Výběr světa poprvé vyhrál Laver Cup, rozhodl Tiafoe výhrou nad Tsitsipasem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Výběr světa poprvé vyhrál Laver Cup, rozhodl Tiafoe výhrou nad Tsitsipasem
Aktualizováno
Výběr světa poprvé vyhrál Laver Cup, rozhodl Tiafoe výhrou nad Tsitsipasem
Výběr světa poprvé vyhrál Laver Cup, rozhodl Tiafoe výhrou nad TsitsipasemAFP
Triumf na Laver Cupu slaví poprvé v jeho pětileté historii Výběr světa. Duel proti evropskému týmu v Londýně rozhodl Frances Tiafoe (24) výhrou 1:6, 7:6, 10:8 nad Stefanosem Tsitsipasem (24). Řek ve druhém setu nevyužil čtyři mečboly a Američan tak po obratu zajistil výběru kapitána Johna McEnroea potřebné tři body ke konečnému skóre 13:8.

Základ k premiérovému vítězství v exhibiční soutěži, jejíž letošní ročník se nesl ve znamení rozlučky Rogera Federera s kariérou, položil v neděli Félix Auger-Aliassime. Kanadský tenista se podílel na dvou výhrách a pomohl Výběru světa otočit skóre ze 4:8 na 10:8. Po vítězství v úvodní čtyřhře po bodu Jacka Socka získal i cenný skalp bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče. Srbskou hvězdu porazil 6:3, 7:6.

"Nejdřív to bylo (s Djokovičem) takové divné, ale pak jsem se začal cítit líp, uvolněně. Ta úvodní výhra ve čtyřhře mi dodala sebevědomí i do singlu. Už jsem dřív byl párkrát blízko k vítězství nad takovými skvělými šampiony, jako je on, a je skvělé to konečně dotáhnout," vyprávěl Auger-Aliassime po výhře nad vítězem 21 grandslamových turnajů.

Nedělní vítězství má podle pravidel Laver Cupu cenu tří bodů (v pátek jednoho a v sobotu dvou) a vyhrál tým, který jako první získal 13 bodů. Závěrečná naplánovaná dvouhra mezi Casperem Ruudem a Taylorem Fritzem se tak už nekonala.

Výsledky Laver Cupu

Fenomenální Federer po páteční čtyřhře, v níž po boku Rafaela Nadala podlehl dvojici Tiafoe, Sock, už do hry nezasáhl. Zbytek turnaje strávil fanděním a udílením rad na lavičce.

"Samozřejmě jsem zklamaný. Byl jsem členem týmu. Málem jsem přišel o hlas a ruce mě bolí od tleskání. Nemám rád porážky, nebaví mě. Byl to úžasný víkend, užil jsem si to, ale je nešťastné, že jsme nedosáhli na výhru," řekl dvacetinásobný grandslamový šampion.

Tiafoe se ale za "pokaženou" rozlučkovou party omlouvat nehodlal. "V žádném případě. Omluvit by se měl on nám, že posledních čtyřiadvacet let porážel každého na tour," uvedl s úsměvem letošní semifinalista US Open.

Záhy už vážněji dodal: "Ale poděkuju mu za to, že jsem mohl být na téhle úžasné akci, za to, co udělal pro tenis. Je to frajer. Jsem šťastný, že ho znám a že ho můžu nazývat svým kolegou a přítelem. Přeju mu hodně štěstí do druhého dějství."

Příští ročník akce, jež se poprvé uskutečnila v roce 2017 v Praze, bude hostit Vancouver.