Argentina zahájí MS duelem proti Saúdské Arábii, Mexiko sehraje důležitý zápas s Poláky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina zahájí MS duelem proti Saúdské Arábii, Mexiko sehraje důležitý zápas s Poláky
Argentina zahájí MS duelem proti Saúdské Arábii, Mexiko sehraje důležitý zápas s Poláky
Argentina zahájí MS duelem proti Saúdské Arábii, Mexiko sehraje důležitý zápas s Poláky
Profimedia
Do fotbalového mistrovství světa v úterý vstoupí také Argentina, která je podle bookmakerů druhým největším favoritem na zlato po Brazílii. Tým okolo hvězdného kapitána Lionela Messiho (35) začne turnaj v Kataru proti outsiderovi ze Saúdské Arábie. Ve druhém utkání skupiny C Mexiko vyzve Polsko v možná rozhodujícím souboji o postup. Do hry se dostanou také týmy ze skupiny D, kde se představí Dánové jenž vyzvou Tunisko a v neposlední řadě obhájci z Francie, které čeká duel s Australany.

Argentina v roli obrovského favorita

Argentinci mají výbornou formu. Svěřenci trenéra Lionela Scaloniho zvítězili pětkrát za sebou při skóre 19:0. Od června 2019 neprohráli ve 36 zápasech, a pokud senzačně nepodlehnou Saúdské Arábii, vyrovnají italský rekord v neporazitelnosti z let 2018 až 2021.

Messi by své páté a poslední MS rád zakončil ziskem poháru. Útočník Paris St. Germain už loni dovedl Argentinu k triumfu na Copě América. "Na šampionát jedeme v dobré formě, ale nesmíme se chytit do pasti a uvěřit prognózám, že patříme k favoritům. Musíme být realisté a jít krůček za krůčkem," prohlásil Messi.

Argentina neprohrála už 36 zápasů v řadě.
Flashscore

Reprezentace Saúdské Arábie se představí na šestém mistrovství světa. Nejlépe si vedla v roce 1994, kdy došla do osmifinále. "Zelení sokoli" ale minulý šampionát začali porážkou 0:5 s domácím Ruskem a v roce 2002 dokonce na úvod utrpěli debakl 0:8 od Německa.

"Tato země je plná mladých, talentovaných hráčů. Dosáhli jsme svého prvního cíle, tak pojďme společně pracovat na těch dalších," upozornil francouzský kouč Hervé Renard, jehož tým tvoří výhradně fotbalisté z domácí soutěže.

Přehled zápasu Argentina – Saúdská Arábie + audiokomentář (11:00)

Dánové vyznávají útočnou flosofii

"Jako malá země jsme pyšní na to, co jsme v poslední době dokázali. Ale neuspokojíme se," ujistil trenér Kasper Hjulmand pro oficiální web FIFA. "Naše filozofie je jasná, chceme útočit, dávat góly a hlavně si užívat každý zápas," doplnil padesátiletý kouč.

Dánové budou hrát ve speciálních jednobarevných dresech, na nichž nebude zvýrazněno logo výrobce ani znak asociace. Chtějí tím upozornit na porušování lidských práv v Kataru. Dres navlékne i záložník Christian Eriksen z Manchesteru United, který se letos v zimě vrátil k fotbalu po srdečním kolapsu z mistrovství Evropy. "Je to nejlepší dánský fotbalista, pro mě je to ale ještě lepší člověk," dodal Hjulmand.

V solidní formě vstoupí do turnaje i Tunisko, které z posledních devíti utkání prohrálo pouze 1:5 s Brazílií. Ve zbylých zápasech navíc neinkasovalo.

Přehled zápasu Dánsko – Tunisko + audiokomentář (14:00)

Potvrdí Mexiko skvělou bilanci v úvodních zápasech?

Polsko bude spoléhat na kapitána Roberta Lewandowského. Kanonýr Barcelony je se 76 góly historicky nejlepším střelcem své země, na MS ale ještě neskóroval. Poláci před čtyřmi lety skončili ve skupině poslední, na turnaje v letech 2010 a 2014 nepostoupili.

"Pochopitelně myslím na minulý šampionát. Vstřelit gól na mistrovství světa je můj obrovský sen a udělám všechno pro to, aby se mi splnil v Kataru," řekl Lewandowski, který na podzim za Barcelonu zaznamenal 18 soutěžních branek v 19 zápasech.

Mexiko na posledních šesti světových šampionátech v zahajovacích utkáních pětkrát zvítězilo, jednou remizovalo a pokaždé prošlo do osmifinále. Trenér Gerardo Martino do Kataru nevzal útočníka Javiera Hernándeze, který je s 52 góly nejlepším mexickým kanonýrem v dějinách.

"Už mám v hlavě základní sestavu, která vyběhne na hřiště proti Polsku. Klíčové bude, aby všichni hráči byli v co nejlepší možné formě. První zápas bude hodně důležitý," uvedl argentinský kouč Martino.

Přehled utkání Mexiko – Polsko + audiokomentář (17:00)

V pondělí ve 20:00 se na šampionátu poprvé představí také reprezentace Francie, která se utká s Austrálií. Více informací k tomuto duelu si můžete přečíst v rubrice Zápas dne.