Události Premier League: Místo protestů se v Manchesteru slavilo. V Anglii není favorita

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: Místo protestů se v Manchesteru slavilo. V Anglii není favorita

Události Premier League: Místo protestů se v Manchesteru slavilo. V Anglii není favorita
Události Premier League: Místo protestů se v Manchesteru slavilo. V Anglii není favoritaProfimedia
Protesty se v pondělí na Old Trafford změnily v oslavy. Manchester United vstal z mrtvých a porazil odvěkého rivala z Liverpoolu – přeskočil ho v tabulce a pro nového trenéra Erika ten Haga (52) získal první soutěžní výhru v období, které je pro slavný anglický klub velmi divoké.

Na pozadí bouřlivé atmosféry United "létali" po hřišti mnohem rychleji a intenzivněji než v předešlých dvou zápasech. Bojovný duch vyzařující z trávníku dostal diváky v ochozech Old Trafford na nohy. Když se domácí zásluhou Jadona Sancha dostali do vedení, fanoušci šíleli. Ve druhém poločase sice museli přečkat bouři, Liverpool se totiž tlačit za vyrovnáním, ale výborné defenzivní výkony znovu nasazeného Raphaela Varaneho a Lisandra Martineze dovedly Manchester k vítězství 2:1.

Pro Liverpool a jeho manažera Jürgena Kloppa byla zásadní absence chybějících hráčů, zatímco se zdálo, že obvyklá taktika v rozestavení 4-3-3, hraje do karet United. "Reds" po celou dobu hry postrádali kontrolu ve středu pole. James Milner se zdál být ve 37 letech po celý zápas o půl kroku pozadu, kvůli čemuž hosté nevyužili slabin, které Manchester v této sezoně ukazuje.

Takticky dobře nachystaní domácí bránili hluboko u vlastní šestnáctky, což jim umožňovalo neustále vyrážet do rychlých kontrů. Zejména po stranách hřiště, kde scházeli vysoko postavení obránci Andrew Robertson a Trent Alexander-Arnold. Oba góly padly shodně po pravé straně, která byla jasnou slabinou Liverpoolu. V útoku se pak projevila absence výškové převahy, neboť Lisandro Martinez, který měl proti Brightonu a Brentfordu obrovské problémy, nebyl vůbec pod tlakem.

"Reds" jsou tak aktuálně po třech zápasech stále bez vítězství, což nutí Kloppa před víkendovým duelem s Bournemouthem k zamyšlení.

Naopak spokojený může být Ten Hag, který však neusíná na vavřínech. Své svěřence vyzval, aby výkon z pondělka předvedli znovu při návštěvě Southamptonu. Právě na jižním pobřeží to bude skutečný test, který ukáže, jestli se United obrací k lepším zítřkům, nebo zda snad byla výhra nad Liverpoolem dílem náhody.

Statistiky utkání Manchester United - Liverpool

Liverpool nebyl jediným velkoklubem, který o uplynulém víkendu zavrávoral. Manchester City ztratil body na hřišti skvěle hrajícího Newcastlu, kde se za doprovodu fantastické atmosféry na St James` Parku zrodila remíza 3:3. Domácí vedli 3:1 poté, co rozjásal ochozy parádní trefou z přímého kopu Kieran Trippier, Citizens však ukázali bojovného ducha a díky brankám Erlinga Haalanda a Bernarda Silvy znovu převzali otěže zápasu.

Právě bojovnost ukázala největší rozdíl mezi nimi a Kloppovým celkem. Zatímco Liverpool se do utkání vrátit nedokázal, "Citizens" vybojovali na severovýchodu alespoň bod. Každé takové malé “vítězství” může ve finále rozhodovat, a tak není divu, že byl Pep Guardiola rád, když viděl odhodlání a touhu svého souboru.

Statistiky utkání Newcastle - Manchester City

Největší starosti z klubů velké šestky měla o víkendů Chelsea, která hrála na Elland Road. Leeds United řádil a porazil Blues 3:0, nutno dodat, že zcela zaslouženě. Pro Thomase Tuchela, kterému vedení v létě poskytlo nemalé prostředky na doplnění kádru, musí být porážka pořádným strašákem. Během uplynulých tří týdnů se ukázalo, že "smečka hladových" za velkou šestkou vůbec nezaostává. To nahrává velmi zajímavým vyhlídkám na sezonu, která může připomínat ročník 2015/2016, kdy získal titul Leicester City.

Statistiky utkání Leeds - Chelsea

Měli jsme však možnost vidět teprve tři kola, která nabídla nepředvídatelné výsledky. Ty jen dokázaly, ostatně jako vždy, jak skvělá Premier League je – nejzábavnější liga na světě.

Hráč kola

Bylo by neslušné nezmínit Arsenal, který má jako jediný v Premier League stále perfektní bilanci. U všeho dobrého při jeho sobotní výhře 3:0 nad Bournemouthem byl Nor Martin Odegaard. Před začátkem sezony dostal na levou paži kapitánskou pásku a už teď se ukazuje, že to byl od Mikela Artety skvělý tah. Byl bezchybný, tahal za nitky ve středu pole a navíc vstřelil dva góly. V kuloárech se proslýchá, že v oblíbené hře Fantasy Premier League zvolil sám sebe ve svém týmu kapitánem. I to ukazuje, jak skvěle se v Arsenalu cítí – na vzestupu. Od chvíle, kdy v 16 letech podepsal smlouvu v Realu Madrid, byl pod obrovským drobnohledem. Teď se zdá, že v Arsenalu konečně našel svůj domov.

Statistiky utkání Bournemouth - Arsenal

Gól kola

Už to bylo zmíněno výše. Přímý kop Kierana Trippiera byl momentem víkendu. Reakce, kterou způsobila trefa obránce Newcastlu z 23 metrů, byla neuvěřitelná. Řev publika vyvolal v ochozech naději, že je klub opravdu na vzestupu – a přesně to Premier League potřebuje. Dobrý Newcastle je něco, co si všichni užijí, navzdory nejasnostem, které panují okolo jeho saúdského majitele.