Události Serie A. První krach Neapole a ostuda Lazia na hřišti i v hledišti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Serie A. První krach Neapole a ostuda Lazia na hřišti i v hledišti

Jediný gól ve šlágru Inter – Neapol dal domácí útočník Edin Džeko.
Jediný gól ve šlágru Inter – Neapol dal domácí útočník Edin Džeko.Profimedia
Po 52 dnů trvající pauze se kompletním 16. kolem vrátila Serie A. Nejvýraznější zprávou je porážka Neapole, jejíž první krach v sezoně zařídil jedinou brankou kanonýr Interu Edin Džeko (36). Zaujalo i Lazio, ovšem negativně – jak výkonem na hřiště Lecce při porážce 1:2, tak chováním svých příznivců na stadionu.

Jasným vítězem 16. kola je Inter, svěřencům Simoneho Inzaghiho zápas proti vedoucí Neapoli sedl. Dokázali to, co se v tomto ročníku podařilo jen Liverpoolu, tedy Partenopei porazit. Na tři body dosáhli schopnosti počkat si na správný okamžik a dokonale jej využít, zejména na spolupráci útočného dua Džeko, Romelu Lukaku byla radost se dívat.

Uznání si zaslouží i Lecce, které převedlo doma proti Laziu fantastický obrat z 0:1 na 2:1. Salentini se přitom prvním poločasem protrápili, jenže po přestávce se prezentovali agresivním a hladovým výkonem. Zdá se, že návrat Samuela Umtitiho po zranění by mohl být pro Lecce rozhodujícím prvkem v boji o záchranu. O francouzském obránci ale bude řeč ještě později...

Tři body bral i Juventus za upocenou výhru 1:0 v Cremonese. Přestože se Bianconeri po celý zápas trápili a rozhodující gól vstřelili až v 91. minutě zásluhou Arkadiusze Milika, ukázali vůli po vítězství. Ale především dosáhli cíle, který se na začátku sezony zdál nedosažitelný: Sedmého vítězství bez inkasované branky v řadě.

Zpět do Lecce, kde si Lazio udělalo velmi špatnou reklamu. Po solidním prvním poločase, který korunoval gól Cira Immobileho, Římané zcela vypadli z role a dovolili domácím působivý comeback. Na rostoucí tlak a góly nedokázala Juventus reagovat, soupeřovu bránu ve druhé půli takřka neohrozil.

Zápas navíc pošpinilo rasistické skandování fanoušků Lazia na adresu Lamecka Bandy a Umtitiho. Rozhodčí utkání ve druhé půli dokonce na několik minut přerušil a hlasatel vyzval fanoušky, aby se zklidnili, jinak duel předčasně ukončí.

Proti tomu se vyslovil sám Umtiti, který je v Lecce od léta na hostování. Na urážky primitivů chtěl reagovat výkonem na hřišti. Po zápase však francouzský mistr světa z roku 2018 odcházel ze hřiště se slzami v očích.

Verona sice vydolovala na hřišti FC Turín bod, ale zejména po přestávce nebyl její výkon přesvědčivý. Hellas, který si v posledních sezonách vždy bez větší námahy zajistil záchranu, zůstává v tabulce na posledním místě s pouhými šesti body na kontě. Aby se vyhoupl na vyšší příčky a vyhnul se sestupu do Serie B, bude muset hodně přidat.

Výsledky 16. kola Serie A
Výsledky 16. kola Serie ALivesport

Hráč kola

Žezlo hráče kola nemůže patřit nikomu jinému než Džekovi, vždyť jeho gól znovu otevřel zdánlivě vyřešenou zápletku boje o italský titul. Bosenský forvard se trefil tak jak u něj bývá zvykem. Na mamlém vápně is našel prostor, kam ze strany zamířil centr Federica Dimarca, a tvrdě zavěsil hlavou.

I Tammy Abraham o sobě dal při vítězství AS Řím v Boloni 1:0 vědět. Ovšem ne v soupeřově pokutovém území, nýbrž v tom vlastním. V závěru na brankové čáře zabránil gólu a zejména jemu tak mohou spoluhráči děkovat za tři body.

Gól kola

O nejkrásnější gól se postaral Manolo Gabbiadini, který pohotovými nůžkami poslal Sampdorii na hřišti Sassuola do vedení 1:0. Hosté nakonec vyhráli 2:1 a v lize po čtyřech porážkách za sebou konečně naplno bodovali.

Utěšený gól dal i Aleksej Mirančuk, jehož trefa zajistila Turínu remízu 1:1 s Veronou. Ruský záložník se 25 minut před koncem levačkou za vápnem opřel do balonu a ten zapadl přesně k tyči.

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport