Aspiranti na postup: Prokleté Mexiko má nenáviděného kouče a skeptické fanoušky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Prokleté Mexiko má nenáviděného kouče a skeptické fanoušky
Guillermo Ochoa (vlevo) bude v brance patřit znovu k oporám Mexika.
Guillermo Ochoa (vlevo) bude v brance patřit znovu k oporám Mexika.Profimedia
Těžko si představit, že by jeden z nejvýše postavených národních týmů (aktuálně 13. v žebříčku FIFA) jel na šampionát do Kataru bez velkých ambicí. Přesto jsou v Mexiku očekávání od šampionátu velice nízká. Faktorů je mnoho, především historie. V zemi se 130 miliony obyvatel vyrostla celá generace, která nezažila úspěchy národního týmu. Mexiko naposledy postoupilo do osmifinále v roce 1986, kdy turnaj hostilo.

Úvod

Léta se mluvilo o "maldición de México" (prokletí Mexika), tedy že tým projde hladce základní skupinou, jenže hned na úvod play off vypadne. Ve prospěch této teorie letos nesvědčí jen pověrčivé úvahy. I když se Mexičané nebojí konkurence Polska a Saúdské Arábie, s prvním místem ve skupině nepočítají, protože předpokládají, že je vyhrazeno Argentině. Ostatně si pamatují, jakou bolest jim tento tým v roce 2006 způsobil. A pokud postoupí – jak bylo předpovězeno – ze druhého místa, narazí nejspíš na Francii a bum, další rána v osmifinále. Za předpokladu, že za nimi bude nějakým zázrakem Argentina, se podle všeho střetnou s Dánskem a pak jsou naděje na postup opět mizivé. Prostě prokletí…

Nejde o to, že by fanoušci mexickou reprezentaci nesledovali a nehodlali podporovat, právě naopak. Duel ve skupině Mexika a Argentiny se odehraje na Lusail Iconic Stadium a příznivci El Tri se hnali pro vstupenky bez ohledu na cenu včetně skyboxů. Do Kataru má přijet 40 až 60 tisíc zastánců týmu a budou s ním bez ohledu na výsledky. Jsou na to ostatně zvyklí. Výkonům svých miláčků za panování kouče Gerarda „Taty“ Martina přihlížejí spíše se skřípěním zubů než s radostí a hrdostí.

Když Martino přišel v roce 2019, pyšnil se čerstvým úspěchem s Atlantou United v MLS a fanoušci si vzpomněli na to, že dovedl Paraguay do čtvrtfinále mistrovství světa v roce 2010, kde ji vyřadili až pozdější mistři světa Španělsko. Počáteční výsledky umožnily argentinskému trenérovi udržet nadšení, ale dnes z něj nic nezbylo. Nyní je – podle vlastních slov ze září – mexickým nepřítelem číslo jedna. Je pravda, že na konci října ujišťoval, že ho země bude znovu milovat, ale pro něj typický optimismus v jeho předpovědích už nikoho nedojímá. Dosavadní výsledky jsou důvodem k obavám, takže nálada v Mexiku zůstává skeptická.

Silné stránky

Mexiko pod Martinem hraje fotbal, na který se nedívá nejlépe, ale má své výhody. Vysoký presink, tendence hledat útočná řešení a dominance v držení míče – to je pár vlastností, na které si musejí soupeři dávat pozor. Tým hodně využívá krátké přihrávky a rád svými soupeři šachuje ze strany na stranu. Podstatně víc času než kterýkoli jiný celek tráví s míčem ve svém pokutovém území, což bylo spolu s celkovou výhodou v držení míče charakteristickým rysem Mexika v kvalifikaci na šampionát.

Další výhodou El Tri jsou jeho hvězdy z Neapole a Ajaxu Amsterdam, tedy Hirving Lozano a Edson Álvarez. Prvně jmenovaný byl v době přestupu nejcennějším hráčem historie Mexika (cca 42 milionů eur) a v ofenzivě Neapole se cítí velmi dobře. Ve více než 100 zápasech za neapolský klub nastřílel 23 gólů a v posledních dvou zápasech před odletem do Kataru vstřelil gól a přidal dvě asistence. Je kreativní, má skvělý čich na góly a pro soupeře je těžké ho udržet pod kontrolou.

Svou dobrou aktuální fazonu potvrzuje stejně jako Álvarez v Ajaxu. "El Machin" je díky své pozici na obranném kraji a ve středu pole méně vidět, ale pro mexickou reprezentaci se stal nepostradatelným. Je to on, kdo v Martinově oblíbeném rozestavení 4-3-3 spojuje formace a dokonale mezi nimi manévruje a vnucuje tempo svým starším kolegům ze středu pole. Nohu nepoloží, v Nizozemsku proto nasbíral hodně žlutých karet, ale také ukazuje charakter.

Tým, který Martino postavil, je založený na zkušenostech a mnoho jeho hráčů se velmi dobře zná. Gólový obránce Jesus Gallardo má za dobu svého působení nejvíc startů (77), ale vůbec není nejstarší. Své železné místo v brance národního týmu má 37letý Guillermo Ochoa, pro kterého bude Katar pátým globálním turnajem FIFA v řadě. A navzdory věku má na své straně i statistiky. Odehrál všechny zápasy v kvalifikaci a na minulém mistrovství světa předvedl v průměru na utkání víc zákroků než kterýkoli jiný brankář.

Slabé stránky

Když už je řeč o veteránech, Mexiko má v tomto ohledu mimořádně široké portfolio. Ani Ochoa není v týmu nejstarší, protože druhému brankáři Alfredu Talaverovi už bylo 40 let. Zatímco se však tato pozice z hlediska věku řídí svými zákonitostmi, v poli se příležitosti s časem snižují mnohem rychleji. A Mexiko mělo už během kvalifikace průměrný věk 29 hráčů. Můžeme tedy žasnout nad potenciálem Álvareze ve středu zálohy, ale kapitánovi Mexika Andrési Guardadovi je nyní 36.

Věk svým způsobem souvisí s problémem stagnace Mexika pod Martinem. Podle obecného mínění je v týmu málo mladé krve a dynamika hry týmu skomírá. El Tri navíc nedokáže odehrát celý zápas ve správné rychlosti. To je velký problém pro tým, který rád presuje vysoko a hledá příležitosti k útoku.

Co se týče ofenzivní hry: Lozano se zvedá, aby se stal hvězdou národního týmu, ale neměl by mít na sobě tíhu střílení gólů. Mexiku zatím chybí opravdová devítka. Argentinský kouč chtěl důsledně na hrot poslat Raúla Jiméneze z Wolverhamptonu, ten ale od srpna kvůli zranění nehrál. Záložník Sevilly Jesús Corona nosí v týmu tradičně číslo 9, ale i on se od léta potýká se zraněním.

Rogelio Funes Mori je silným soupeřem pro mnoho komentátorů, ale od srpna odehrál za Monterrey pouze dva kompletní zápasy. A 25letý Uriel Antuna se dobře ukázal v nedávném přátelském utkání s Irákem (gól a asistence), ale také je pouze záložník, nenese na sobě tíhu dohrávat akci. Henry Martin si vede v MX lize velmi dobře – mohl by být řešením? Škoda, že na tuto otázku nezná před prvním zápasem ve skupině odpověď ani Martino.

Problém se střílením gólů není nový – je to jedna z mnoha vlastností týmu, která Mexičany od manažera odcizila. Jeho tým v kvalifikaci nejenže nedokázal porazit USA a Kanadu (porážky venku, doma jen remízy), ale také mnohem méně často než soupeři skóroval proti slabším týmům. Příprava před mistrovstvím také nebyla optimistická. Jen proti Iráku a Surinamu dokázalo Mexiko vstřelit víc než dva góly. Poslední vysokou výhrou proti solidnímu rivalovi byl úspěch 4:0 v přátelském utkání s Nigérií v červenci… loni.

Ideální jedenáctka

Ochoa – Sánchez, Montes, Araujo, Gallardo – Guardado, Álvarez, Rodríguez – Lozano, Martin, Vega.

Ani fotbalovým laikům není třeba vysvětlovat, proč je v brance Ochoa. Nikdo se přece neptá, proč je v Paříži Eiffelova věž. Pokud Ochoa absolvoval čtyři mistrovství světa a je mimořádně dobrý, proč to měnit? Navrhovaná obrana je jednou z jejích mladších variant, i když ne přehnaně odvážnou. Martino v setkání s Irákem vyzkoušel i variantu se dvěma mladými stopery. Proti Iráku si to mohl dovolit, ovšem po takovém zápase se nedají očekávat závazné odpovědi o efektivitě omlazení obranného bloku.

V záloze se jako nejpravděpodobnější jeví trojúhelník s pohyblivým vrcholem v podobě Álvareze. Má dobrou chemii a zkušenosti ve středu zálohy. Nejproblematičtější je útok. Dvojice Martin-Vega má v domácí lize velmi dobré výsledky, oba se navzájem dobře znají, k nim vpravo rtuťovitý Lozano, jenž navíc může pracovat i pro tým. Takový útok může vypadat docela dobře, pokud během turnaje dostane dobrý rytmus. Jeho hlavní nevýhodou je fakt, že jej nebylo možné řádně vyzkoušet.

Kdo s koho

Pro fanoušky Mexika jsou problémy v ofenzivě důvodem k obavám a zdá se, že i pro samotného trenéra. Ten stále neví, jak to vepředu poskládá. Každá volba je zatížena značným rizikem. Není divu, že mexická média sledují každý krok Raúla Jiméneze, jako by chtěla urychlit jeho uzdravení. Jiménez byl v Anglii, Jiménez se vrátil do tréninkového kempu, Jiménez byl viděn v taxíku… Jak rychle se pohybuje, kolik tréninků vynechal, jestli dostává injekce… Protože když ne on, tak kdo?

Nový manažer Wolverhamptonu Julen Lopetegui prozatím o svého hráče vyjádřil obavy. Tým je v tabulce Premier League na posledním místě a na jaře ho čeká boj o sestup. Španěl tedy potřebuje útočníka v co nejlepší formě a příliš brzké nasazení může jeho zranění třísel jen zhoršit a vyřadit ho tak na delší dobu ze hry. "Pro mě není důležité mistrovství světa, ale Wolves. Respektuji jeho rozhodnutí a rozhodnutí manažera, ale musíme hájit své cíle,“ prohlásil.

Predikce 

Je těžké si tento tým představit dál než ve smolném osmifinále. Aby se Mexičané zapsali do historie a zrušili kletbu, museli by se vyšplhat na vrchol svých schopností, vyhnout se svému typickému chimérismu a navíc počítat s individuálními dovednostmi vůdců. To je spousta podmínek ke splnění...

MS ve fotbale Katar: Skupina C
MS ve fotbale Katar: Skupina CFlashscore