ANALÝZA: Argentinci vládli v obou vápnech a po zásluze si zahrají o finále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Argentinci vládli v obou vápnech a po zásluze si zahrají o finále
ANALÝZA: Argentinci vládli v obou vápnech a po zásluze si zahrají o finále
ANALÝZA: Argentinci vládli v obou vápnech a po zásluze si zahrají o fináleAFP
Nizozemci se během turnaje neprezentovali příliš atraktivním fotbalem a v různých statistických ukazatelích měli blíž spíš průměru než adeptům na zisk titulu mistra světa. A jinak tomu nebylo ani ve čtvrtfinále proti Argentině, kde se jim nedařilo ani na jednom konci hřiště a po třech týdnech se tak musejí s MS v Kataru rozloučit.

Argentina do čtvrtfinále vstupovala jako možná nejlepší tým co se defenzivy týče. Svěřenci Lionela Scaloniho před duelem s Nizozemskem dovolili soupeřům nejméně střel ze všech týmů (pouhé tři na zápas), přičemž turnajový průměr je devět. A kvalitní defenzivní výkon předvedli i proti týmu Louise van Gaala.

Přehled utkání Nizozemsko – Argentina 2:2 (3:4 na penalty)

Ten drželi na uzdě, i přestože mu umožnili vyměnit si až 22 přihrávek, než zasáhli nějakým obranným zákrokem a měli tak poprvé na turnaji menší držení míče než soupeř. Oranjes se totiž s míčem příliš nedařilo a takřka po celý zápas nedokázali branku Emiliana Martíneze ohrozit.

To lze doložit úspěšností soubojů ve finální třetině hřiště. Zatímco Jihoameričané jich tam vyhráli lehce přes polovinu, Nizozemci dosáhli na necelých 32 %. Vicemistři světa z roku 2010 navíc jako kdyby zapomněli na to, že zápasy se rozhodují hlavně v pokutových územích a před brankou Argentiny byli úspěšní pouze ve dvou ze 16 případů. Ve vlastním vápně naopak sedm z devíti soubojů prohráli.

0912 HL NIZOZEMSKO ARGENTINA
Livesport CZ

Změna nastala až v poslední čtvrthodině základní hrací doby, kdy Van Gaal poslal všechny vysoké hráče dopředu a modrobílí pouze bránili vedení. Tým okolo Lionela Messiho tak v tomto časovém úseku zkompletoval pouze 22 přihrávek, a to především díky tomu, že až 30 % jejich pasů tvořily dlouhé míče. To tým z Beneluxu poslal do pokutového území osm centrů, podstoupil v poslední třetině hřiště 30 soubojů, zaznamenal čtyři z celkového počtu šesti střel a nakonec vstřelil i dvě branky.

Nizozemci si začali vytvářet brankové příležitosti až po 80. minutě a s celkovou hodnotou očekávaných gólů 0.58 mohou hovořit o štěstí, že měli vůbec možnost dostat se do prodloužení a následných penalt. Ty zvládla Argentina, zaslouženě postoupila a po osmi letech si opět zahraje o finále mistrovství světa.

Statistiky utkání Nizozemsko - Argentina.
Statistiky utkání Nizozemsko - Argentina.Opta by Stats Perform