ANALÝZA: Proč selhali Argentinci? Messi a spol. narazili na výjimečnou obranu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Proč selhali Argentinci? Messi a spol. narazili na výjimečnou obranu
ANALÝZA: Proč selhali Argentinci? Messi a spol. narazili na výjimečnou obranu
ANALÝZA: Proč selhali Argentinci? Messi a spol. narazili na výjimečnou obranuProfimedia
Argentinci přijeli na světový šampionát do Kataru jako jeden ze žhavých kandidátů na zlato, chlubili se úžasnou sérií 36 zápasů bez prohry. Stačilo však 90 minut duelu s outsiderem ze Saúdské Arábie, aby se všechno obrátilo vzhůru nohama. Tým okolo Lionela Messiho (35) je po senzační prohře 1:2 prvním favoritem, který na turnaji klopýtl, když narazil na velice dobře organizovaného soupeře.

Když se bílomodří dozvěděli, že jejich soupeřem pro úvodní duel šampionátu bude Saúdská Arábie, asi nečekali výzvu v podobě jedné z nejlepších defenziv na turnaji. Tým z největší země arabského poloostrova se očividně přípravě na šampionát věnoval opravdu důkladně a hned v první utkání sklidil ovoce. 

Svěřenci Hervého Renarda se prezentovali skvělou součinností nejen obranné řady ale celého týmu. Pro číselný důkaz nejsou potřeba žádná složitá data, úplně postačí počet ofsajdů. 

Obranná řada Saúdů pracovala přesně jako hodinky a skvělou koordinací vystavovala své soupeře neustále do postavení mimo hru. Argentinci tak během prvních 35 minut zaznamenali tři góly z ofsajdu a celkově zaznamenali 10 nedovolených postavení. Což je od zavedení systému VAR na mistrovství světa 2018 nejvíc na jeden tým.

HIGHLIGHT ARGENTINA - SAUDI ARABIA
Livesport CZ

Poslední vítěz Copa América navíc na takhle aktivní obranné pojetí soupeře není vůbec zvyklý. Během posledního kalendářního roku proti němu soupeři dosahovali průměrné hodnoty PPDA 25.46 (passes per defensive action), tedy počtu přihrávek, které si soupeř vymění na prvních 60 % hřiště, než dojde k nějakému obrannému zákroku. 

Čili čím menší číslo, tím intenzivnější napadání. Saúdové v tomto zápase dosáhli na číslo 11,89 a mezi 16. a 30. minutou to bylo dokonce 7,7. Navíc získali 82krát míč, což je opravdu skvělý počin. Na větší číslo proti Argentině dosáhlo naposledy Maroko v březnu 2019.

Saúdská Arábie toho sice směrem dopředu nepředvedla moc a její dva góly byly spíš dílem náhody, v práci bez míče si ale zelení vedli znamenitě a s trochou štěstí dokázali porazit jednu z nejlepších reprezentací světa. Argentince tak může alespoň těšit, že Mexičané s Polskem remizovali a jejich ztráta na postupové místo není po úvodním kole tak velká.

Přehled zápasu Argentina – Saudská Arábie