Aspiranti na postup: Poslední portugalský tanec hvězdného Cristiana Ronalda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Poslední portugalský tanec hvězdného Cristiana Ronalda
Cristiano Ronaldo odehraje svůj poslední velký turnaj v portugalském dresu.
Cristiano Ronaldo odehraje svůj poslední velký turnaj v portugalském dresu.
Profimedia
Portugalci se představí na závěrečném turnaji mistrovství světa poosmé a od turnaje v Jižní Koreji a Japonsku z roku 2002 pošesté v řadě. Equipa das Quinas má ambice, posílené evropským zlatem z roku 2016, stát se poprvé v historii světovým šampionem. Mnozí tvrdí, že jde o nejlepší portugalský tým všech dob, jehož hlavní hvězda, Cristiano Ronaldo, se na takovém turnaji představí naposledy.

Úvod

Od teorie k praxi – pravdou je, že kromě vítězství v Lize národů 2019, jejíž vyvrcholení hostilo Porto, zaznamenal národní tým Portugalska po zlatém Euru z Francie (2016) jen málo úspěchů. Na mistrovství Evropy 2020 vypadli Portugalci v osmifinále s Belgií, zatímco v následujícím roce kvůli porážce s Francií neproklouzli mezi elitní čtyřku Ligy národů.

Stejně jako výše zmíněný duel s Les Bleus dopadl závěrečný zápas kvalifikace na MS. Portugalsku stačila uhrát na Estádio da Luz k přímému postupu remíza, se Srbskem však prohrálo 1:2 a o účast v Kataru se muselo poprat v baráži. V play off nejprve porazilo Turecko a následně si poradilo i s překvapivým katem Itálie – Severní Makedonií.

Do letošního mistrovství světa vstupuje equipa das Qiunas, jak se národnímu týmu Portugalska přezdívá, s nepopíratelně zhoršenou výkonností své největší hvězdy – Cristiano Ronaldo prožívá pravděpodobně nejhorší sezonu své kariéry, zatímco trenér Fernando Santos nejpochybnější období. Poté, co byl lodivod Portugalců v roce 2016 vynášen do nebe, byl blízko "sestupu" do pekla – kdyby zlatý tým z předposledního Eura na MS chyběl.

Jeho soubor se však do Kataru kvalifikoval a má obrovskou sílu. V brance Diogo Costa, na krajích obrany João Cancelo a Nuno Mendes, uprostřed hřiště Bernardo Silva a vepředu Rafael Leao. I přes absenci Dioga Joty nesmírná kvalita.

Silné stránky

Portugalsko disponuje nejlepší obranou ze všech účastníků MS. Na pravé straně má silnou dvojici João Cancelo, Diogo Dalot, na té opačné pak Nuna Mendese a Raphaela Guerreira. V součtu tedy čtyři těžké váhy na pouhé dva posty, přičemž nepočítáme Mária Ruie, Nélsona Semeda, Joãa Mária či Nuna Santose. Kvalitou oplývá i záložní řada. Zatímco Bruno Fernandes a Bernardo Silva zaručují kreativitu top levelu z Premier League, William Carvalho a Rúben Neves dodávají středu pole pevnost a konzistentnost. Uplatnění v průběhu turnaje určitě najdou i univerzálové Matheus Nunes a Otávio, ale také novic z PSG Vitinha.

Slabé stránky

Dlouhodobým problémem Portugalců jsou střední obránci a to především kvůli jejich pokročilému věku – jmenovitě Pepe (39) a José Fonté (38). Skvělé jméno si v Manchesteru City udělal Rúben Dias, zatímco teprve devatenáctiletý António Silva, který vyrostl v Benfice po boku Argentince Otamendiho, si dost možná připíše svůj debut na světovém šampionátu. Za národní tým sice nikdy nehrál, kvůli dlouhodobému zranění Pepeho však může trenér ukázat právě na něj – to však může být vzhledem k nedostatku zkušeností portugalská slabina.

Ani v ofenzivě už nemají Portugalci takový věhlas jako v dobách Paulety či Nuna Gomese. Kvalitu má bezpochyby André Silva, v Benfice se blýskl Gonçalo Ramos, ale jedničkou bude stále Cristiano Ronaldo.

Ideální jedenáctka

Diogo Costa – João Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes – Otávio, Rúben Neves, Bruno Fernandes, Bernardo Silva – Rafael Leão, Cristiano Ronaldo.

S výběrem základní sestavy bude přímo souviset taktický směr, jaký trenér Fernando Santos pro mistrovství světa zvolí. Při pohledu na šestadvacetičlenný kádr a při přítomnosti Ramose a Silvy jako možných náhradníků vše nasvědčuje tomu, že se Portugalsko bude chtít prezentovat ofenzivnějším rozestavením se dvěma útočníky. Sázka na 4-4-2 bude jiná než dříve, kdy na křídlech působili Nani, Ricardo Quaresma nebo dokonce Cristiano Ronaldo.

Uprostřed pole má Santos k dispozici ohromnou sílu a univerzálnost, což mu umožňuje hrát tzv. diamant – tedy formaci s defenzivním záložníkem (Neves, Carvalho) i ofenzivnějším (Fernandes, Silva) záložníkem.

V brance dostane přednost Diogo Costa. Brankář Porta si svou pozici vybojoval v kvalifikaci a jeho výkony v reprezentaci, ale především v dresu Draků v Lize mistrů, nedávají prostor jakýmkoliv pochybám.

Jestliže upřednostnění Cancela před Dalotem nevyvolává téměř žádné emoce, volba mezi Guerreirem a Mendesem na levém kraji obrany může záviset na současné formě i soupeři.

Ve středu pole s jistotou nastoupí Bernardo Silva a Bruno Fernandes. Co se týče útoku, své místo si udrží Ronaldo, kdo však nastoupí po jeho boku zůstává otázkou.

Kdo s koho

Nad základní jedenáctkou portugalské reprezentace visí řada otazníků a to především kvůli nepotvrzené změne formace z 4-3-3 na 4-4-2 (diamant). V útoku by určitě nastoupil Jota, při jehož absenci se nabízí zařazení Leãa. Ten navázal skvělými výkony na mistrovskou sezonu v milánském AC a měl by dostat prostor na úkor Joãa Félixe, který v Atlétiku Madrid příliš nenastupoval.

Ve středu pole se zdá být vhodným kandidátem díky své všestrannosti portugalsko-brazilský záložník Porta Otávio, který byl v závěru kvalifikace klíčovým mužem Santosova souboru. Největší pochyby se však týkají středu obrany. Zkušený Pepe už zasáhl po zranění do přípravy s Nigérií a pokud bude zcela fit, nastoupí po boku Rúbena Diase.

Predikce

Portugalsko má ve skupině H dobré výhlídky na postup, neboť ve všech zápasech, včetně toho s Uruguayí, platí za favorita. Cílem bude skončit první, vyhnout se tak Brazílii a změřit případně síly se Švýcarskem či Srbskem. Před prvním duelem v Kataru proti Ghaně panuje uvnitř týmu optimismus směrem k postupu do pozdějších fází turnaje.

Ronaldo a spol. by se měli probojovat až do čtvrtfinále, přičemž je třeba zmínit, že nejlepším výsledkem Portugalců na MS je bronz z roku 1966, na nějž navázali v roce 2006 čtvrtým místem.

MS ve fotbale Katar: Skupina H
Flashscore