Katar v datech: Griezmann v roli nahrávače, nevýrazný Ronaldo i marocká obrana

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Griezmann v roli nahrávače, nevýrazný Ronaldo i marocká obrana
Antoine Griezmann byl hlavním strůjcem postupu Francie.
Antoine Griezmann byl hlavním strůjcem postupu Francie.Profimedia
Světový šampionát už zná všechny účastníky semifinálových bojů. V Kataru skončil zlatý sen Cristiana Ronalda (37) a v bitvě fotbalových titánů byla úspěšnější Francie. Vítejte u dalšího dílu pořadu Katar v datech, který vám opět nabídne podrobnější pohled na turnajové dění.
Katar v datech, 10. prosince.
Livesport

Rekordman Ronaldo mohl předvést víc

Maroko opět překvapilo fotbalový svět, po Španělech ukončilo turnaj i Portugalcům a jako první africký národ v dějinách postoupilo do semifinále. Senzační čtvrtfinálovou výhru zařídil na konci první půle útočník En Nesyri. Ten dal v letošním ročníku za španělskou Sevillu jen dva góly a stejný počet má na kontě i na tomto šampionátu.

Hlavní zbraní Maročanů je však obrana, která inkasovala na turnaji jen jeden gól a to ještě vlastní proti Kanadě. Bono je pak prvním africkým gólmanem, který na jednom turnaji dokázal vychytat už tři nuly.

Maroko – Portugalsko (statistiky)
Maroko – Portugalsko (statistiky)Opta by Stats Perform

Portugalský tým měl optickou převahu, což potvrzují i statistiky. Míč měl na svých kopačkách 73% hracího času. V konečném zúčtování je ale důležitý jen počet vstřelených branek – tedy 1:0 pro Maroko.

Maroko – Portugalsko (průměrná pozice hráčů Maroka)
Maroko – Portugalsko (průměrná pozice hráčů Maroka)Opta by Stats Perform / Profimedia
Maroko – Portugalsko (průměrná pozice hráčů Portugalska)
Maroko – Portugalsko (průměrná pozice hráčů Portugalska)Opta by Stats Perform / Profimedia

O tom, jak vypadala většina utkání, svědčí i průměrná pozice obou týmů. Maročané bránili především v bloku na vlastní polovině a Portugalci dobývali. Na to, aby našli klíč k zámku Maroka, ovšem předvedli zoufale málo.

Cristiano Ronaldo a jeho pohyb po hřišti.
Cristiano Ronaldo a jeho pohyb po hřišti.Opta by Stats Perform

Boje o titul světového šampiona tak budou pokračovat už bez Cristiana Ronalda. Ten šel na hřiště opět z lavičky v jedenapadesáté minutě, připsal si rekordní 196. start za národní tým. Během kariéry se navíc ani jednou netrefil v play off mistrovství světa a bez gólu je v této fázi turnaje už devět a půl hodiny. Fanoušci čekali patrně trochu víc.

Griezmann zastínil i Mbappého

Závěrečný čtvrtfinálový duel mezi Francií a Anglií nabídl jeden z nejatraktivnějších zápasů dosavadního průběhu turnaje. Vítěznou skládačku nakonec postavil Didier Deschamps, jehož tým dostal do vedení v první půli záložník Tchouaméni zpoza vápna. Z tohoto prostoru padlo v Kataru jen necelých 8 % všech gólů, což je nejméně od roku 1966.

Zároveň i nadále platí pravidlo, že Anglie na světovém šampionátu nikdy nevyhrála utkání, ve kterém v poločase prohrávala. V druhé půli se sice trefil za Anglii trefil Harry Kane, nicméně odpověď přišla z kopačky Oliviera Girouda a Francie tak vyhrála 2:1. Klíčovým okamžikem zápasu pak byla neproměněná penalta Harryho Kanea v 84. minutě.

Porovnání Kanea a Girouda na MS v Kataru
Porovnání Kanea a Girouda na MS v KataruOpta by Stats Perform

Byl to velký souboj dvou skvělých útočníků, kteří se na turnaji dosud prezentovali ve skvělé formě. Harry Kane třiapadesátým gólem v národním týmu vyrovnal rekordmana Waynea Rooneyho. Ze dvou pokutových kopů v utkání ale proměnil jen jeden, což ho bude ze spaní budit ještě dlouho.

Antoine Griezmann (statistiky)
Antoine Griezmann (statistiky)Opta by Stats Perform

Výraznou postavou utkání byl Antoine Griezmann, u kterého začínala většina útočných akcí francouzského týmu. Malý princ přihrál na oba góly a zejména jeho druhý gólový centr byl výstavní. Griezmann také rozšířil skupinu hráčů, kteří mají na kontě už tři asistence, kromě něj jde ještě o Harryho Kanea a Bruna Fernandese.

Anglie – Francie (Vývoj xG)
Anglie – Francie (Vývoj xG)Opta by Stats Perform

I přes opačný vývoj očekávaných gólů se tak Anglie s turnajem už posedmé v historii loučí ve čtvrtfinále. A oblíbená věta Football’s coming Home tak pořád neplatí.