Aspiranti na postup: Zlatá belgická generace má před sebou poslední šanci na velký úspěch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Aspiranti na postup: Zlatá belgická generace má před sebou poslední šanci na velký úspěch
Aspiranti na postup: Zlatá belgická generace má před sebou poslední šanci na velký úspěch
Aspiranti na postup: Zlatá belgická generace má před sebou poslední šanci na velký úspěchProfimedia
Na minulém světovém šampionátu získali Belgičané bronz a byl to pro ně největší úspěch na globální scéně v historii. Jenže v souvislosti s generací mimořádných hráčů odborníci mluvili spíš o zlatých medailích. Tyto předpoklady zatím zůstaly nenaplněny a stárnoucí hvězdy mají v Kataru poslední možnost, jak na samotný vrchol vystoupit.

Úvod

Tým vedený španělským koučem Robertem Martinezem tentokrát mezi nejžhavější favority nepatří. Belgie se nemusela probíjet silnou kvalifikační skupinu a využila toho naplno. Skončila na prvním místě, čímž se kvalifikovala automaticky. Z osmi zápasů jich "Rudí ďáblové" šest vyhráli, dva remizovali (v Česku a ve Walesu) a zůstali bez porážky. Vstřelili 25 branek, což dává výborný průměr přes tři na utkání, dostali jich jen šest.

Jejich forma ale letos mírně klesla. V Lize národů skončili ve své skupině elitní úrovně na druhém místě za svými rivaly z Nizozemska, kteří je dvakrát porazili, doma i venku.

Silné stránky

V belgickém kádru není nouze o velká jména, počínaje odzadu brankářem Realu Madrid Thibautem Courtoisem až ke kanonýrovi Romelu Lukakuovi. Eden Hazard se v Realu potýkal s minimálním vytížením, k tomu utrpěl řadu zranění. Ale když dostane praxi a chytí formu, pořád umí být jedním z nejtalentovanějších kreativních hráčů na světě. Je to ale velké kdyby.

Nad svými vrstevníky však vyčnívá jako superstar mužstva Kevin de Bruyne. Maestro hry Manchesteru City je jedním z nejlepších hráčů na světě a jeho schopnost poslat spoluhráčům přihrávky za obranu bude rozhodující pro úspěch Belgičanů na turnaji. Jeho výkony v dresu Citizens jsou v této sezoně na nejvyšší úrovni a jeho spojení s Lukakuem musí soupeřům nahánět strach.

Slabé stránky

Zranitelné místo se v belgické sestavě nachází v obraně, kde se ve zadní trojici stále doplňují veteráni Toby Alderweireld a Jan Vertonghen vedle Zeno Debasta, Wouta Faese nebo možná Leandera Dendonckera.

Skutečnost, že tito dva stopeři, kteří byli kdysi světovou třídou, jsou stále v základní sestavě, jen ukazuje, jak malou konkurenci kolem sebe mají. Oba hráči jsou na sklonku své dlouhé profesionální kariéry a zosobňují velký otazník tohoto kdysi třpytivého týmu.

Ideální jedenáctka

Courtois – Debast, Alderweireld, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco – De Bruyne, Lukaku, E. Hazard.

Belgická ofenziva se bude do značné míry odvíjet od krajních obránců, a proto je tato role tak exponovaná. Očekává se od nich, že budou zásobovat útočníky centry do šestnáctky, ale také že se budou stíhat vracet se dozadu a mařit soupeřovy útoky.

Porci defenzivních úkolů navrch mají proto, že jak De Bruyne, tak Eden Hazard zastávají za Lukakuem víc útočné práce. To platí zejména pro prvně jmenovaného, ​​který se stahuje pro míč hluboko do středu pole, aby diktoval hru, v tu chvíli se stává téměř třetím středním záložníkem. Díky tomu je z Hazarda občas druhý útočník.

Kdo s koho

Lukaku stále není úplně fit a podle Martineze se nemusí v prvních dvou zápasech objevit. V tom případě se soutěží o to, kdo zaujme jeho místo. Dalším na řadě bude pravděpodobně útočník Fenerbahce Michy Batshuayi.

Hazard obvykle nenastupuje na hrotu, navíc je pro něj angažmá v Realu spíš noční můrou. Martinez se ho však stále snažil podporovat. Zda bude hned od začátku první volbou pro Belgii, se teprve uvidí. Zajímavá konkurence vyrostla vedle toho v podobě Leandra Trossarda nebo bleskově rychlého Jeremyho Dokua.

Predikce

Belgie je považována za jasného favorita na postup ze skupiny. V ní by neměla mít problém zapsat dvě výhry, velkou překážkou bude obhájce stříbra z Chorvatska. Každopádně silnému soupeři se De Bruyne a spol. nevyhnou, ať už skončí na prvním, nebo na druhém místě. V osmifinále totiž pravděpodobně číhá buď Španělsko, nebo Německo… Čas si vybral svou daň a belgický tým už nebudí takový respekt jako před čtyřmi lety v Rusku. Cesta za osmifinále by byla víc než překvapením.

MS Katar, tabulka skupiny F
MS Katar, tabulka skupiny FFlashscore