Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historii
Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historii
Alcaraz zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička v historiiProfimedia
Přestože Carlos Alcaraz (19) kvůli zranění břišních svalů přišel o premiérový start na Turnaji mistrů, zakončí sezonu jako nejmladší světová jednička od zavedení žebříčku ATP v roce 1973. Jeho poslední pronásledovatel Rafael Nadal (36) přišel o možnost posunout se na první místo po ztrátě šance na zisk titulu z Turnaje mistrů.

Alcaraz letos vyhrál pět turnajů. V březnu v Miami získal první trofej z podniků Masters 1000, další přidal v květnu díky skalpům Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče na domácí antuce v Madridu. V září na US Open slavil první grandslamový triumf a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou.

A nyní je jisté, že v 49leté historii světového žebříčku ATP bude španělský teenager, který se narodil 5. května 2003, jeho nejmladším lídrem i na konci sezony. Ve věku 19 let a 240 dnů překonal Australana Lleytona Hewitta, který v roce 2003 zakončil sezonu na vrcholu ve věku 20 let a 310 dní.

Po triumfu na US Open se přitom rodákovi z Murcii nedařilo a navíc kvůli natrženému břišnímu svalu přišel o premiérový start na Turnaji mistrů. Dal tak ještě malou šanci svým pronásledovatelům, Stefanos Tsitsipas ani Nadal ji ale dlouho neživili.

Řecký tenista potřeboval bez porážky vyhrát Turnaj mistrů, ale hned ve svém úvodním vystoupení nestačil na Djokoviče. Nadalovi stačilo jakkoliv získat premiérovou trofej z Turnaje mistrů, ale po dvou porážkách ve skupině je už bez šance na postup do semifinále.

"Být grandslamovým šampionem a světovou jedničkou je splněný sen. Cítit se jako světová jednička pro mě moc znamená," řekl Alcaraz na konci října, když v Paříži přebíral trofej pro světovou jedničku. Do čela se vyhoupl jako 28. tenista od roku 1973.

"Přišlo to tak rychle. Na začátku roku by mě nenapadlo, že budu prožívat tak povedenou sezonu. Ale vždy věřím ve svůj tým a ve svou práci, takže to přišlo ruku v ruce s tvrdou dřinou, kterou vynakládám každý den, tvrdou přípravou a prací celého týmu během celé sezony."