Historický Londýnský maraton. Do akce se pustilo přes 53 tisíc běžců, rekordní byla i vybraná částka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Historický Londýnský maraton. Do akce se pustilo přes 53 tisíc běžců, rekordní byla i vybraná částka
Alexander Mutiso Munyao slaví vítězství.
Alexander Mutiso Munyao slaví vítězství.Profimedia
Londýnský maraton dokončilo v neděli přes 53 tisíc běžců, nejvíce v historii závodu, oznámili dnes pořadatelé. Na trať dlouhou 42.195 metrů se vydalo 54.281 startujících. Loni proběhlo cílem populárního závodu 43.965 lidí.

Rekordní byla i částka, kterou se povedlo organizátorům tradičně vybrat na dobročinné účely. Přesáhla 67 milionů liber (1,9 miliardy korun) a zatím není konečná. "Řada příspěvků dorazí ještě po víkendu," uvedl ředitel závodu Hugh Brasher.

Maraton absolvoval i majitel fotbalového Manchesteru United Jim Ratcliffe, který ho dokončil za 4:30:52. Jednasedmdesátiletý britský miliardář pak spěchal do Wembley na semifinále Anglického poháru, v němž jeho tým po velkém boji udolal druholigové Coventry na penalty. "Mám honičku, musím stihnout zápas," řekl v cíli BBC.

Šest dní po startu v Bostonském maratonu běžel v Londýně bývalý slovenský hokejista Zdeno Chára. Sedmačtyřicetiletý vítěz Stanley Cupu s Bostonem, jenž se běhu po skončení kariéry v NHL věnuje velmi intenzivně, dosáhl času 3:11:04. Přes dva metry vysoký Chára zaostal jen o 40 sekund za osobním rekordem z lednového maratonu v Houstonu. V Bostonu doběhl minulý týden za 3:30:52.

Vítězství vybojovali Keňané Alexander Mutiso Munyao a olympijská šampionka Peres Jepchirchirová, která zaběhla světový rekord v čistě ženském závodě časem 2:16:16.

Jepchirchirová zaběhla nejrychlejší čistě ženský maraton