ANALÝZA: Maročané zvolili na šampionátu řecký styl, své soupeře dokonale otráví obranou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Maročané zvolili na šampionátu řecký styl, své soupeře dokonale otráví obranou

ANALÝZA: Maročané zvolili na šampionátu řecký styl, své soupeře dokonale otráví obranou
ANALÝZA: Maročané zvolili na šampionátu řecký styl, své soupeře dokonale otráví obranouAFP
Senzační postup fotbalistů Maroka do semifinále mistrovství světa šokoval celou planetu, nicméně v minulosti se podobný úkaz už opakoval. Přihodil se na Euru 2004, kdy Řekové praktikovali podobný styl: tuhou defenzivu, smrtící výpady a nudné výsledky 1:0. Výběr Otto Rehhagela tenkrát došel až na vrchol.

Maročané vyřadili oba celky z Pyrenejského poloostrova, ale některým expertům a zejména pak členům španělského výběru se nelíbil způsob, jakým to dokázali. Faktem je, že výběr trenéra Walida Regraguiho nepresuje příliš intenzivně a s míčem na kopačkách taky příliš času nestráví (v obou kritériích je z účastníků šampionátu horší pouze Kostarika).

I přesto si ale během zápasů připíše poměrně velké množství ofenzivních duelů. Průměrně jeho hráči zaznamenají lehce přes 61 takových akcí na zápas, a to je nejvíc z týmů, které měly na turnaji průměrné držení míče menší než 40%. 

Maroko – Portugalsko (statistiky)
Maroko – Portugalsko (statistiky)Opta by Stats Perform

Dokonce i ve čtvrtfinálovém souboji s Portugalskem dosáhli Maročané v tomto ohledu na vyšší číslo než jejich soupeř. Svěřenci Fernanda Santose měli s obranným blokem severoafrické země problémy a v celém utkání se zúčastnili pouhých 53 ofenzivních soubojů. To je nevídaně málo na tým, jenž má míč na kopačkách přes 70 % času. 

Zejména první dějství Portugalcům nevyšlo. Nyní už historicky nejúspěšnějšímu africkému zástupci se dařilo okamžitě po zisku míče přecházet do ofenzivy a připsal si hned o 12 ofenzivních duelů víc, což je opravdu skvělé číslo vzhledem k tak malému držení míče.

Hvězda zápasu se Švýcarskem Goncalo Ramos byla naprosto odříznuta. Za 71 minut, jež na hřišti strávil, se dostal do 28 akcí. V osmifinálovém utkání jich pro srovnání stihl 33 už během prvního poločasu. Útočník Benfiky Lisabon měl navíc třikrát méně doteků v pokutovém území než v předchozím zápase a ani jednou nezamířil mezi tři tyče.

Portugalsko – Maroko sestřih
Livesport CZ

Vody trochu rozvířil až příchod Rafaela Leaa, který nahradil právě Ramose. Vytáhlý křídelník byl na hřiště sice pouze půl hodiny, ale i přesto byl nejaktivnější v ofenzivních soubojích, připsal si nejvíc centrů a jedním z nich se podílel i na velké šanci Pepeho v závěru zápasu.

Tým okolo hvězdného Cristiana Ronalda tak vypadl se soupeřem, se kterým to čekal jen málokdo. Maročané sice měli i notnou dávku štěstí, ale na druhé straně je zdobila vysoká disciplinovanost při bránění, ale třeba i konstruktivní řešení některých situací pod tlakem. Někteří jejich hráči mohou být v lednovém přestupním termínu velmi žádaným zbožím pro řadu evropských klubů.

Utkání Maroko - Portugalsko 1:0