Aspiranti na postup: Dokáže Louis van Gaal svým posledním trikem rozveselit Oranjes?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Aspiranti na postup: Dokáže Louis van Gaal svým posledním trikem rozveselit Oranjes?

Virgil van Dijk povede Nizozemce jako kapitán.
Virgil van Dijk povede Nizozemce jako kapitán.Profimedia
V letech 2010 a 2014 obsadilo Nizozemsko na mistrovství světa pozice na stupních vítězů, v roce 2018 se však do Ruska vůbec neprobojovalo. Oranjes tak vyráží do Kataru získat zpět ztracenou čest, kterou jim má zajistit opět trenér Louis van Gaal (71).

Úvod

Van Gaal byl potřetí jmenován koučem nizozemské reprezentace a tentokrát se skutečně zdá, že jde o jeho poslední angažmá. Na tiskových konferencích zkušený taktik neprozrazuje moc informací o hře svého týmu, několik důležitých skutečností je však jasných.

Van Gaal se například netají tím, že jeho tým bude nastupovat v rozestavení 5-3-2 a jeden z brankářů bude plnit roli penaltového specialisty. A to po vzoru MS 2014, kde využil v dramatické koncovce duelu s Kostarikou Tima Krula.

Nizozemci hráli v minulosti už třikrát finále světového šampionátu a ani jednou neuspěli. Do Kataru ovšem cestují s týmem, který se jen tak nevzdává a navíc táhne sérii 15 utkání bez prohry v řadě. Mohlo by se Oranjes letos konečně podařit dostat pohár pro mistry světa domů?

Silné stránky

Fanoušci se nemohou shodnout, kdo že by se měl postavit mezi tři tyče a stát se nizozemskou jedničkou. Hodně diskutují také o tom, kdo by měl hrát v ofenzivě. Nejmenší starosti naopak vyvolává defenziva.

V ní mají Nizozemci k dispozici Virgila van Dijka, který v roce 2019 obsadil druhé místo v prestižní anketě Zlatý míč. Matthijs de Ligt rok předtím získal ocenění Golden Boy a Stefan de Vrij byl v roce 2020 vyhlášen nejlepším obráncem Serie A.

S pozicí středního obránce zkrátka není sebemenší problém. Zvláště pak, když máte v záloze Nathana Akého, Jurriëna Timbera a Daleyho Blinda. Skutečnost, že se do nominace vůbec neprobojovali Sven Botman či Pascal Struijk, vypovídá o všem.

Oranjes mají zároveň velice kvalitní osu týmu, která zůstává delší dobu poměrně neměnná. Nejdůležitější články zůstávají stejné – Virgil van Dijk, Frenkie de Jong a Memphis Depay.

Slabé stránky

V roce 2014 neměli Oranjes v obraně takové hvězdy jako mají dnes, ale s Arjenem Robbenem, Wesleym Sneijderem a Robinem van Persiem platila jejich ofenziva za absolutní světovou extratřídu. Nyní se Nizozemsko na takovou sílu, která dokáže zničehonic změnit chod celého utkání, nemůže spolehnout. Chybí mu totiž útočník, který by týden co týden v evropské TOP soutěži pravidelně dokazoval, co umí.

Co se týče gólů, opírají se Oranjes v posledních letech o Depaye a letos budou doufat, že se dokáže prosadit Cody Gakpo. Pokud ofenzivní univerzál z PSV naváže na formu z úvodu sezony, nemusí mít v Nizozemsku obavy. Úplnou jistotu, stejně jako v posledních letech, však nemají ani v brance.

Ideální sestava

BijlowDumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Malacia – De Jong, Koopmeiners, Gakpo – Depay, Bergwijn.

Luis van Gaal preferuje na pozici levého středního obránce levonohého hráče, tudíž by volba měla padnout na Nathana Akého. Roli dirigenta defenzivy by měl v jejím prostředku plnit Van Dijk, po jeho pravém boku pak v poslední době dostával většinou příležitost Jurriën Timber.

Na pozici levého obránce nastupoval v posledních letech pravidelně zkušený Daley Blind, který bude vzhledem k formě Ajaxu spíše připravený na lavičce náhradníků. Jeho pozici by měl zaujmout Tyrell Malacia, jenž zamířil do Premier League, kde nabral cenné zkušenosti.

Vpravo má pak neotřesitelnou pozici Denzel Dumfries, pokud jej však do hry nepustí zranění, má Nizozemsko skvělou náhradu. Jeremie Frimpong sice stále čeká na svůj debut, ale je jediným dalším čistokrevným pravým bekem.

V PSV sice na pozici číslo 10 nenastupuje, v reprezentaci to po něm však Van Gaal vyžaduje. Otazník visí nad startem Depaye, který se potýkal se zraněním. Jeho pozici by případně zaujal Vincent Janssen, což potvrdil sám Van Gaal.

Predikce

Nizozemsko má na první pohled relativně jednoduchou skupinu, kterou by mělo proklouznout bez větších komplikací. Van Gaal prozradil, že cílem KNVB (nizozemské fotbalové federace) je čtvrtfinále. On sám však doufá, že se s kariérou rozloučí titulem mistra světa. Reálnější však je, že Nizozemci dosáhnou, stejně jako v roce 2014, maximálně na semifinále.

MS ve fotbale Katar: Skupina A
MS ve fotbale Katar: Skupina AFlashscore