Argentina – Mexiko. Musíme vyhrát. Uděláme pro to všechno, říká trenér Martino

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina – Mexiko. Musíme vyhrát. Uděláme pro to všechno, říká trenér Martino
Argentinský trenér Mexika Gerardo Martino.
Argentinský trenér Mexika Gerardo Martino.
Reuters
Mexiko má proti Argentině šanci vylepšit si vyhlídky na postup do vyřazovací části mistrovství světa. A trenéra Mexika Gerarda Martina (60) netrápí, že tým hraje proti jeho rodné zemi, ani to, že by v případě výhry obral o možnost ovládnout šampionát krajana Lionela Messiho (35).

Argentinci utrpěli jeden z největších šoků v historii mistrovství světa, když prohráli 1:2 se Saúdskou Arábií, zatímco se kapitán a nejlepší střelec Messi pustil do svého pátého a nejspíš posledního pokusu získat jedinou cenu ve fotbale, která mu dosud unikala.

Na otázku, zda by měl výčitky svědomí, kdyby měl jedné z největších hvězd své země takovou šanci vzít, odpověděl Martino jasně, na čí straně v tomto střetnutí stojí. "Mexiko musí vyhrát, uděláme všechno pro to, aby vyhrálo. Jiná odpověď neexistuje."

Ohledy na Messiho brát nebude

"Vím, kde jsem se narodil," pokračoval. "Můžu vám říct nemocnici, ve které jsem se narodil, rok narození, popsat vám své rodné město v Argentině – ale musím udělat nemožné, aby Mexiko vyhrálo. Nemohu udělat nic jiného," řekl argentický trenér ve službách mexické reprezentace.

Na otázku, jak se vypořádat s největší hrozbou pro Mexiko v utkání, si Martino nemohl pomoci a Messiho pochválil. "Ti, kteří se s Lionelem utkali, řeknou přesně to samé: Jestli ho dokážeme zastavit, nebo ne, to bude záležet spíš na tom, jestli bude mít třeba špatný den, než na tom, co dokážeme udělat, abychom ho skutečně zastavili," řekl.

"Vždy se však musíme připravit tak, jako by Messi předvedl svou nejlepší formu. Nikdy nemůžeme spekulovat o tom, že třeba nebude mít den, protože už se mnohokrát stalo, že mu během 90 minut stačilo pět minut, aby rozhodl celý zápas."

Nepředstavitelný scénář

Duel bude pro obě strany stejně důležitý. "Když jsme viděli, že Argentina byla nalosována do naší skupiny, nikdy jsme si nepředstavovali scénář, který nás čeká," řekl Martino.

"Po našem zápase s Polskem a prohře Argentiny se Saúdskou Arábií se situace změnila. I když se nám Argentina předtím nezdála jako klíčový soupeř, nyní jím je a podle toho k zápasu přistoupíme. Nezískání pozitivního výsledku nám situaci velmi zkomplikuje, zatímco pokud se nám to podaří, můžeme mít šanci postoupit do dalšího kola."

Přehled zápasu Argentina – Mexiko + audiokomentář (20:00)