Co se stalo v Kataru: Kaneovy penalty jako den a noc, africká pohádka pokračuje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Kaneovy penalty jako den a noc, africká pohádka pokračuje
Co se stalo v Kataru: Kaneovy penalty jako den a noc, africká pohádka pokračuje
Co se stalo v Kataru: Kaneovy penalty jako den a noc, africká pohádka pokračujeAFP
Africká fotbalová senzace na mistrovství světa v Kataru ještě nekončí. Maroko totiž ve čtvrtfinále porazilo Portugalsko 1:0 a je historicky prvním africkým týmem v semifinále turnaje. Tam vyzve Francii, která přehrála v prestižní bitvě Anglii 2:1. Její kapitán Harry Kane (29) se postavil ke dvěma penaltám, jednu proměnil a podruhé přestřelil.
Souhrn 10. prosince v Kataru.
Livesport CZ

Maroko prvním africkým týmem v semifinále

Fotbalisté Maroka drtí své soupeře na turnaji hlavně přísnou a fungující defenzivou. Vždyť v Kataru inkasovali pouze jednou - po vlastní brance Aguerda v utkání s Kanadou ve skupině.

Probít se africkou obranou se nepodařilo ani houževnatým Portugalcům, a protože se ve 42. minutě trefil Youssef En-Nesyri, Maroko bylo rázem prvním týmem mezi nejlepší čtveřicí světa.

Utkání Maroko - Portugalsko 1:0

Výrazně mu znovu pomohl špičkově chytající gólman Bono (první africký brankář, který na jednom MS udržel třikrát čisté konto), mimo jiné stejně jako střelec branky En-Nesyri hráč španělské Sevilly. Maročané tak protáhli sérii bez porážky na 12 zápasů.

Sestřih utkání Maroko - Portugalsko 1:0.
Livesport CZ

Portugalci druhý zápas v řadě odstartovali bez kapitána Cristiana Ronalda, který přišel do hry až v 51. minutě. Ani on utkání nezvrátil a do šatny odcházel v slzách. Jeho týmu nepomohlo ani vyloučení Walida Cheddiry, který viděl dvě žluté karty během dvou minut v nastaveném čase.

V těchto prostorech se proti Maroku pohyboval Cristiano Ronaldo.
V těchto prostorech se proti Maroku pohyboval Cristiano Ronaldo.Opta by Stats Perform / AFP

"V prvním poločase jsme se trápili. Trvalo nám dlouho, než jsme se dostali do zápasu. Hráči chtěli, ale nemohli. Věřili si a toužili uspět, ale nedokázali jsme naplno předvést svou hru. Nezvládli jsme si vytvořit dostatek brankových příležitostí. Vyřazení z mistrovství světa vždycky bolí," řekl portugalský trenér Fernando Santos.

Francie dál sní o obhajobě

Výběr galského kohouta uspěl posedmé z devíti čtvrtfinálových účastí na mistrovství světa, naopak Anglie postoupila jen ve třech z 11 pokusů a nezopakuje semifinále z minulého šampionátu před čtyřmi lety. Francie prohrála s Albionem jediný z posledních devíti duelů, na MS ale loňské vicemistry Evropy porazila poprvé.

Utkání Anglie - Francie 1:2

Velkou tváří utkání byl anglický kapitán Harry Kane. Nejprve po souboji s Upamecanem upadl ve vápně, ale sudí Sampaio penaltu po konzultaci s videorozhodčím nenařídil zřejmě kvůli tomu, že k zákroku došlo těsně před pokutovým územím. Huga Llorise v bráně nepřekonal ani ve 29. minutě zpoza vápna.

Jeho čas přišel až v 54. minutě. Tchouaméni v šestnáctce podrazil Saku a Kane z nařízené penalty nezaváhal. Anglický kapitán poslal spoluhráče z Tottenhamu Llorise na opačnou stranu a 53. gólem vyrovnal historicky nejlepšího střelce anglické reprezentace Rooneyho.

Statistiky utkání Anglie - Francie 1:2.
Statistiky utkání Anglie - Francie 1:2.Opta by Stats Perform

Francii poslal následně do vedení 2:1 Olivier Giroud, ale ještě nebylo hotovo. Hernandez přistrčil ve vápně střídajícího Mounta a sudí po konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil druhou penaltu proti Francii.

K exekuci se v 84. minutě znovu postavil Kane, ale tentokrát přestřelil a pátý pokutový kop na mistrovství světa neproměnil.

Sestřih utkání Anglie - Francie 1:2.
Livesport CZ

"Za svůj výkon jsme si zasloužili více, ale samozřejmě rozhodují góly. Právě jsem hráčům řekl, že nemohli udělat víc, hráli opravdu dobře proti špičkovému týmu. Dali jsme do toho všechno, prostě to nebyl náš večer. Měli jsme více střel na branku, jejich gólman předvedl několik dobrých zákroků. Na téhle úrovni si nevytvoříte v zápase příliš velkých šancí, musíte je proměnit. Celkově bylo úžasné, jak se hráči prezentovali na tomhle turnaji. Harry Kane byl v těchto situacích (penaltách) spolehlivý. Neuvěřitelně nám pomáhá, bez něj bychom tu teď nebyli. Vyhráváme i prohráváme jako tým," řekl trenér Gareth Southgate.

Hráč dne

Bono (Maroko)

Kdyby Harry Kane proměnil druhou penaltu v utkání mezi Anglií a Francií a jeho tým následně postoupil mezi nejlepší čtyři, byla by tu teď řeč o něm. Jenže nestalo se, tak dostane prostor marocký hrdina Bono.

Jedenatřicetiletý gólman španělské Sevilly se výtečně prezentoval už v průběhu turnaje a tentokrát deptal hlavně Joaa Félixe. Celkově lapil tři střely a jednou mu také pomohlo břevno.

Marocký gólman proti Portugalsku lapil několik šancí.
Marocký gólman proti Portugalsku lapil několik šancí.Opta by Stats Perform / AFP

"Jak řekl náš trenér, jsme tu proto, abychom změnili národní fotbalovou mentalitu. Musíme se zbavit pocitu méněcennosti... Generace, která přijde po nás, už bude vědět, že maročtí hráči dokážou dělat zázraky," řekl Bono.