Zaslíbená Austrálie opět vítá Plíškovou ve čtvrtfinále, Polsko ale věří svému esu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zaslíbená Austrálie opět vítá Plíškovou ve čtvrtfinále, Polsko ale věří svému esu

Karolína Plíšková po osmifinálovém triumfu nad Číňankou Zhang Shuai.
Karolína Plíšková po osmifinálovém triumfu nad Číňankou Zhang Shuai.Profimedia
Po roce útrap Karolína Plíšková (30) opět září. Loni se na grandslam do Melbourne těšila, těsně před odletem si ale při tréninku zlomila ruku. Smůlu letos střídá štěstí. Česká tenistka se bez ztráty setu dostala do čtvrtfinále, kde ji čeká v životní formě hrající Polka Magda Linetteová (30). Bitva o nejlepší čtyřku na Australian Open vypukne ve středu v jednu hodinu po půlnoci.

Zatímco Linetteová je ve čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé, pro Plíškovou má letošní účast mezi nejlepšími osmi pořadové číslo 11. Česká "Ace Queen" si užívá návrat formy i to, že po propadu do čtvrté desítky rankingu není tolik na očích. Ale hlavně hraje tam, kde to má nejraději. 

"Loňský rok byl pro mě těžký. Lidi, co mě sledují, tak vědí, že jsem vlastně nikdy nebyla zraněná. Ale hlavně mi chyběla Austrálie, to je moje oblíbená země a moc ráda tu hraju turnaje," vyprávěla na tiskovkách po zápasech. Za pravdu jí dávají fakta, třikrát vyhrála klání v Brisbane a na grandslamu v Melbourne byla dvakrát ve čtvrtfinále (2017, 2018) a jednou v semifinále (2019).

Přehled zápasu Plíšková – Linetteová

Také polskou tenistku chválí média po celém světě, postupem mezi osm nejlepších v Melbourne dosáhla ve svých 30 letech osobního maxima. Cestou do čtvrtfinále porazila tři hráčky z TOP 20 – Jekatěrinu Alexandrovovou, Anett Kontaveitovou a v osmifinále i vítězku loňského Turnaje mistryň Caroline Garciaovou. Ač figuruje na 45. místě světového žebříčku, vítězství nad aktuálně čtvrtou hráčkou světa nevypadalo jako náhoda. 

Dobře se znají

Lichotivá slova má pro svou krajanku i bývalá skvělá hráčka Agnieszka Radwaňská. "Fyzicky byla Magda vždy dobře připravená, její výsledky mě nepřekvapují. Když jde na kurt, vidíte na ní, jak si věří, že vyhraje. Od začátku do konce předvádí svůj nejlepší agresivní tenis. Od prvního kola hraje opravdu fenomenálně," tvrdila vítězka Turnaje mistryň z roku 2015.

Duel s Garciaovou byl pro Linetteovou dosavadním vrcholem. Francouzskou hráčku zlomila v tie-breaku první sady, i když v ní prohrávala 0:3 i 3:5. "Myslím, že to byl zatím nejlepší zápas, který jsem tu odehrála. Hlavně první set mi vyšel skvěle. Cítím tu dobře míče, to mi pomáhá a jsem za to ráda," prohlásila Linetteová.

Pro Polsko je zpráva o úspěšném tažení Linetteové velmi příjemná. Iga Šwiateková i Hubert Hurkacz sice v Melbourne už dohráli, ale v rukávu se objevilo nové eso.

A Plíšková soupeřku nepodceňuje: "Tento týden jsem Magdu trochu sledovala, myslím, že se hodně zlepšila. Je na ní vidět, že si začala věřit. Je to bojovnice, hraje opravdu dobře od základní čáry. Nemůžu jí dát čas na její hru,” uvědomovala si česká tenistka. Už se navíc dobře znají, na grandslamech spolu hrály dvakrát na US Open a loni to bylo v úvodním kole obrovské drama.

Míče svědčí Češce

Sama Plíšková ale tuší, že má letos zbraně i na to, aby šla pavoukem ještě dál. Během čtyř zápasů neztratila set a zapsala dva kanáry. "Pokud budu hrát jako dnes, bylo by pro kohokoliv těžké se mnou hrát," říkala po osmifinálovém souboji s Číňankou Zhang Shuai. Tu vyřídila díky 12 esům a 33 vítězným úderům.

„Bylo těžké dostat se zpátky do formy, ale jsem ráda, že hraju zase na úrovni, na které chci být. Vždycky je skvělé dostat se do druhého týdne na grandslamu a doufám, že si to ještě trochu prodloužím," dodala.

Když se před Australian Open rozneslo, že se bude hrát míčky, které dobře létají při tvrdých a plochých úderech, bylo to pro Karolínu dobré znamení. V její základní hře převažují právě střílené údery bez rotace. "Ano, cítím, že jsou tady mé údery čisté. Je to o načasování, někdy to tak prostě přijde," zmínila česká tenistka, která na letošním grandslamu hraje s minimem nevynucených chyb oproti předchozím vystoupením.

Před Australian Open udělala Plíšková jednu podstatnou změnu. Poprvé v kariéře dala druhou šanci trenérovi, se kterým se rozešla. Po jejím boku tak opět stojí Sascha Bajin: "Měli jsme spolu opravdu úspěšné období, věřím mu. I proto jsem ho vzala zpět. Měl nabídky od jiných hráček ze špičky, ale asi věděl, že ve mně pořád něco je. Věřím, že nás čeká spousta dalších turnajů a že spolu konečně něco pěkného vyhrajeme."

Na to, zda to může být i grandslamová trofej, která jí jako jedna z mála na seznamu úspěchů chybí, odpovídá Plíšková nerada. Na svém profilu na webové stránce WTA však má uvedeného jako oblíbeného spisovatele Paula Coelha. A jeden z jeho citátů zní v tomto ohledu nadějně. "Když něco opravdu chceš, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit."