Aspiranti na postup: Doplatí hladoví mladíci z USA na nedostatek zkušeností?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Doplatí hladoví mladíci z USA na nedostatek zkušeností?
Aspiranti na postup: Doplatí hladoví mladíci z USA na nedostatek zkušeností?
Aspiranti na postup: Doplatí hladoví mladíci z USA na nedostatek zkušeností?Profimedia
S průměrným věkem 23 let je reprezentační výběr Spojených států amerických vůbec nejmladším ze všech 31 týmů, které se úspěšně probojovaly až do Kataru – až o dva roky starší družinu veze na šampionát druhá v pořadí Ghana (25 let).

Úvod

Naposledy v Rusku (2018) reprezentace USA chyběla – a to vůbec poprvé od Mexika 1986. Nový tým vedený trenérem Greggem Berhalterem však vypadá skvěle: vykazuje spoustu elánu, drajvu a s nimi spojených příslibů.

Berhalter byl hvězdou zámořského výběru při postupu do čtvrtfinále MS v roce 2002, které hostila Jižní Korea a Japonsko. Až Američané nastoupí na úvod katarského turnaje proti Walesu, jejich kouč se stane prvním mužem, jenž bude reprezentovat USA na mistrovství světa jako hráč i trenér. Aby jeho mladý a nezkušený tým napodobil úspěch z před 20 let i na Blízkém východě, bude muset maximálně zúročit svůj potenciál.

Na konci velmi vyrovnané kvalifikace dokázalo USA zdolat Kostariku rozdílem jediné branky, díky čemuž si zajistilo automaticky místo v Kataru, když obsadilo třetí příčku za Kanadou a Mexikem.

Předchozí neúspěch v kvalifikaci na MS 2018 hrál velkou roli i při nedávných bojích o Katar, neboť každé klopýtnutí vyvolalo nejen mezi fanoušky bolestné vzpomínky na rok 2017. Tehdy Američané podlehli Trinidadu 1:2 a přišli tak o naději dostat se do Ruska.

Spolupořadatel příštího mistrovství světa, které se v roce 2026 uskuteční rovněž na území Kanady a Mexika, dosáhl na své historicky nejlepší umístění na vůbec prvním šampionátu v roce 1930 v Uruguayi, kde skončil třetí. Málokdo by si však vsadil, že podobného výsledku mohou dosáhnout fotbalisté zpoza Atlantiku také v Kataru.

Jediným hráčem se zkušenostmi z MS je obránce DeAndre Yedlin, který za USMNT debutoval na velkém turnaji v roce 2014 v Brazílii. Devětadvacetiletý bývalý hráč Newcastlu má na svém kontě 75 reprezentačních startů. Mezi další zkušené patří Kellyn Acosta (53 startů), Christian Pulišič (52), Jordan Morris (49) a Tim Ream (46).

Silné stránky

Právě Christian Pulišič z Chelsea je bezesporu největší americkým želízkem v ohni a patří mezi hráče, kterým je třeba na turnaji věnovat pozornost. Čtyřiadvacetiletý záložník se sice v Premier League poměrně trápí. V této sezoně odehrál v dresu Blues pouze jedno celé utkání – porážka s Manchesterem City 0:2 – pro USA však zůstává nebezpečnou zbraní, která může zahrozit z křídelních prostorů.

K Pulišičovi by se měl připojit dvaadvacetiletý rychlík Tim Weah – syn legendárního držitele Zlatého míče z roku 1995 a nynějšího prezidenta Libérie George Weaha – mistr francouzské Ligue 1 s Lille ze sezony 2020/2021.

USA má však sílu také v hloubi hřiště.

O místo v základní jedenáctce se bude bezpochyby ucházet Brenden Aaronson z Leeds United, jehož energická hra velmi přispívá k tvorbě útoků ze středu pole. Do hry by se měl dostat také Gio Reyna, dvacetiletý syn Claudia Reyny, bývalé hvězdy Manchesteru City či Rangers. Ofenzivní univerzál z Borussie Dortmund je známý pro skvělou práci s míčem a obrovský přehled ve hře.

Slabiny

V USA mají před turnajem dvě hlavní obavy, které by mohly týmu nadělat nemalé problémy – střed obrany a samotný hrot.

Defenziva bývala na předchozích turnajích jejich předností, letos však nominaci trenéra Gregga Berhaltera ovlivnila zranění. Walker Zimmerman, který exceloval během celé kvalifikace, přišel o parťáka ze středu obrany Milese Robinsona už v květnu, kdy si obránce Atlanty přetrhl achilovku.

Chris Richards z Crystal Palace se nestihl zotavit po zranění podkolenní šlachy a John Brooks nebyl navzdory svým zkušenostem vybrán. Jejich absence tak staví do pozoru pětatřicetiletého kapitána Fulhamu Tima Reama.

V útoku dostali během kvalifikace hodně prostoru Josh Sargent z Norwich City, Jesus Ferreira z Dallasu, Jordan Siebatcheu z Unionu Berlín a Ricardo Pepi z Groningenu. I přes velkou minutáž se však "devítky" podílely pouze na čtyřech gólech z 20. I proto kouči Berhalterovi došla trpělivost.

Právě na Pepiho a Siebatcheua se nakonec nedostalo, což mnohé šokovalo. "S Pepim to byl opravdu těžký rozhovor," řekl trenér médiím a dodal: "Vždycky je to těžké, když vám někdo pomůže dostat se na mistrovství světa, dá tři góly v kvalifikaci a nakonec není součástí týmu. Jde však spíše o to, koho jsme přidali, z čehož máme dobrý pocit."

Ideální jedenáctka

TurnenDest, Zimmerman, Long, RobinsonMcKennie, Adams, MusahWeah, Ferreira, Pulišič.

USA bude mít bezpochyby jeden z nejmladších týmů na šampionátu a poprvé v historii s sebou bere také tři teenagery. Nebude jim však nedostatek zkušeností nakonec scházet?

Zack Steffen byl zpočátku stabilní brankářskou jedničkou, jeho kariéra po přestupu z Columbusu Crew do Manchesteru City lehce uvadla. Hostování ve Fortuně Düsseldorf a Middlesbrough nakonec sedmadvacetiletému gólmanovi do Kataru nepomohla.

Jeho pozici zaujal Matt Turner z Arsenalu, který by se měl proti Walesu postavit mezi tři tyče, přestože za Gunners odchytal pouze pár utkání v Evropské lize.

Zbytek defenzivy vypadá následovně: Sergino Dest z AC Milán, Walker Zimmerman z Nashville SC, Aaron Long z New York Red Bull a Antonee Robinson z Fulhamu.

Před nimi bude operovat  navrátilec po zranění Weston McKennie, který se minulý týden znovu zapojil do tréninkového procesu v Juventusu. Čtyřiadvacetiletý fotbalista, který má na svém kontě 37 startů v reprezentaci, se zařadí uprostřed zálohy po bok dalších dvou mladíků Tylera Adamse z Leeds United a Yunuse Musaha z Valencie.

V minulosti bylo zvykem (11 z 12 posledních nominací), že útočník Dallasu Paul Arriola má své místo na soupisce USA jisté. Do Kataru však cestuje, narozdíl od něj samotného, jeho parťák z klubu Jesus Ferreira, který bude operovat na hrotu útoku podporován Timem Weahem a Christianem Pulišičem, který byl Grahamem Potterem využíván spíše jako wing-back.

Kdo s koho

USA jmenovalo do Kataru svůj druhý nejmladší tým v pro mistrovství světa v historii. Hned 25 fotbalistů z 26 bude na světovém šampionátu debutovat.

Navzdory svému mladému věku funguje velmi dobře středová trojice McKennie, Musah, Adams, které se v USA začalo přezdívat "MMA".

Berhalter si však pohrává s myšlenkou, že by zejména Musaha nahradil jedním z dvojice Aaronson, Reyna, kteří jsou valencijskému teenagerovi minimálně vyrovnanými soupeři.

To Adams má neotřesitelnou pozici, což jen potvrzuje svými výkony v Leedsu, v jehož dresu presuje pod taktovkou Jesseho Marsche opravdu vysoko – to samé po něm vyžaduje i Berhalter.

Mimo zahajovací jedenáctku je však boj o místo neúprosný. Hned 14 hráčů působí v Top 5 evropských ligách a pětice z nich dokonce hraje Ligu mistrů.

Na světovém jevišti se tak může zrodit nová hvězda.

Predikce

USA se ve skupině B utká s Anglií, Walesem a Íránem, přičemž klíčový bude hned úvodní duel s Draky, který se odehraje 21. listopadu na stadionu Al Rayyan. Oba týmy mají takřka identické šance na postup, ale zranění a nedostatek zkušeností hrají v neprospěch USMNT.

Pokud se přeci jen Berhalterovo mužstvo probojuje ze základní skupiny, pravděpodobně skončí druhé za Anglií, což by znamenalo, že v osmifinále nejspíš vyzve jednoho z dvojice Nizozemsko, Senegal. Postup do dalších fází turnaje je pak spíše snem, který by se mohl vyplnit na domácím MS v roce 2026.