50 bodů v polovině ligy? Podle historických statistik má Arsenal titul prakticky v kapse

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

50 bodů v polovině ligy? Podle historických statistik má Arsenal titul prakticky v kapse

Udrží Arsenal formu až do konce sezony?
Udrží Arsenal formu až do konce sezony?AFP
Arsenal o víkendu potvrdil, že to s útokem na triumf v anglické lize myslí zcela vážně. Londýňané porazili ve šlágru kola Manchester United 3:2 a první polovinu soutěže uzavřeli se ziskem 50 bodů. Což je pro svěřence Mikela Artety skvělá zpráva – v historii soutěže totiž takový součet znamenal na konci sezony titul. Tedy… až na jednu výjimku.

Naposledy podobný kousek předvedl v sezoně 2019/20 Liverpool, jenž měl v polovině ročníku 55 bodů. Dva roky před ním si došel pro titul Manchester City se stejným mezistavem. O čtyři méně měla v ročníku 2005/06 Chelsea. Velký náskok se nepovedlo přetavit v titul pouze Liverpoolu před čtyřmi lety. A to na něj pozdější šampion Manchester City ztrácel sedm bodů.

Londýnský klub jich aktuálně má před City o pět víc, k tomu zápas k dobru. Však se také kouč nejbližšího pronásledovatele Pep Guardiola se (i vzhledem k blížícímu se dvojutkání obou velkoklubů v poháru a především v lize) snažil protivníka ukolébat tím, že je rozhodnuto.

"Arsenal má všechno – standardky, organizovanou defenzivu, brání s deseti hráči v šestnáctce, přechod do útoku, vyhrává souboje… Jak slaví góly, jak spolu mluví, dívají se na sebe, mají šmrnc. Tohle je fotbal a taktika. A to my momentálně nemáme," vykládal španělský stratég v rozhovoru pro deník Metro.

S Arsenalem změří jeho svěřenci síly už v pátek, na programu je vzájemný duel v FA Cupu. V lize se pak oba týmy potkají znovu ve středu 15. února. Už tento zápas hodně napoví o možném vítězi letošního ročníku. Pro Gunners by to byl první titul v domácí soutěži po 19 letech, naopak City ovládlo prestižní soutěž čtyřikrát v posledních pěti letech.

Aktuální rozpoložení lídra Premier League vyzdvihuje i bývalý záložník United Roy Keane. "Je v obrovské výhodě, v jeho týmu se dobře doplňují zkušenosti, mládí a rychlost. Má i kvalitní alternativy na lavičce, je prostě ve skvělé pozici. Bude hodně těžké ho zastavit," uvedl Keane pro Sky Sports.

Pořadí na čele Premier League
Pořadí na čele Premier LeagueLivesport

Jeho bývalý spoluhráč a kamarád Gary Neville s ním však nesouhlasí. Podle něj by se ještě neměli Citizens odepisovat. "Arsenal teď musí ve svých výkonech pokračovat a dokázat, že zvládne vyhrát titul, což bude opravdu těžké. Pořád jej ještě proti City, které mu dýchá na záda, čekají dva zápasy," uvedl.

Právě tyto duely ukážou, jak na tom Artetův mladý tým je. "Musíte mít nervy ze železa, abyste si poradili s tlakem, který na tým bude od médií a od fanoušků," prohlásil v rozhovoru pro brazilskou mutaci Livesport Zpráv někdejší kapitán Arsenalu Gilberto Silva, jeden ze členů slavného mistrovského kádru, jenž v roce 2004 dokráčel k titulu bez jediné porážky.