Vstříc skupinové fázi v Evropě. Viktoria hostí v odvetě LM Helsinky, zajistí si EKL?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vstříc skupinové fázi v Evropě. Viktoria hostí v odvetě LM Helsinky, zajistí si EKL?

Dotáhne Plzeň slibně rozehraný dvojzápas do postupového konce?
Dotáhne Plzeň slibně rozehraný dvojzápas do postupového konce?Profimedia
Fotbalisté Plzně dnes v odvetě 2. předkola Ligy mistrů přivítají HJK Helsinky, které ve středu ve Finsku porazili 2:1. Pokud čeští šampioni druhý soutěžní zápas v sezoně zvládnou, tak si vedle postupu do další kvalifikační fáze zajistí i účast ve skupině Evropské konferenční ligy.

Západočeši v hlavní části pohárů chyběli v posledních třech ročnících. Utkání ve vyprodané Doosan Areně začne v 19:00 pod vedením hlavního rozhodčího Aleksandara Stavreva ze Severní Makedonie.

Preview a předzápasové statistiky z utkání 2. předkola Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň a HJK Helsinky si prohlédněte na livesport.cz

Viktorii Plzeň v Helsinkách na umělé trávě poslal do vedení Tomáš Chorý z penalty. Domácí v závěru první půle favorita zatlačili a krátce po změně stran vyrovnali. O těsné výhře Plzně rozhodl v 57. minutě Jan Kopic. Ve zbytku duelu svěřenci trenéra Michala Bílka udrželi výsledek díky urputné defenzivě.

Kapitán Lukáš Hejda (32) očekává, že domácí čeká v odvetě ještě hodně práce. "Samozřejmě roli favorita musíme brát, jak jsem už říkal před tím dvojzápasem. Ale přesvědčili jsme se, že to bude ještě dřina. Jejich tým je hodně kvalitní," uvedl zkušený stoper. "Uvidíme, co na nás soupeř vymyslí. Budeme se soustředit na dobrou defenzivu. Ale určitě nechceme jenom bránit. Hrajeme doma, lidi nás poženou a chceme určitě vyhrát," dodal.

Čeští šampioni si v případě postupu do 3. předkola Ligy mistrů zajistí také účast ve skupině Evropské konferenční ligy. "Známe důležitost zápasu, každý ví, o co hraje. Ale nemyslím si, že by nás to mělo nějak svazovat," prohlásil Hejda.

Plzeň na svém hřišti v pohárech od debaklu 0:5 s Realem Madrid ve skupině Ligy mistrů v listopadu 2018 neprohrála v posledních osmi zápasech a z toho sedmkrát zvítězila. V hlavní fázi pohárů však v posledních třech sezonách chyběla. V případě postupu Západočeši ve 3. předkole narazí na lepšího z dvojice NK Maribor - Šeriff Tiraspol, start v základní skupině by jim vynesl zhruba 400 milionů korun.

Pokud by Západočeši roli favorita nezvládli, propadli by se do 3. překola Evropské ligy. V něm by se utkali s horším ze stejné dvojice, tedy buď se slovinským, nebo s moldavským mistrem.