Události La Ligy: Góly jako nedostatkové zboží. Čtyřikrát nuda, v Barce dvojitá radost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události La Ligy: Góly jako nedostatkové zboží. Čtyřikrát nuda, v Barce dvojitá radost
Radost na tvářích všech příznivců Blaugranas vykouzlil Raphinha.
Radost na tvářích všech příznivců Blaugranas vykouzlil Raphinha.AFP
Křivda, čtyři duely bez jediného gólu i další navýšení náskoku na čele La Ligy. Barcelona zvládla navzdory dlouhému oslabení zdolat Valencii a na druhý Real Madrid, který potvrdil nastolený trend 24. kola a s Betisem hrál 0:0, si vytvořila náskok devíti bodů. Další dvě nuly svítily na konci zápasu na světelné tabuli i v pondělí, kdy Celta Vigo uzavřela z části nudný prodloužený ligový víkend v Pamploně.

Fotbalový víkend začal ve Španělsku o prvním březnovém týdnu netradičně brzo. Už ve čtvrtek se totiž ozval Cádiz, který cítil "starou" křivdu. V polovině ledna Piráti přišli vinou rozhodčích o vedení 1:0 v zápase s Elche, když v 83. minutě utkání rozhodčí přehlédli zjevný ofsajd, jenž předcházel vyrovnávající brance.

Cádiz se už dříve obrátil na španělskou federaci RFEF s žádostí o anulování výsledku a opakování posledních devíti minut zápasu. RFEF protest odmítla s tím, že k jeho řešení není kompetentní.

Navzdory žádosti aktuálně 15. celku La Ligy, který se obrátil na španělský sportovní soud s protestem a jasný postojem – zastavte ligu, dokud nebude celá událost dořešena – se už v pátek zase hrálo. A světe div se, 24. kolo nejvyšší španělské soutěže otevřel paradoxně právě Cádiz. Piráti se sice cítili okradeni, na hřišti jim to však spíše pomohlo. Na trávníku Realu Sociedad totiž ubojovali cennou remízu 0:0. Už chudý páteční večer tak mohl napovědět, že začátek března může být na Pyrenejském poloostrově fotbalová nuda.

Bezbrankové výsledky se totiž o uplynulém víkendu zrodily hned čtyři. Kromě zmíněného duelu v Reale Areně se gólu nedočkali ani fanoušci ve Vallecanu, kde vzbudily rozruch jen ozvěny brankové konstrukce a červená karta Oihana Sanceta. Stejně tak dopadl v neděli i večerní duel v Seville, kam zavítal Real Madrid.

Bílý balet se na travnatém parketu Betisu pohyboval tak trochu křečovitým krokem, když naplno pocítil vzrůstající sílu domácího týmu. Andalusané tak jen potvrdili ambice zapojit se do bojů o Ligu mistrů, zatímco obhájce ligové trofeje vykouzlil radost na tvářích přiznivců Blaugranas.

Statistiky zápasu Betis – Real Madrid
Statistiky zápasu Betis – Real MadridOpta by Stats Perform

Barcelona totiž zhruba čtyři hodiny zpět zvládla navzdory dlouhému oslabení porazit Valencii a na druhý Real si vytvořila náskok už devíti bodů. Hrdinou Katalánců se stal Brazilec Raphinha, který rozveselil přítomné na Camp Nou už v 15. minutě utkání. Páté vítězství nad Netopýry v řadě sledoval pouze z tribuny karetní hříšník Xavi, jemuž jistě udělal radost fakt, že Barca zvládá těžké zápasy i bez Roberta Lewandowského. Však při absenci polského šutéra v ligovém zápase Katalánci vždy zvítězili 1:0 – tentokrát už počtvrté.

Aby byla sbírka střeleckého trápení kompletní, je třeba zmínit i pondělní dohrávku mezi Osasunou a Celtou Vigo. Los Celestes, v jejichž dresu nastoupil do svého jubilejního 300. ligového utkání kapitán Hugo Mallo, vyšli v roce 2023 gólově naprázdno už potřetí, zatímco domácí už popáté.

Fanoušci La Ligy tak mohou děkovat do Madridu, kde v bylo v sobotu k vidění hned sedm branek. Velkou zásluhu na zostuzení Sevilly (6:1) si připsal dvěma zásahy v prvním poločase nizozemský útočník Atlétika Memphis Depay, který dosud v dresu Los Indios skóroval pouze jednou. Domácí tak dokázali využít špatných výsledků svých konkurentů a posunuli se na třetí příčku tabulky. Naopak klub z Andalusie dělí jen bod od sestupových příček.

Vynecháme-li duel z Estadio Metropolitano a souboj Getafe s Gironou (3:2), padlo v prvním březnovém kole nejvyšší španělské ligy poue sedm gólů v osmi zápasech.

Výsledky 24. kola La Ligy
Výsledky 24. kola La LigyLivesport

Hráč kola

Kdo jiný než Depay? Jak bylo zmíněno výše, Nizozemec se v sobotu prosadil dvakrát, čímž dal trenérovi Diegu Simeonemu jasný vzkaz – "můžete se mnou počítat". Právě do uplynulého víkendu totiž bývalý hráč Barcelony naskakoval do hry pouze v roli náhradníka a na první start v základní sestavě si musel počkat. To se mu však vyplatilo. Depay předvedl skvělý výkon, kterým nasměroval Atlético zpět za vedoucí duo velkoklubů.

Gól kola

Ani v případě nejkrásnější trefy neopustíme Metropolitano. Na Depaye totiž hned po přestávce navázal Antoine Griezmann, který otevřel druhý poločas fantastickou trefou. Koke předložil míč francouzskému reprezentantovi zhruba na 20 metrech od soupeřovi branky a "Grizzy" neváhal. Brankáři Bonovi sice dal šanci si na míč alespoň sáhnout, na zneškodnění jeho rány byl však Maročan ve službách Sevilly krátký. O všem vypovídající byl pohled na trenéra Simeoneho...