V Ostravě mezi tenisovými hvězdami: Vysněné finále i úprky na druhý konec světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V Ostravě mezi tenisovými hvězdami: Vysněné finále i úprky na druhý konec světa

Iga Šwiateková má v Ostravě neuvěřitelnou podporu fanoušků z Polska.
Iga Šwiateková má v Ostravě neuvěřitelnou podporu fanoušků z Polska.Profimedia
Je to odměna pro všechny a asi to tak mělo skončit. Ve finále Agel Open se představí dvě hvězdy: světová a česká. Iga Šwiateková (21) a Barbora Krejčíková (26). Dvě grandslamové šampionky, které zazářily na antukovém Roland Garros. V Ostravar aréně se sice hraje na hardu, všechny hráčky se však shodly, že je velmi pomalý. Za to jsou samozřejmě šťastní fanoušci, kteří mohou vidět dlouhé a zajímavé výměny.

Kromě toho, že se ve finále singlu představí Iga Šwiateková a Barbora Krejčíková, má své kouzlo i souboj o titul v deblu. Jako předkrm před hlavním chodem si totiž fanoušci z Polska vychutnají boj Alicji Rosolské, která po boku novozélandské parťačky vyzve duo McNallyová/Parksová.

Nejste na fotbale

Polsko-české publikum umí tenisu dodat jiskřivou atmosféru, ale někdy se jde až za hranu tenisové etiky. Marné byly v sobotu výzvy k tichu v hale od charismatického sudího Kadera Nouniho, klidnit fanoušky se rozhodla dokonce i sama Iga Šwiateková. Gesty i slovy vzkazovala, co se sluší a patří. "Chtěla jsem jen říct, nekřičte mezi prvním a druhým podáním. Nejenže mi to nepomáhá, ale taky nechci vyhrávat takovým způsobem. Není to fotbal. Vím, že v Polsku toho tenisu moc není, ale musíte si na to zvyknout." 

Páteční párty nevadila

Jinak je ale Agel Open pro některé aktérky párty i mimo hrací kurt. Polská deblistka Alicja Rosolská, která společně s Erin Routliffeovou prošla do finále, po postupu přímo na kurtu připustila, že její životospráva při páteční noci nebyla zrovna vzorová. "Moc se mi tady líbí. A přiznám, že jsem si včera byla sednout, trochu užila večírek, takže to dneska nebylo úplně jednoduché," potěšila rodačka z Varšavy upřímnou odpovědí.

Úprky do San Diega

Zatímco na začátku turnaje jsme v halách mohli potkat více hráček než diváků, v závěru turnaje se vše otočilo. Tenistky potichu balily kufry, nasedaly do taxíků a mizely na letiště. Tenisový kalendář je nabitý a bezprostředně po mezipřistáních v Tallinu a Ostravě se WTA představí v kalifornském San Diegu. Při pohledu na rozlosování tamního turnaje je zřejmé, že logistiku přesunu na druhý konec světa muselo řešit hned několik hráček. Nejrychlejší lety z Prahy trvají 16 hodin, z Ostravy s mezipřistáními 23 hodin. Tenistky čeká adaptace na jiné časové pásmo, v San Diegu je o 10 hodin méně.

Karolína Plíšková, Paula Badosová či Maria Sakkariová mohly vyrazit po trpkém konci v Ostravě s předstihem. Ale třeba Jelena Rybakinová nebo Darja Kasatkinová musí hodně spěchat, aby stihly první kolo. Semifinalistka deblu Beatriz Haddad Maiová na poslední chvíli svou účast zrušila, stejně jako Petra Kvitová. A kdo ví, jestli se v Kalifornii dočkají nasazené jedničky Igy Šwiatekové. Ta má před sebou ostravské finále a necítila se zrovna zdravá.