Až na fotbalový vrchol. Jak Pelé pomohl udělat z Brazílie velmoc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Až na fotbalový vrchol. Jak Pelé pomohl udělat z Brazílie velmoc

Až na fotbalový vrchol. Jak Pelé pomohl udělat z Brazílie velmoc
Až na fotbalový vrchol. Jak Pelé pomohl udělat z Brazílie velmocReuters
Před Pelého debutem za Brazílii tato jihoamerická země nevyhrála mistrovství světa. V době, kdy ukončil kariéru, byla trojnásobným šampionem - vyhrála vícekrát, než jakýkoli jiný tým.

Pelého největším přínosem pro fotbal i Brazílii byla pravděpodobně proměna jeho zaostávající země ve fotbalovou velmoc. "I před rokem 1958 měla Brazílie bohatou fotbalovou historii, ale nebyla to země fotbalu," řekl agentuře Reuters David Tryhorn, spolurežisér dokumentárního filmu "Pelé", který vznikl v roce 2021 na Netflixu.

"Po roce 1970 se nám při pomyšlení na Brazílii jako první vybaví fotbal. A přestože za to můžou dvě talentované generace hráčů, jednotící postavou je Pelé," dodal Tryhorn.

Trojnásobný mistr světa

Pelé zůstává jediným hráčem, který hrál za tři vítězné týmy mistrovství světa, ačkoli jeho zážitky se turnaj od turnaje lišily. V roce 1958 vtrhl na scénu jako sedmnáctiletý talent a ve vyřazovací fázi vstřelil šest gólů, včetně dvou ve finále proti Švédsku, když Brazílie dosáhla na svůj první triumf.

O čtyři roky později v Chile se ve druhém zápase Brazílie zranil a hlavní roli po něm převzal Garrincha. Brazílie byla podruhé v řadě zlatá. Pelé doufal, že se mu v Anglii v roce 1966 podaří získat třetí triumf v řadě, ale Brazílie vypadla už ve skupině.

Po dvouletém období, ve kterém za národní tým nehrál, se vrátil na MS v Mexiku 1970, odhodlán vyhrát trofej Julese Rimeta a odejít z reprezentace s velkým úspěchem. Jeho výkony v týmu, který je často označován za nejlepší mužstvo všech dob, završily jeho mezinárodní kariéru.

Sekundovala mu celá plejáda hráčů. Rivellinovy obloučky z trestných kopů, střelec Jairzinho, který zaznamenal rekord, když skóroval ve všech sedmi zápasech vyřazovací části, a nádherný čtvrtý gól kapitána Carlose Alberta ve finále proti Itálii - to vše bylo nezapomenutelné pro diváky, kteří poprvé sledovali přímý přenos mistrovství světa v barvě.

Nejkreativnějším hráčem světa

Ale byl to Pelé, který byl již všeobecně považován za nejlepšího hráče všech dob, kdo skutečně zaujal. Drzá střela z půlící čáry proti Československu, nehorázná finta, která zmátla uruguayského brankáře, a úžasná hlavička, kterou Gordon Banks fantasticky vychytal, se zapsaly do historie.

Žádná z těchto šancí nevedla ke gólu, ale i když neskóroval, jeho invence zářila a upevnila obraz brazilského fotbalisty jako nejkreativnějšího hráče světa a Brazílie jako duchovní domoviny toho, čemu se navždy bude říkat "krásná hra."

"Výkon Brazílie ve finále mistrovství světa v roce 1970 byl mistrovský," řekl anglický brankář Banks, který zesnul v roce 2019. "V ten den Brazílie pevně vyvěsila svůj prapor na vrchol světového fotbalu. Na úroveň, na kterou musí všechny ostatní týmy aspirovat," dodal.