marseille. Lens dokázalo mimo jiné porazit venku Monaco, doma Rennes a naposledy před vlastními diváky rozebralo Lorient 5:2. A to ještě nehrál kapitán Seko Fofana, v současnosti asi největší opora týmu.

Fofana byl další hráč, u kterého se čekal letní odchod. Jeho výkony v loňské sezoně jej řadily mezi nejlepší hráče v lize a spekulovalo se o zájmu PSG, Rennes i zahraničních klubů. Lens ale nakonec svoji hvězdu udrží, po středečním zápase s Lorientem totiž Fofana přímo na hřišti prodloužil smlouvu do roku 2025. Tleskalo mu u toho více než 37 tisíc diváků.

Statistiky zápasu Lens – Lorient

Zatímco Lens prožívá snový start a na severu Francie vládne euforie, na jihu je nálada zachmuřenější. Nice se navzdory velkému posilování herně trápí, v Ligue 1 ztrácí bod za bodem a v Konferenční lize jen s velkým problémy zvládlo předkolo proti Maccabi Tel Aviv, které zdolalo až v prodloužení. Trenér Lucien Favre si při návratu do známého prostředí mohl jen těžko představit horší start, v uplynulém 5. kole se ale konečně dočkal pozitivního výsledku: Nice zvítězilo na hřišti Lille 2:1.

O výrazném herním zlepšení se mluvit nedá, domácí LOSC bylo po většinu zápasu lepším týmem a hosté mohli být rádi, že z 18 střel inkasovali jen jeden gól. Ten dal už ve 20. minutě Jonathan Bamba, Nice ale ještě do poločasu otočilo díky penaltám Andyho Delorta a Nicolase Pepeho. Host z Arsenalu se prosadil hned ve druhém startu za OGC a dal fanouškům naději, že jeho příchod rozhýbe zatím hodně nevýrazný útok Les Aiglons.

Hráč kola

Víkendový zápas proti Monaku Lionelu Messimu nevyšel, proti Toulouse už ale zase řídil ofenzivu PSG a vytvářel spoluhráčům šanci za šancí. Nakonec z toho byly dvě gólové asistence: V prvním poločase jeho přihrávku za obranu zužitkoval Neymar, po pauze těžil z Messiho práce Kylian Mbappé, který zvýšil na 2:0. Mezi střelce se mohl zapsat i sám Argentinec, jeho přímý kop ale skvělým zákrokem vytáhl brankář Maxime Dupe.

Gól kola

Troyes se postaralo o největší překvapení kola, když dokázalo vyhrát 4:2 na půdě Monaka. Výstavním gólem k tomu přispěl Mama Baldé, který v úvodu druhého poločasu zařídil třetí radost hostů. Útočník Troyes si po standardní situaci našel ve vápně odražený míč a dokonale trefeným volejem pravačkou ho poslal pod břevno branky Alexandra Nübela.