Barcelona – Real. Poslední tři bitvy: Ter Stegenův neobvyklý výlov a rekord pro Busquetse

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Barcelona – Real. Poslední tři bitvy: Ter Stegenův neobvyklý výlov a rekord pro Busquetse

Ter Stegen v souboji s Viníciusem.
Ter Stegen v souboji s Viníciusem.Profimedia
Už celkově popáté se v této sezoně proti sobě postaví fotbalisté Barcelony a Realu Madrid. A to oba giganty ještě čeká za necelé tři týdny odveta semifinále domácího poháru. Kromě jeho prvního duelu už na El Clásico došlo v letní přípravě, v lize a také ve španělském Superpoháru. Jaké byly poslední tři vzájemné duely odvěkých rivalů?

16. října 2022, Real – Barcelona 3:1

Čisté konto: 83 minut – 12 minut.

Jubilejní 250. El Clásico se stalo jednoznačnou kořistí Realu. Přitom se před utkáním mluvilo především o báječné formě gólmana Barcy Ter Stegena, jenž inkasoval v předešlých osmi ligových zápasech (720 minutách) jediný gól! Na Santiago Bernabéu ovšem už ve 12. minutě vyrazil míč k Benzemovi a útočník, jenž si na druhý den došel pro Zlatý míč, neměl s dorážkou problém.

Německý gólman pak lovil míč ze své sítě ještě dvakrát a pro katalánský velkoklub se jedná v rámci LaLigy o zcela mimořádný propad. Ve zbylé ligové sezoně (24 zápasů) totiž inkasoval pouhých pět branek, tady během 90 minut tři od Realu… Bílý balet se osamostatnil v čele pořadí a kouč Xavi o něm prohlásil, že je vyspělejší než jeho tým.

15. ledna 2023, Real – Barcelona 1:3

Střely na branku v 1. poločase: 0:3.

A od té doby Barcelona vítězí. Říjnovou porážku vrátila Realu zrcadlovým výsledkem o tři měsíce později ve finále španělského Superpoháru v saúdskoarabském Rijádu. A podle očitých svědků podali Benzema a spol. nejhorší výkon za posledních několik let. Zato v dresu soupeře zářil Gavi. Teprve 18letý mladíček v první půli nejdřív střelou zblízka otevřel skóre a vzápětí oplatil Lewandowskému parádní pas a vybídl jej ke gólu také.

Xavi po necelém roce a půl v roli trenéra přivedl Barcelonu k první trofeji, celkově to byl pro Katalánce v Superpoháru triumf číslo 14 (Real jej získal 12x). Výsledek byl ještě k poraženým milosrdný, několikrát je musel svým uměním podržet gólman Thibaut Courtois. Kouč Carlo Ancelotti přesto odmítal tvrdou kritiku výkonu a slíbil, že se jeho tým zvedne.

2. března 2023, Real – Barcelona 0:1

Držení míče: 65 % – 35 %.

To byl ještě rozdíl v ligovém pořadí mezi oběma týmy jediný bod, nyní už narostl na devět. A sebevědomí Barcelony podpořila i tahle nedávná výhra v úvodním duelu semifinále domácího poháru. Přestože nakonec o její nejtěsnější výhře rozhodl vlastní gól brazilského stopera Militaa. Ani Xavi nebyl z výkonu svých svěřenců příliš nadšený, nesvůj byl hlavně z toho, jak málo času měl tým míč ve své moci.

Barca sice v útoku neexcelovala, jenže její rival dopadl ještě hůř – za celý zápas nevyslal jedinou přesnou střelu na branku… Vítězové si poradili i bez zraněných Lewandowského, Pedriho a Dembélého a nakonec na sebe všechnu pozornost strhl Sergio Busquets. Ten se 46. startem v El Clásicu osamostatnil na historické první příčce pořadí v počtu zápasů.