Vizitka plzeňského soupeře: HJK si zahrál Ligu mistrů, na český tým narazí poprvé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vizitka plzeňského soupeře: HJK si zahrál Ligu mistrů, na český tým narazí poprvé

HJK Helsinky je s 31 tituly nejúspěšnějším finským klubem.
HJK Helsinky je s 31 tituly nejúspěšnějším finským klubem.Profimedia
Komu bude Plzeň čelit ve druhém předkole Ligy mistrů? HJK Helsinky je s 31 tituly nejúspěšnějším finským klubem a vítězem posledních dvou ročníků domácí soutěže. S žádným českým týmem se v pohárových soutěžích UEFA dosud neutkal. V minulé sezoně si zahrál skupinu Evropské konferenční ligy, v níž skončil třetí.

Celé jméno HJK zní Helsingin Jalkapalloklubi. Historicky se příznivci oddílu založeného v roce 1907 rekrutovali z finskojazyčné střední vrstvy - na rozdíl například od městského rivala HIFK, který měl příznivce ze švédsky mluvící komunity.

Největší úspěch zaznamenal HJK v sezoně 1998/99, kdy si doposud jako jediný zástupce Finska zahrál skupinovou část Ligy mistrů. V konkurenci Kaiserslauternu, Benficy Lisabon a PSV Eindhoven sice skončil poslední, ale získal pět bodů. Doma dokázal porazit Benficu a remizovat s Kaiserslauternem a bod za remízu přivezl z Lisabonu.

V ročníku 2014/15 se klub, jehož tradičními barvami jsou modrá a bílá, probojoval do skupinové fáze Evropské ligy. Skončil třetí se ziskem šesti bodů, dvakrát nestačil na Bruggy, ale na domácím stadionu Bolt Arena s kapacitou 10 770 diváků porazil 2:1 Turín FC i FC Kodaň. Loni ve skupině Evropské konferenční ligy uhrál šest bodů za dvě výhry nad arménským Alaškertem. 

Trenérem čtrnáctinásobného vítěze finského poháru je Toni Koskela a mezi největší současné opory patří stoper Miro Tenho, Perparim Hetemaj, který hrál osm let za italské Chievo, a útočník Roope Riski.